WC Experience try-out in Mezz

"Beter onder de stront dan tussen de kak"

Tekst & foto: Hugo de Graaf ,

In een weekend waar de eerste carnavalsklanken door Breda gaan op zondag tijdens het jaarlijkse klunen, geeft WC Experience de ideale opmaat. Ondanks dat WC Experience niet per definitie carnavalsmuziek maakt, verandert Mezz deze avond in een dampende feesttent tijdens de try-out van de nieuwe toer.

Na een intro dat doet denken aan AC/DC's ‘Hells Bells’ komen de mannen onder luid gejoel het podium op voor wat een lang en knallend optreden gaat worden. Voor wie de "wiesie" niet kent; de mannen maken dialect feestmuziek die vaak is gebaseerd op bekende en minder bekende rock nummers. De band speelt vaak niet alleen de melodie, maar ook de teksten klinken fonetisch vaak hetzelfde. Opgericht in 1988 en nog altijd relevant hebben ze meezingers gemaakt als "de pannenkoek song", "vol hoare" en "voile shitzooi". Niet de titels die gebruikelijk zijn op 3voor12, maar weinig Nederlandse (lokale) doen er nog steeds toe, zelfs na 25 jaar. Vorig jaar nog nam de groep een live album op in Mezz en ook dit keer gaat Mezz uit zijn dak tijdens het drie uur durende optreden. Omdat het een try-out betreft spelen de mannen uit Raamsdonksveer (Ut Fèr) ook een aantal nieuwe nummers. Hun versie van Mud's Dynamite is misschien wel 1 van de toekomstige hits, de muziek swingt en de alternatieve tekst aanstekelijk: "De kat hangt in de gordijnen meid", wordt aan het einde van de song hardop meegezongen.

De band is niet altijd schijtlollig maar neemt zelfs de tijd om moderne hippe bandjes op de hak te nemen, in hippe sjaal en met een veel te grote zonnebril zingt Patrick Marcelissen over lastige managers en mogelijke korte levensduur van bands van nu. Het publiek in Mezz heeft er geen enkel probleem mee, hele gezinnen zingen de nummers mee en bij ‘Natte Pan In De Kast’ gaan zelfs de voetjes van de vloer. Er vliegt inderdaad met regelmaat een glas bier door de lucht en het is wellicht allemaal niet serieus, maar het staat als een paal boven water dat het stuk voor stuk goede muzikanten zijn. Het lukt maar weinig bands om een optreden van bijna drie uur te geven zonder daarbij kracht en overtuiging in te leveren. Deze avond hoeft niemand zich anders voor te doen dat hij of zij is, niemand hoeft cool te zijn. Het is misschien zelfs wel cool om een beetje boers te zijn, dat bewijzen de t-shirts: "Beter onder de stront dan tussen de kak".

Gezien: WC Experience. Mezz, vrijdag 18 januari 2013.