Orelha Negra swingt de pan uit

Herkenbare beats en samples worden omgezet naar een fris geluid

Tekst: Nancy de Smalen, foto's: Ilse Zwakke ,

De bijzondere band Orelha Negra uit Portugal bracht afgelopen vrijdagavond het Mezz Café in Breda elektronische hiphop muziek. Met inmiddels twee albums op hun naam en herkenbare melodieën weet de band het publiek goed te vermaken. Gisteren nog op Eurosonic in Groningen, vandaag in Breda.

Daar staan ze dan, de vijf zeer uiteenlopende bandleden van Orelha Negra oftewel “zwart oor”. Mira Professional (Samuel Mira aka Sam The Kid) die MPC, synthesizer en voice samples verzorgt, Rebelo Jazz Bass (Francisco Rebelo) op bas en gitaar, Ferrano (Fred Ferreira) op drums, Gomes Prodigy (João Gomes) op keyboard en synthesizer en als laatst dj Cruzfader (Alexandre Santaella Cruz) achter de draaitafels. Het ene bandlid in een overhemd, terwijl het andere bandlid in zijn Adidas tenue verschijnt. Het is een mooi gezicht, deze muzikanten bij elkaar. Eén ding hebben ze zeker gemeen en dat is hun passie voor freestyle hiphop muziek.

Na de opening met ‘O Segredo’ knalt Mira er een Nederlandse voice sample in “Wij zijn zwarte oren en we hopen dat jullie ons zó leuk gaan vinden.” Daar blijkt geen twijfel over mogelijk. De enthousiaste toeschouwers breken zelfs op verkeerde momenten in met applaus. De band gebruikt breaks die de bezoekers nog niet gewend zijn. “Het is koud buiten, dus wij gaan jullie opwarmen” galmt er uit de boxen. Dat doet Orelha Negra absoluut als ze vervolgens ‘M.I.R.I.A.M.’ spelen. Wat een prachtig geluid, een andere hiphop dimensie. ‘Jura?’ en ‘A Memória’ zijn eveneens nummers die, net zoals de band zelf, uit heel andere klanken bestaan.

Onder de zeer ritmische deuntjes van de band blijft het publiek, op de exclusief Portugese aanhang na, rustig, tot er wat bekende melodieën de zaal vullen. Denk onder andere aan ‘Jump Around’ van House of Pain en ‘Gravel Pit’ van Wu-Tang Clan. Alle hits in een fris jasje gestoken. Het Mezz Café komt wat los en dat terwijl de band al bijna aan het einde is. Met het nummer ‘A Cura’ sluit Orelha Negra af. De mannen laten hun instrumenten voor wat het is, gaan in een rijtje naast elkaar staan om het publiek met een glimlach en een diepe buiging te laten weten dat hier hun concert eindigt.

Gezien: Orelha Negra. Mezz Café, vrijdag 11 januari 2013.