Lokaal dubstep talent Lephen en zijn nieuwe alias

“Als ik bij de bushalte sta dan moet ik het opnemen, anders ben ik het kwijt.”

Interview: Michael Janiec ,

Als voorlopig slot van de reeks interviews met dubstep artiesten spraken wij met Lephen. Deze nog in Breda gestationeerde producer heeft in de afgelopen tijd flink aan zijn geluid gewerkt. Hij bracht opnames uit op het Bredase Rub a Duck en het eveneens bekende Oi! Recordings. Momenteel heeft hij een nieuwe dubstep EP in het vooruitzicht die wederom op Oi! Recordings verschijnt. We spraken Lephen over zijn bezigheden en zijn nieuwe alias GANZ.

Hoe ben je op de naam Lephen gekomen?
“Die is ongeveer zeven of acht jaar geleden ontstaan in de tijd dat ik als hip hop producer werkte. Mijn  volledige naam was JR Le’phen, met de afkorting ‘JR’ van mijn voornaam Jordy. Lephen staat voor fenomenaal geluid. Toen heb ik JR weggehaald en er vervolgens Lephen van gemaakt. Na een aantal jaar heb ik mijn eerste release gehad op de ‘Drop the Bagage EP’ van de Eindhovense rapper R.Kay ofewel ‘Da Kennie’.”

Hoe en waarom ben je met dubstep begonnen?
“Vroeger, toen UK-stromingen als 2step, garage en club naar Nederland kwamen, was ik te jong om naar die feestjes toe te gaan, dus luisterde ik het thuis. Ik kwam toen in aanraking met tracks van DJ Zinc en soortgelijke artiesten. Een aantal jaren later ben ik dubstep, electro en fidget gaan produceren en heb ik anderhalf jaar deel uit mogen maken van TB6K, The Bobby 6 Killers. Daarna ben ik als solo artiest verder gegaan onder de naam Lephen.”

Welke artiesten hadden in deze beginperiode een grote invloed op je?
“De mensen die ik echt heel vet vond en me geïnspireerd hebben zijn Gomes, Koven, Emalkay, Borgore, Trolley Snatcha, Koven, 501 en Subscape.”

Beschrijf eens kort en bondig wat dubstep voor jou betekent.
“Als ik echt goede dubstep hoor krijg ik een energieboost. Dat hoeven niet eens tracks te zijn met harde basslines, maar ook door het ritme en het tempo. Je kan er zoveel richtingen mee uitgaan, dit is wat het voor mij ook heel experimenteel maakt.”

Kun je meer over je nieuwe alias vertellen?
“Ik ben een paar maanden onder de naam GANZ bezig. Het is eigenlijk één van mijn vele bijnamen die ik als alias geschikt vond. Sinds ik dit jaar aan het Haarlemse Conservatorium begonnen ben met de opleiding E-Musician, ben ik mij meer gaan richten op trap, slowjams en bass in combinatie met hip hop. GANZ voor de nieuwe stijl en Lephen puur voor dubstep. Ik haal veel inspiratie uit nummers van onder andere: Mono Poly, Eprom, Om Unit, Krampfhaft, Baauer, AlunaGeorge en producties die worden uitgebracht op het Nederlands label RWINA Records. Een aantal dagen na het uploaden van de nieuwe GANZ demo’s kreeg ik berichten en steun van Pixelord, Moresounds, Ta-Ku en Faze Miyake. Op dit moment ben ik bezig met de laatste hand te leggen aan nieuwe nummers. Daarna ga ik een geschikt label vinden.”

In je nummers zijn de laatste tijd geregeld trap invloeden, hoe komt dit?
“Toen de 'dirty south' muziek helemaal in was, vond ik het sowieso al vet. Ik bedacht later om het door mijn dubstep sets te gooien. Dit sloeg niet altijd altijd aan. Nu wordt ‘trap’ steeds populairder. Ik wil met mijn nieuwe alias een nieuw begin maken, hierbij zal trap een hele grote rol gaan spelen.”

Waar haal je naast muziek inspiratie uit?
“Ik maak eigenlijk bijna alleen maar muziek. Ik ben veel onderweg, naar school en naar huis, want ik kom oorspronkelijk uit Venray. Dan zit ik veel in de trein en kijk naar buiten. Er komen dan wel vaak dingen in mijn hoofd van: “dit is wel vet.” De melodiëen neem ik vaak met mijn telefoon op door te neuriën, bijvoorbeeld als ik bij de bushalte sta. Dan moet ik het opnemen, anders ben ik het kwijt. Tv kijk ik heel weinig. Als ik het kijk en er komt muziek langs, of ik zie bij een film vette beelden, dan ga ik daarmee aan de slag in mijn hoofd. Een beetje brainstormen. Zo ontstaan nieuwe ideeën. Vorig jaar tijdens mijn opleiding op St. Joost op deAudiovisuele opleiding Kunstacademie in Breda ben ik heel anders gaan kijken naar beeld en welke muziek erbij zou kunnen passen. Om zo toch meer te experimenteren met geluid en beeld.”

Zijn er aankomende projecten waarover je meer zou willen vertellen?
“Ik ben nu naast projecten als ‘GANZ’ ook bezig met het afronden van mijn nieuwe dubstep EP. Deze zal wederom op Oi! Recordings verschijnen. De datum is nog niet bekend. Binnenkort  plaats ik previews ervan op mijn Soundcloud.”

Zijn er de komende tijd nog boekingen op komst die je zou willen delen?
“Het enige wat ik nog doe in de laatste tijd is produceren en werken aan school. Als ik in het weekend thuis ben, is het dat of bij mijn vrienden zijn. Ik wil binnenkort wel weer tijd vrij maken om te kunnen draaien en dan voornamelijk sets met voornamelijk mijn eigen producties. Op dit moment ben ik hard bezig met het voorbereiden voor een live act als GANZ, ook hiermee wil ik het komend jaar gaan knallen.”

Waar hoop je over vijf jaar te zijn?
“Ik krijg op school dagelijks de vraag: “Hoe zie jij je toekomst voor je?” Ik wil gewoon het Conservatorium afronden en het met muziek maken kunnen blijven combineren. Daarnaast zou ik een succesvol producer en songwriter willen worden. Ook zou ik veel studiowerk willen doen zoals masteren, maar bijvoorbeeld ook les geven. Ik wil mijn kwaliteiten ontwikkelen tot het maximale. Wie weet komen er over een half jaar weer andere dingen op mijn pad. Ik wil knallen op het gebied van muziek, in de breedste zin van het woord.”