De Wasserette sluit vóór 1 april aanstaande

Café en podium aan De Vlaszak krijgt geen huurverlenging

Robin van Essel ,

De Wasserette, het café annex poppodium aan de Vlaszak, is binnenkort niet meer. Initiatiefnemer Wassily Chevelenko had om persoonlijke redenen al de intentie om te stoppen met het uitbaten van de 'culturele huiskamer', maar eerder was er nog sprake van dat iemand het stokje van hem zou overnemen. Desondanks sluit De Wasserette nu toch definitief. De gemeente verlengt de huur niet.

Onderhuur

De gebouwen in het complex Gasthuispoort, waar De Wasserette onder valt, staan al enkele jaren op de agenda voor herontwikkeling. In afwachting van een definitief plan voor het complex, worden de ruimtes door stichting CLIB onderverhuurd als atelierruimtes. Zo ook aan De Wasserette. Aanvankelijk zou de huur van het complex per 1 april aanstaande aflopen, maar er is momenteel nog steeds geen uitsluitsel over de bestemming. Daarom worden de meeste ruimtes langer verhuurd aan CLIB. Dit geldt echter niet voor de ruimte die De Wasserette betrekt.

Selçuk Akinci, wethouder voor cultuur en milieu, zit tussen twee vuren. "Natuurlijk wil je goede iniatieven stimuleren, maar de realiteit is dat de geluidsnormen gewoon overschreden werden. Het is heel jammer, maar de gemeente moet naar de omwonenden luisteren als de regels worden overtreden." Chevelenko heeft meerdere keren te horen gekregen dat De Wasserette maatregelen moest nemen om de geluidsoverlast te verminderen. Er waren geregeld klachten van omwonenden. De Wasserette is een voormalig restaurant, en de isolatie van het gebouw is derhalve niet berekend op optredens van bands en djs.

Isoleren

Lot van de Putte, directeur van stichting CLIB: "We hebben De Wasserette altijd verdedigd en veel geld in het pand geinvesteerd. Maar we dringen er al twee jaar op aan dat hij (Chevelenko, red.) maatregelen neemt om de overlast te verminderen. Dat is nooit gebeurd en nu was de gemeente het zat. Begrijpelijk. Maar wel ontzettend zonde van zo'n te gekke plek. Als er nog openingen zijn, willen we ons inzetten voor het behoud van De Wasserette."

Het lijkt er echter op dat het hier te laat voor is. Chevelenko gaf eerder al aan dat hij om persoonlijke redenen niet wilde doorgaan met het uitbaten van De Wasserette. Hij vestigde zich eind 2009 in het complex. Officieel loopt de huur dus af op 1 april, maar een medewerker van het café laat weten dat de definitieve afsluitende avond op 1 februari is en dat dit via Facebook bekend gemaakt zal worden. Eerder dit jaar vierden we nog ons verjaardagsfeestje in het café en schreven we juichend over initiatieven als Long John Sundays. Chevelenko was zelf was niet bereikbaar voorcommentaar.

UPDATE:
De kogel is, zoals we al verwachtten, door de kerk: 1 februari is de allerlaatste avond dat 'de Wass' open is. Meer info op Facebook. RvE