Tweede Muziekfabriek druk bezocht

Nieuwe avond, nieuwe muzikanten, nieuw nummer, maar laatste keer?

Tekst: Robin van Essel, foto's: Daniël Hereijgers ,

Het gonst in het café van De Boulevard vrijdagavond. Omdat het druk is, maar de vraag is hoe dat komt. Wellicht is men enthousiast over de tweede editie van Muziekfabriek die vanavond op het programma staat. Waarschijnlijker is dat het gerucht dat dit wel eens het laatste weekend voor de 'Boule' zou kunnen zijn, er iets mee te maken heeft.

De op handen zijnde sluiting van De Boulevard (lees hier meer) is inderdaad het voornaamste onderwerp van gesprek op vrijdagavond. Desondanks lijkt ook het succes van de eerste editie van Muziekfabriek zijn effect te hebben. Vanaf 22.00 uur staat het café lekker vol. Initiatiefnemer Maarten Fransen heeft voor deze editie een blik nieuwe muzikanten open getrokken. Zanger/gitarist Reinier van den Bos voert de band aan, die verder bestaat uit Paul van de Calseijde (sax) en Myrthe Poncin (bas) uit The D&S Project,  Yolan Lauwers (gitaar, oud-Fleet Of Battleships). Als drummer is wederom Jeroen van den Broek opgetrommeld (dat is inderdaad een flauwe woordspeling).

Waar vorige maand de band onder leiding van Joris Dee elkaar meteen aanvoelde, kost het vanavond duidelijk wat meer moeite. Het duurt even voordat de juiste toon gevonden is, en de band stopt regelmatig om te stemmen of elkaar stukken te laten horen. Maar na een half uur ontstaat er meer synergie. De band speelt bluesy rootsrock, waar de donkere, wat raspende stem van Van Den Bos goed inpast, en vreemd genoeg de saxofoon ook. Gitarist Yolan Lauwers gebruikt regelmatig zijn effectpedalen, waardoor het lijkt alsof er een Hammond-orgel meespeelt. Tof. Jammer genoeg vervalt de band af en toe ook in funky gitaarloopjes die klinken alsof we op een bruiloft naar een James Brown-coverband staan te luisteren. Begrijpelijk, met twee leden uit een funkband, maar dat kan nooit de bedoeling zijn.

Bij de eerste van de twee (?) opnames die vanavond worden gemaakt, wordt de koers van het begin van de avond opgepakt. De groep muzikanten is op zijn best wanneer er als een soort The Doors-met-ballen gespeeld wordt, en Van Den Bos als een meer dan aardige kopie van Jim Morrisson “Have a great night and dance to our music!” schreeuwt. En dat doet het publiek dan ook uiteindelijk, in de bovenzaal bij dancefeestje BAM! Rouge. Hopelijk niet, maar hoogstwaarschijnlijk voorlopig voor de laatste keer op deze plek.