Venus In Flames probeert nieuwe plaat in rumoerig Mezz Café

"Wij hopen hem te kunnen uitbrengen in april 2013"

Tekst & foto’s: Melissa Scharroo ,

Op zaterdag 2 februari reisden de Belgische artiesten van Venus In Flames af naar Mezz om een try-out te spelen. Met een intieme, semi-akoestische set in het Mezz Café proberen zanger en gitarist Jan de Campenaere en toetsenist Reinout Swinnen nieuwe nummers uit voor Belgische en Nederlandse fans. Echter zouden ze hier nooit gestaan hebben als de Vlaams/Schotse band True Bypass hun optreden niet had gecanceld. De zoektocht naar deze waardige vervanger duurde, volgens de organisator van ‘Ça Va? Ça Va!’ Willem Jongeneelen, “slechts vijf minuten”.

Spelen in Mezz Café op verzoek van popjournalist Jongeneelen, Venus In Flames had daar wel oren naar. De Campenaere greep zijn kans om de nummers van zijn aanstaande plaat een extra try-out te geven voordat in België drie officiële try-outs heeft met zijn volledige band. Bijvoorbeeld met het nieuwe nummer ‘Phoenix’, dat is geschreven naar aanleiding van de tsunami in Japan. Het feit dat er hele dorpen werden weggespoeld, is een gebeurtenis die hem zodanig is bij gebleven dat hij besloot er over te schrijven. Jan vertelt persoonlijk over zijn geschreven liederen, maar te merken is dat hij op een wat oppervlakkige manier vertelt. Er wordt niet duidelijk wat hem tot het schrijven ervan deed. Of er een tsunami  was in zijn persoonlijke leven? Het hoeft niet, maar past bij zo’n verteller die put uit zijn eigen leven. Zoek hem in de hoek van Milow, met wie Venus In Flames vorig jaar op tournee mocht.

“Deze is voor alle feestvierders hier vanavond,” zegt de Jan De Campenaere glimlachend en toch cynisch. Terwijl ook de zoveelste “Ssssttt”, door het publiek gaat. Na het concert geeft de zanger ook aan dat hij af en toe moeite had zichzelf te verstaan. En dat terwijl hij juist een nieuw nummer gaat spelen dat niet op de nieuwe plaat komt, maar geschreven is voor zijn vriendin die het even wat moeilijk had. Naast nieuwe songs, komt een aantal nummers van de laatste plaat ‘Intimacy’ voorbij. Afsluiter is ‘Better Man’, van de allereerste Venus In Flames plaat ‘Notes Of Tenderness’.

Ondanks "die luidruchtige Hollanders", zoals een fan op zijn Facebook pagina schreef, is de try-out, zowel voor het publiek als voor het duo zelf, geslaagd. Evenals de nieuwe plaat genaamd ‘Funeral Dancer’. Deze is volgens Jan volledig af: ‘’Het zoeken is momenteel naar een geschikt label welke op alle fronten bij ons aansluit. Wij hopen de nieuwe plaat te kunnen uitbrengen in april 2013.” Een nieuwe start met een hopelijk rooskleurige toekomst voor de band. Ça Va? Ça Va! had vanavond in ieder geval een mooie en onverwachte primeur.

Gezien: Ça Va? Ça Va! met Venus In Flames. Mezz Café, zaterdag 2 februari 2013.