The Kingfishers wint eerste Bredase PopRock Bandwedstrijd

No More Jack tweede in finale 'jong tegen jong'

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

De band The Kingfishers uit Breda heeft gisteravond de allereerste Bredase PopRock Bandwedstrijd (originele naam), georganiseerd door POB, gewonnen in café Sam Sam. De driemansjury roemde rond middernacht onder andere het gedurfde spel en gunt de piepjonge band een kans. The Kingfishers mag een demo gaan opnemen bij Sandlane Recording Facilities in Rijen. No More Jack, de nummer twee van de wedstrijd, kreeg een waardebon van Dijkmans Muziekwinkel. Maar wat vooral opviel, was dat twee jonge bands de finale haalden. Hadden ze ook wat te bieden?

The Kingfishers mag als eerste laten zien wat de band waard is voor een ruim opgekomen publiek. De band heeft leden die op het Markenhage College les volgen en putten qua fanbase uit dezelfde bron die eerder MacSwordfish voortbracht. Zanger Victor Wasser en drummer Mark van Reusel staan dan ook vooraan om de bevriende band aan te moedigen. Twee gezichten zijn al wat bekender dan de andere: ten eerste bassist Roel Meijvis, hij maakte in 2008 op zijn dertiende furore als ‘jongste cabaretier ooit’ en stond tussen Kerst en Oud & Nieuw vorig jaar nog vijf avonden in het Chassé Theater. In The Kingfishers houdt hij het bij bassen op de achtergrond. Ten tweede is daar toetsenist/gitarist en tweede stem Bob Clerkx, die we nog kennen van Balance uit Popsport 2009-2010. Clerx en zanger Micky Fraanje zijn naar eigen zeggen sinds dit schooljaar samen muziek gaan maken en vroegen later drummer Bas de Ruyter erbij en daarna Meijvis. De band bestaat als The Kingfishers officieel sinds december, maar de Facebook-pagina leert dat Fraanje en De Ruyter elkaar ook nog kennen van Under The Rock. Dat verklaart ook iets meer dat deze nog jonge band al voor zo’n 35 minuten aan eigen materiaal heeft. En samen veel plezier maakt op de negen vierkante meter in Sam Sam. De band maakt afwisselend poprock en stevigere rock waarbij Clerkx met zijn toetsen een belangrijke rol speelt. Regelmatig pakt hij een fris, semi-klassiek pianogeluid erbij, bijvoorbeeld tussen nummers of als start van een volgende song. In deze setting is dat zeker meer dan een gimmick. De liedjes klinken goed, al wordt de tekst vaak wat repetitief en kunnen de nummers nog wel wat structuur gebruiken. Het is verstandig nog eens goed na te denken welke rol welk instrument precies moet nemen en wanneer een nummer daadwerkelijk af is. Open eindes zie je vaak van ver aan komen waardoor de verrassing uitblijft. Maar goed, de band haalde deze finale en de belofte is er. Benieuwd welke progressie er is tegen de tijd dat het POB-parade is.

No More Jack is al iets ouder, maar eigenlijk ook niet heel veel. De Oosterhoutse band won vorig jaar de Brabantse ronde van Popsport, de wedstrijd voor middelbare schoolbands, en won in de landelijke finale in Mezz de publieksprijs, waar de juryprijs naar die andere Oosterhoutse band Tass Finner ging. Vanaf het eerste nummer is duidelijk dat deze band meer ervaring heeft dan The Kingfishers, No More Jack speelde veel en nam een demo op waarmee de band nu een volgende stap wil zetten. De structuur en taakverdeling zijn duidelijk, Thomas van der Moezel doet gitaar en zang, Joey Baart de lead gitaar en tweede stem, Tim Janssen speelt basgitaar en Pieter-Bas de Lange is de drummer. Nog even solide als toen 3voor12/Breda ze zag bij de Popsport-finale en Friday On The Rocks. De muziekkeuze is wat uitgebreider: naast steviger rockwerk heeft de  band ruimte ingebouwd voor twee, niet al te zachte, ballads. Van der Moezel mag gerust meer overtuiging in zijn zang leggen. De spanning valt daardoor soms weg, terwijl de band als geheel door rockt. Een gevarieerder, overtuigder stemgeluid zou de band net wat meer opvallender maken. Maar al met al een goede prestatie vandaag in Sam Sam.

De jury heeft rond middernacht het laatste woord en benoemt The Kingfishers tot de winnaars. Daarmee laten ze niet alleen No More Jack achter zich, maar ook gerenommeerde namen als Wake, Silver Linings, Various, MaxiFusion, whYne en Solan. “Gedurfd, duidelijke keuzes en een band die we een duwtje in de rug gunnen,” citeert mc Herman Sibon uit het juryrapport. Later verklapt hij dat de organisatie de wedstrijd zeker een vervolg wil geven, maar dat nog onduidelijk is in welke vorm.

Gezien: The Kingfishers, No More Jack. Eerste Bredase PopRock Bandwedstrijd, Sam Sam, vrijdag 1 februari 2013.