#BB13: traumahelikopter maakt een teringzooi van de Spaanse Kraag

Bierdouches en crowdsurfende bandleden zorgen voor mooie afsluiter

Robin van Essel ,

De naam van de Groningers van traumahelikopter snelt hen vooruit, na een legendarische show op Noorderslag zijn de optredens niet aan te slepen. Als afsluiter in de Spaanse Kraag mag de band zich verheugen op een gegarandeerde puinhoop. De tent staat ruim voor aanvang bommetje vol.

Muziek
Je ziet drie blozende boerenjongens uit Groningen. Je hoort rasechte jaren '70 trashy garage uit de goorste zuipkeet die je kunt vinden. Staande drummer, twee gitaren, en gáán. Maar traumahelikopter voorkomt dé valkuil van de garagepunk - eentonigheid - door een goede dosis solo's en breaks.

Plus
Een introtune - Backstage ( I'm Lonely) van Gene Pitney, uit 1966, in dit geval, hoe kitsch moet het worden? - is altijd bedenkelijk, maar vanaf de eerste riffs van Down In The City is de Spaanse Kraag één grote teringzooi. Bierdouches en en masse crowdsurfend publiek, inclusief bandleden, zoals het hoort. Wanneer zanger Mark Lada crowdsurft met de mic geheel in zijn strot gaat dat wellicht ten koste van de muziek. Who gives a fuck.

Min
De band stopt tien minuten voor de geprogrammeerde eindtijd. Een zuurpruim zou zeggen dat-ie het wel gehoord had tegen die tijd, wij niet. Wij houden van traumahelikopter. Toch een puntje aftrek voor de tien minuten.

Conclusie
Een mooie afsluiter in een immer sterk geprogrammerde Spaanse Kraag. En dat niet alleen, de tent staat voor de eerste keer écht vol en het publiek gaat écht los. We hebben al zin in morgen.

Cijfer
9