Recensie: Paf!!! Recensie: Paf!!!

Debuut MANoMAN stapje naar de rest van Nederland?

, Tekst: Daniël Hereijgers

Recensie: Paf!!!

Debuut MANoMAN stapje naar de rest van Nederland?

Tekst: Daniël Hereijgers ,

De Bredase skaband MANoMAN presenteert zaterdag 31 augustus debuutalbum ‘Paf!!!’ in café Het Hijgend Hert. Wij mochten vast luisteren naar de twaalf Nederlandstalige liedjes vol ska, reggae en rocksteady. Maatschappelijk betrokken teksten van een negenkoppig skacollectief met Bredase knipogen, maar zeker met potentie om in Breda en de rest van Nederland ska weer op de kaart te krijgen.

Vrolijke blazers hebben een hoofdrol, vanaf de gedurfde opener ‘Alaska (À La Ska)’, waarin Nicolai ‘KoKai’ Frijters’ tekst vooral bestaat uit “Alaska, brrrr…”, tot slot ‘Ze Mist De Zee’. Weinig vreemd als je nagaat dat er twee trompettisten, een trombone en saxofoon onderdeel zijn van de band. KoKai laat zich in het slotnummer inspireren door de liefde en Breda, “Ze ging de vlinders achterna, van de kust naar Breda”, zijn liefje mist de zee en hij wil heel poëtisch haar zee zijn. Nog een lokale knipoog is ‘De Kolonel’ over de in Breda geboren manager van Elvis, ‘Colonel’ Tom Parker waarin de zanger vraagt “Wie is hier The King?” Het zijn teksten die uitdagen ze duidelijk uit te dragen en dat doet KoKai goed.

‘Het Roer Om’ is een mooi visitekaartje voor de plaat en knalt erin met felle trompetten en een hoopvolle boodschap over je eigen keuze maken en “na een innerlijk gevecht” het roer om te gooien. Later in het lied volgen uitschieters voor de toetsen en een rockende gitaar. De trage reggae vrolijkheid en eigenwijsheid in ‘Uit De Maat’ blijft ook al snel hangen. “Je leeft zonder verzet als een marionet, man!”, de tempoversnelling aan het slot is bedoeld om te skanken. “Pak de Dikke Van Dale, schrap het woordje ‘spijt’”. Met (ex)leden van Mudicine en Skabadivers zit het album muzikaal uitstekend in elkaar, ‘Paf!!!’ is een dansbare skaplaat. Met potentie voor MANoMAN om na optredens in Breda en omstreken en in België een stapje naar de rest van Nederland, en dan vooral boven de rivieren, te maken.

Maatschappelijke vraagtekens zet de band ook met ‘Pratende Hoofden’ en ‘Voor Jan Lul’ over falende praatjes van politici en onverschilligheid. Soms zijn de rijmregels net wat gezocht: “al die pratende koppen, die iedereen foppen. Ze liegen en bedriegen, ik hoop dat ze stoppen”. Het rijmt allemaal netjes, daar niet van, maar als luisteraar zie je de zoektocht voor je. Grappig is ook liefdeslied ‘In Je Ogen’ waarin zanger KoKai zijn geliefde eerst behoorlijk afkraakt, maar eindigt met “Maar kijk ik in je ogen dan klopt het allemaal.”

‘Paf!!!’ werd opgenomen in Studio 15a en Final Focus Studio, van Textures gitarist Bart Hennephof, die ook verantwoordelijk was voor het mixen en masteren. De presentatie is op zaterdag 31 augustus in café Het Hijgend Hert, vanaf 21:30, gratis toegankelijk.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda