Recensie: ‘Hitjes Voor De Bitches’ Recensie: ‘Hitjes Voor De Bitches’

“Haaien eten alleen van de stof in het water, daar leven ze van”

, Tekst: Daniël Hereijgers

Recensie: ‘Hitjes Voor De Bitches’

“Haaien eten alleen van de stof in het water, daar leven ze van”

Tekst: Daniël Hereijgers ,

We bespreken ‘Hitjes Voor De Bitches’, het langverwachte debuutalbum van Disco In The Disco, Bredaas gekste en misschien wel enige echte electropunks. Een plaat voor de ladies, om op te dansen en ze de dansvloer te laten vullen. “Want dat is helemaal de bedoeling,” zei Christiaan Overal pas in een interview met 3voor12/Breda. Het was een zomer zweten in 2012, maar het resultaat mag er zijn: vrolijk overspannen, knetterende electropunk die zichzelf niet al te serieus neemt, maar wél wat te zeggen heeft.

Het eerste nummer dat de band maakte was ‘Drunk Again’ een weinig berouwvol anthem door de ogen van een zatlap die denkt “what’s the use of getting sober when you gotta get drunk again?” Met op de achtergrond een stuiterende baslijn en meerdere lagen vrolijk opspringende synthesizer beats. Of is het een Roland Juno-60 of toch een uit elkaar gehaalde Gameboy? Disco In The Disco vermeldt op de achterkant van de hoes keurig alle instrumenten. Ook een beetje voor de freaks.

‘Drunk Again’ heeft veel creativiteit in 2.49 minuten. Sowieso telt de plaat elf nummers met een speeltijd van 28 minuten. ‘Surfenistas’ zorgt er alleen al voor dat je kant A helemaal afluistert. “We’re not the ones, who make decisions. We are the Surfenistas!” Met een quote van Martin Luther King: “Proud to be maladjusted” een nummer waar je al na vijf seconden helemaal in zit. Dan is er nog de YouTube teaser hit met Johnny Euro ‘Meester Meester Is Meester’ die als ‘Nog Een Liedje’ de plaat haalde. En ‘Meester Meester’ waarin Overal een wel degelijk serieuze beschrijving geeft van het leven van Bredaas bekendste dakloze. En in het allerlaatste ‘Nog Een Liedje’ krijgt de kapitein van cruiseschip Costa Concordia er ook nog even van langs. “Oh oh, you fucked up!” Net zoals eerder patsers (‘Gold Chain’) en meelopers ('Zombie Nation') op hun plaats worden gezet. ‘Mazdaman’ is een meeslepend overstuurd electrowerkje dat qua beat halverwege wel iets weg heeft van de begintune van de Britse comedy ‘Bottom’.

De plaat is overigens op dit moment ook via Soundcloud te luisteren. Omdat niet iedereen thuis een platenspeler heeft. Synthesizerspeler Thijs Bruurs, met de vers uitgepakte plaat in zijn hand, in een antwoord dat ons interview nèt niet haalde: “Wat is nou Soundcloud? Dit is pas écht. Soundcloud is lucht, nulletjes en eentjes. Dit is tastbaar.” Tastbaar, catchy en reteverslavend.

Disco In The Disco presenteert het album zaterdag 24 augustus op Belcrum Beach, zie hun Facebook pagina. Meer weten over het waarom van Disco In The Disco en ‘Hitjes Voor De Bitches’? Lees ons interview!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda