No More Jack: tourtje Engeland en Breda Barst No More Jack: tourtje Engeland en Breda Barst

Jonge Oosterhoutse band komt op toeren

, Interview: Daniël Hereijgers

No More Jack: tourtje Engeland en Breda Barst

Jonge Oosterhoutse band komt op toeren

Interview: Daniël Hereijgers ,

No More Jack was een van de drie winnaars van Mezz Barst, de jaarlijkse voorrondes voor Breda Barst en mag in het weekend van 14 en 15 september spelen op Bredaas mooiste festival. No More Jack pakt de zaken ambitieus aan. Van 1 tot en met 8 augustus is het Oosterhoutse viertal, met een gemiddelde leeftijd van 19, op een mini tour naar Engeland. Een tour die de band zelf op touw zette. Wij spraken zanger Thomas van der Moezel en gitarist Joey Baart vlak voor de oversteek.

Ik ga een weekje toeren in Engeland en neem mee…
Baart: “Mijn hele inboedel. We gaan met een enorme bus en een extra auto. We hebben zo gigantisch veel laadruimte dat ik me niet wil inhouden... Alles gaat mee, van gasstellen tot voetenbankjes, versterkers en tosti-ijzers. Nog net geen frituurpan. En alle instrumenten.”
Van der Moezel: “Ook de drums gaan mee zodat we op onze eigen instrumenten spelen en geen halfbakken spullen. Je loopt tegen grappige problemen aan. Hoe ga je communiceren zonder dure sms’jes naar elkaar te sturen? Dus nemen we walkie talkies mee met een bereik van drie kilometer.”

Jullie denken dat er kansen zijn in Engeland. Waarom?
Baart: “eigenlijk alle bands die onze muziekstijl spelen komen uit Engeland. En ook om het onbereikbare. Niet veel bands gaan daar toeren omdat het lastig te regelen is.”
Van der Moezel: “en er zijn meer mensen die van onze muziek houden omdat er echt een bandjescultuur is. Londen alleen heeft al meer dan 400 podia, Oosterhout heeft één café dat bandjes laat spelen. We willen iets opvallends doen. Die mensen vonden het ook tof, een band uit Nederland. Zeker meer naar het noorden, daar hebben ze bijna nooit buitenlandse bands. De plekken vonden we op internet, via een site als band-me-up waar zalen zichzelf aanbieden en door de mensen achter de Facebook-pagina’s van kroegen te benaderen. Je moet heel brutaal zijn en volhouden.”

Ga je voor hostels of ga je echt kamperen?
Van der Moezel: “we hebben nu vijf echte optredens staan en hebben overal een camping bij gezocht. Supergoedkoop omdat we al onze eigen spullen hebben. Alleen de plek kost twaalf pond en daar heb je stroom en Wi-Fi bij.”
Baart: “onze route is ook zo dat we niet altijd in een stad zitten of echt om zouden moeten rijden.”

Dat zal wel moeilijk plannen geweest zijn.
Baart: “ja dat is zo. Voor het grootste deel is het: naar de camping, opbouwen, spelen, terug naar de camping, slapen, afbreken en gedag zeggen.”
Van der Moezel: “we rijden minimaal drie uur per dag. We beginnen op vrijdag in Birmingham, in Coalville bij een bikers pub, dan gaan we naar Londen, daarna gaan we naar Bolton. Daarna zitten we in Blackpool, waar we voor een uur spelen bij een kampvuur gratis kunnen overnachten in twee huisjes. Die maandag was sowieso moeilijk te plannen en overdag gaan we even totaal wat anders doen: naar pretpark Alton Towers. Dinsdag spelen we in Hull en woensdag is de laatste gig in Liverpool, waarna we vier tot vijf uur moeten rijden naar Dover. We hebben het onszelf niet makkelijk gemaakt, maar dat geeft wel het gevoel dat je ‘on the road’ bent.”

Jullie gaan ook een blog bijhouden, No More Jack TV?
Baart: No More Jack TV wordt hét verslag van onze tour. Niet tijdens de tour, dan komen er wel Twitterfoto’s, kleine filmpjes, Vines misschien. Alles wat we doen is te lezen en te volgen, maar als we terug zijn komt er ook een videoverslag: dat is No More Jack TV.”

Bang voor verwarring over de bandnaam en de Engelse vlag The Union Jack zijn ze niet. Baart: “we merkten wel dat ernaar gevraagd werd “betekent het iets met het whiskeymerk of onze vlag?” Dan leggen we uit dat het over het whiskeymerk gaat.”

We wilden jullie al interviewen omdat jullie een van de winnaars waren van Mezz Barst en dus op Breda Barst gaan spelen. Hoe hoog schatten jullie je kansen in die avond?
Van der Moezel: “laag, iedereen was echt goed. En dat zeggen we niet om te slijmen.”
Baart: “het was wel verrassend omdat de band net na ons, Steady New Sound uit Zeeland, dezelfde stijl en uitstraling heeft als ons. Ze hadden ook kostuums met een stropdas! Zij zijn wel iets verder dan wij. Daarom vonden we het opvallend dat de jury twee bands uit hetzelfde genre lieten doorgaan.”
Van der Moezel: “dit was wel echt een bandwedstrijd die we wilden winnen. Vorig jaar kwamen we niet door de selectie, toen hadden we alleen onze eerste opnamens trouwens. Door de voorselectie komen was al een ding, veel Oosterhoutse bands hebben dat geprobeerd en we werden er ook echt op aangesproken dat dat al een prestatie was.”

Na een jaar met het Bevrijdingsfestival, Parkfeest Oosterhout, Engeland, Breda Barst, wat kan daarop volgen?
Van der Moezel: “we willen graag een EP gaan maken, maar dan wel één van goede kwaliteit, die radiowaardig is. Ik ben ook wel blij dat we het nog niet gedaan hebben, we schrijven nu steeds dikkere nummers.”
Baart: “het zou mooi zijn als we voor de volgende zomer een goede EP hebben zodat je mensen iets mee kunt geven. Maar een EP kost tijd en geld. En dan? Wie weet, misschien gaan we volgend jaar wel een week toeren in België, Duitsland en Engeland.”
Van der Moezel: “we merkten nu al dat mensen in de grotere Engelse steden, Londen, Liverpool en Manchester al vroegen “hebben jullie al eerder in Engeland gespeeld?” Nou, volgend jaar kunnen we zeggen van wel en met een mooie EP en No More Jack TV, wie weet.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda