Rita Lynn flikt het weer, ook met Pasen

Zunderts vijftal verovert De Bommel

Tekst & foto’s: Rick Ruskus ,

Zundert staat om twee dingen bekend: Van Gogh en het bloemencorso. Nou is dat niet het enige wat er gebeurt in het dorpje in de buurt van de Belgische grens. Ergens in Zundert is een repetitiehokje waar vijf mannen samen komen om een hele fijne combinatie te maken van americana, country en soms wat blues en jazz. POB heeft een goed oog voor talent in de regio en besloot dan ook om Zunderts trots weer eens naar Breda te halen om te laten zien dat Zundert meer te bieden heeft dan het bloemencorso.

Frontman Bart Brosens heeft een krachtige hoge stem die ondersteund wordt door de lagere stem van bassist Barry Stuijts. Mondharmonicaspeler Van Bil waagt zich er ook regelmatig aan om hier en daar een derde stem toe te voegen. Een erg sterke vocale basis en muzikaal klopt het allemaal. Deze editie van de POBparade heeft Rita Lynn het extra luxe van twee sets van één uur. Waarbij het tweede uur traditiegetrouw uitloopt, zoals dat vorig jaar in De Vulling ook al het geval was.

Bij de eerste set staat de Bommel goed vol als Rita Lynn het podium betreedt. Vooraan wordt aandachtig geluisterd, maar achteraan ook flink gepraat, toch deert dat de band niet. Zanger Bart is een vrolijke energieke man die voor veel sfeer zorgt op het podium. Nummers als 'Something On My Mind' en 'Love Priority' slaan goed aan bij het publiek maar ook nummers als 'Dim Blue Light' en 'Wake Up' doen het goed. Veel van de nummers worden aangekondigd met het verhaal achter het nummer. Zo komen er verhalen voorbij over Basist Barry die in zeer korte tijd zijn net opgeknapte wagen uit 1952 total loss reed of verhalen over de Zundertse videotheek. Net zoals bij de afgelopen editie van Rauw Hees Teder waar Brosens en Stuijts als Rita Light optraden.

Het nummer ‘Simultaneous’,  geschreven voor de vriendin van Brosens,  wordt geïntroduceerd met het nieuws dat ze nog steeds samen zijn en inmiddels zelfs een kind verwachten. Onder luid gejoel begint vervolgens een van de fijnste nummers van dit vijftal. Aan het einde wagen ze zich nog aan een cover van Talking Heads. Bij de eerste klanken wordt hij al herkend en staat het publiek klaar om hard mee te zingen met ’Psycho Killer’. Een leuke uitsmijter voor een energiek en vrolijk optreden.

Gezien: Rita Lynn tijdens de POBparade. Café de Bommel, zondag 31 maart 2013.