POBparade 2013: Tweede Paasdag

Hail To The Chief, The Kingfishers en Joris Dee

Robin van Essel ,

Meer dan honderd bands verspreid over twee dagen in de Bredase binnenstad, het is deze zeventiende POBparade weer moeilijk kiezen! We maakten al een tip-lijstje en op Tweede Paasdag is het programma, dat om 16.00 aanvangt, weliswaar wat kleiner dan de dag ervoor, maar niet minder de moeite waard. Omdat zelfs 3voor12-verslaggevers niet op meerdere plekken tegelijk kunnen zijn, maakten we een selectie en gingen naar Hail To The Chief, The Kingfishers en Joris Dee.

De tweede dag van de POBparade wordt in een half gevulde Speeltuin geopend door Hail To The Chief. 'Hail To The Chief', dat is het presidentiële anthem van de VS, en ook muzikaal tapt de band uit Breda en Etten-Leur uit het Amerikaanse vaatje. Heftige door riffs gedreven hardrock á la Danzig enerzijds, maar ook met een BRMC-achtige grungy garagesound anderzijds. Het knappe drumwerk van drummer Mark Buijnsters en de hoge basnoten van bassist Ruud Kerstens in songs als 'Five Way Switch' maken het geluid luchtiger en frisser, net als in een zwaar rockende versie van Creedence Clearwater Revival's 'Formulate Son'. De band oogt weliswaar als brave huisvaders, maar dit gebrek aan rock 'n roll-ness in uitstraling maakt de band goed en muziek en Hail To The Chief heeft dan ook geen enkele moeite met De Speeltuin. Aangename opwarmer voor de rest van de dag.

Verderop heeft The Kingfishers ook geen enkele moeite met een behoorlijk volgepakte Bruine Pij. De jonge Bredase band won vorige maand al de PopRock Bandwedstrijd van POB en neemt binnenkort zijn eerste volwaardige single op. En er moet gezegd worden: terecht. De band speelt een prima set. Het scheurt en groovet en doet bij tijd en wijlen aan The Black Keys denken, met als hoogtepunt de song 'Driver'. Maar The Kingsfishers voegt net zo makkelijk een poppy refreintje of jazzpiano toe, zoals de band laat horen in 'Recall Your Name'. Zanger Mickey Fraanje verslikt zich af en toe in de baard die hij overduidelijk nog in de keel heeft, maar daar doe je niks aan op die leeftijd. De positiviteit van de band is aanstekelijk en The Kingsfishers ambieert duidelijk grotere podia dan die waar de band vanavond op staat in De Bruine Pij.

We hebben het al zo vaak gezegd: Joris Dee is de beste singer-songwriter van Breda. En dat vinden wij niet alleen, want onlangs werd bekend dat hij volgende maand op de Into The Great Wide Open-prelude Here Comes The Summer speelt. Vanavond laat Joris Dieleman nog even horen waarom: zijn set is adembenemend en je kan dan ook een speld horen vallen in Mezz Café. Zijn songs raken de juiste snaar: vriendelijk, breekbaar en hartverscheurend mooi, zonder pathetisch te worden. Je moet Joris' nasale stemgeluid trekken, maar voor wie dat niet doet, pakt violiste Indra Salima Kartodirdjo steeds vaker de leadzang. De set kent geen uitschieters: alles is van dezelfde hoge kwaliteit, geen enkel liedje is een filler. Het is aandoenlijk om te zien hoe zenuwachtig Joris voor iedere song weer is, en wanneer hij zich verlegen excuseert dat de set wat korter is in verband met een pijnlijk uitziende handblessure. Maar pijn of niet, het café wil het duo niet laten gaan zonder toegift en het hoogtepunt van de set, het met Weltschmerz doorspekte 'Kiss For Older People', wordt nogmaals gespeeld. De veelgemaakte vergelijking met Damien Rice is inmiddels achterhaald: Joris Dee is uniek.