POBparade 2013 - Deel II - eerste paasdag

Stijn & Stijn, GraaGedaan, Coco Bryce op de Fremdtunes Labelnight

Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers ,

Meer dan honderd bands verspreid over twee dagen in de Bredase binnenstad, het is deze zeventiende POBparade weer moeilijk kiezen! We maakten al een tip-lijstje en op eerste paasdag gingen we onder andere kijken bij het bomvolle, loeistrakke programma 3ThaHardWay in Mezz, de radiovrienden Locals United en hun Bad Kids party. Daarnaast slingerde Daniël Hereijgers door de stad, op zoek naar mooie dingen. Deel II van een verslag van die eerste paasavond.


De hiphopavond in het Hijgend Hert heeft om middernacht nog optredens gehad van Ares en Kensei en voordat “o ja we hebben ook een bandje” van de avond begint, is het improvisatietijd voor hosts Stijn & Stijn “Te Laat”. Ze hebben een meisje ontmoet en haar uitgedaagd vandaag met hen op te treden. Gemma aanvaardde en daar staan ze dan, op een beat van BenJur: de ene Stijn rapt, Gemma zingt op haar beurt en de volgende Stijn speelt sax. Leuk intermezzo, al wordt het doel van de improvisatie niet helemaal goed uitgelegd. Ja, andere mc’s worden uitgedaagd, maar daar wordt nauwelijks op gereageerd. Het Hijgend Hert is ook een stuk leger dan aan het begin van de avond. Gemma wordt na de eerste improvisatie bedankt en Stijn & Stijn brengen nog een eigen nummer, weer met beats van BenJur en een lange solo op de saxofoon.

GraaGedaan uit Rotterdam kickstart dan om 00:20 haar optreden in Het Hijgend Hert. Zanger Ricardo de Vries maakt ook hiphop bij Dikke Vandalen en dat helpt bij deze crossover act van hiphop en hardcore ook prima mee. Hij weet hoe je een publiek bespeelt ook. Invloeden van Rage Against The Machine en Limp Bizkit zijn zeker zichtbaar en hoorbaar. Het is zwaar, opgefokt en dansbaar, getuige ook de fans die mee zijn gereisd om de band vanavond in Breda te kunnen zien. ‘De Kracht Van De Media’, ‘Geboren En Getogen’, een nummer waarin geteld wordt van “Mic Check 1” tot en met “Mic Check 4”: de teksten zijn repetitief, meezingbaar en blijven daardoor hangen. Net iets te repetitief, misschien passend voor het genre en zelfs de boodschap, maar wat meer diepgang mag gerust.

Hiphopavond, Bad Kids avond en dan is het in De Spock en Santiago De Cuba in De Graanbeurs ook nog eens Fremdtunes Labelnight met onder andere MMMM en Julian Edwardes en de albumpresentatie van ‘Club Tropicana’ van Coco Bryce. Tijdelijk ook op de Luisterpaal, zie de rechterkant, heb je meteen een soundtrack bij het lezen. Alternatief Breda heeft hier zijn eigen afterparty met dj Coco Bryce die zijn set bouwt op een basis van bass en trap en natuurlijk nummers van zijn nieuwe plaat zoals het funky ‘Polaroid Sunset’. Hiphop, drum ‘n’ bass, electro, als het een goeie bas heeft dan knalt hij het de tent in. En daar wordt dankbaar op gedanst. Fremdtunes-dj Esolar maakt de pakweg laatste anderhalf uur vol, voordat de Santiago om 04:00 uur sluit. Mooi avondje POBparade!

Deel I met June, Omi EKP, Disco In The Disco en Kayleigh Leith nog eens lezen? Klik hier.

Gezien: eerste paasdag POBparade met Stijn & Stijn (& Gemma), GraaGedaan, Coco Bryce, Esolar.