POBparade 2013 - Deel I - eerste paasdag

June, Omi EKP, Disco In The Disco, Kayleigh Leith

Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers ,

Meer dan honderd bands verspreid over twee dagen in de Bredase binnenstad, het is deze zeventiende POBparade weer moeilijk kiezen! We maakten al een tip-lijstje en op eerste paasdag gingen we onder andere kijken bij het bomvolle, loeistrakke programma 3ThaHardWay in Mezz, de radiovrienden Locals United en hun Bad Kids party. Daarnaast slingerde Daniël Hereijgers door de stad, op zoek naar mooie dingen. Deel I van een verslag van die eerste paasavond.

Dit artikel begint op eerste paasdag 2013, om 20:00 uur. Binnenwandelende mensen die zojuist Rita Lynn zagen in De Bommel zijn lyrisch (fotoverslag volgt). Maar dat was daar en dit is hier: de Bruine Pij, één van de zestien podia deze POBparade. Er is dit paasweekend weer zoveel om uit te kiezen. We beginnen met June, die vrolijke jongens uit Zundert. De band ontving deze week de mixes van de opnames die ze begin maart maakte in de Red Bull Studio Amsterdam met de Britse producer John Mitchell en spelen vanavond de net opgenomen nummers ‘Lucifer In My Pants’, ‘Like I Like You’, ‘Tantrums’ en ‘Strong Suit’, de laatste als toegift. June blijft de opgewekte poprockfunk-band en kiest zo te horen voor meer richting. De funk begint zwaarder te wegen, de aanstekelijkheid blijft. Ook de catchy songs ‘Pluto’ en opgewekt antidepressivum ‘Pessimist’ van ‘Demo #1’ worden niet overgeslagen in de set van dertien nummers. June blijft groeien en maakt de optimistische verwachtingen waar, het wachten is op de EP.

In Het Hijgend Hert start om 21:15 uur de POBparade Hiphop-avond met Omi, ook wel bekend als Omi Enigstkind en Omi EKP. Het Hert staat vrij vol als de ene helft van Stijn & Stijn eerst producer en beatbakker Frietboer aankondigt en vervolgens Omi. Hij geeft een set van ongeveer een half uur, maar wel een korte set die knalt. Knalt van de tracks van de nieuwe EP ‘Terug Naar Planeet Rock’ waarbij de rapper begint met ‘FUPayme’ en afsluit met ‘Harde Landing’. Verder krijgen we nog een ‘preek’ over echte hiphop, zonder onzin en swagg die eindigt in een gesamplede gitaarsolo van Jimi Hendrix, ouder werk over ‘Sportsokkendragers’ en een nummer van de ‘Moeland EP’ dat Omi schreef voor toneelstuk ‘Moeland’ van het Zunderts Toneel. Een nummer waarvan dit jaar een remix verschijnt. Frietboer verzorgt de beats, rapt mee en mag zijn eigen remix ‘Blind Dive’ van Pien Feith brengen. Nog zo’n track die knalt van trage tot snelle, beukende beats vol distortion. Klinkt krachtig.

Als dj BenJur weer nieuwe hiphop erin knalt, gaat de tocht door naar Mezz Café. De radiovrienden van Locals United hebben weer eens een Bad Kids party waar Duskhead en The Brave al hebben opgetreden. Keuzes, keuzes. Het is vlak voor 22:15 uur dringen om binnen te komen bij Disco In The Disco in Mezz Café. De ‘Locals’ hebben dan ook een mooi avondje opgetuigd. De electropunk van dit trio is vooral voor de grap en om op te dansen, wat dan ook gebeurt. Zelfs door harde rockers die op het 3ThaHardWay paasfeest spelen in de zaal. Een keytar, een melodica, een gitaar en een plaat op schragen vol met electronica-apparaten. “I’m proud to be maladjusted,” gewoon een sample uit ‘Surfenistas’, zo denken er velen over vanavond. Via Klaus Wunderlich naar electro-onzin-vrolijkheid en een cover van Devo’s ‘Mongoloid’. Altijd een alternatief feestje met Disco In The Disco (foto’s!).

In De Kleine Wereld begint Kayleigh Leith om 23:15 uur aan haar solo-optreden in het kleine café. De kleine Amerikaanse uit Raamsdonk zit op een kruk, alleen met haar gitaar, man/tour manager Rob mixt waar nodig het geluid bij. Leith was pas nog in Nashville voor de opnames van haar nieuwe plaat die in september uitkomt en zit vol verhalen. Dat moet ook wel, als je in je eentje optreedt terwijl er normaal een band bij is. “Sommige van deze liedjes, zijn brand spanking new”, zegt ze, “ik ben dan ook een beetje nerveus.” ‘Sea Of You’ bijvoorbeeld met typische Kayleigh uithalen, wat hoger, met Amerikaanse klank of ‘My Heart Goes Back’, een nostalgisch nummer dat Leith schreef in Nashville met producer Rob Crosby. Enthousiast over haar land van geboorte, maar ook dol op Nederland, waar het lied ‘Miles Away’ uit voortkwam. En ‘Feels Like Letting Go’ een mooi nummer van de komende plaat. Het gitaarspel is niet al te uitbundig, Kayleigh draagt het optreden vooral met haar stem en weet daar in elk geval de helft van De Kleine Wereld geboeid te houden. Kayleigh blijft nieuwe fans bereiken in het hele land en Duitsland, daarom extra leuk deze kans om de ambitieuze dame weer even terug te zien in Breda.

Klik hier voor deel II, met Stijn & Stijn, GraaGedaan en Coco Bryce.

Gezien: eerste paasdag POBparade met June, Omi EKP, Disco In The Disco en Kayleigh Leith.