Debuutalbum Awash goed ontvangen in watertoren

Na een drukke dag Record Store Day presentatie van debuut ‘Turn The Lights’.

Thijs van den Houdt ,

De presentatie van het nieuwe album vindt plaats in de watertoren te Breda Noord. Behalve dat het een unieke locatie is, is het bijzondere dat de band midden tussen het publiek staat, wat een ontspannen sfeer creëert. Een deel van het album is al eerder te horen geweest bij een bezoek van de band aan radiozender 3FM. Verder stond de band al eerder op Breda Barst en Into The Great Wide Open. Ook aanwezig bij de presentatie is bevriende band Lost Lions Of India, die een kort voorprogramma verzorgt. Wisseling van de wacht, aangezien Awash dit ook voor hen gedaan heeft bij de presentatie van hún album.

Het concert begint in mineur met het welgemeende ‘Falling Down’ en klimt naar de vrolijkere nummers van de band, afgewisseld met akoestische nummers en zelfs meezingers. Zanger Geert van der Burg oogt rustig en weet het eerste nummer van de juiste, ietwat dramatische lading te voorzien. In een interview met 3voor12/Breda gaf de frontman aan deze cd te zien als een dagboek en als een “zoektocht naar geluk”.  Om die reden is het eerste nummer een logisch en goed begin. Tegen het einde van het lied wordt het volume open gedraaid en strak gespeeld. Enigszins naar verwachting hebben de twee volgende nummers een hoger tempo en vrolijker karakter. ‘Unjustified’ lijkt ietwat slepend, maar de break is energiek en krachtig. Tijdens ‘Sweet Josephine’ valt vooral gitarist Maarten Ligtenberg op met sterk gitaarspel en goede timing.

Na de opening wordt het publiek hartelijk verwelkomd en vertelt Geert over de vermoeiende, en ook erg leuke, dag die de band heeft gehad tijdens Record Store Day. Het vijftal heeft drie korte optredens verzorgd in Kampen, Breda en vervolgens Dordrecht voordat ze terugkeerden naar Breda. Toen de datum van de albumpresentatie werd vastgesteld, wist de band nog niet dat hij uitgenodigd zou worden om te spelen tijdens het festival, en nog wel in meerdere steden.

De band vervolgt het optreden met een naar eigen zeggen “intiem nummer”. Terwijl drummer Bertwin van Avezaath zijn stokken even neerlegt, zet toetsenist Maarten de Raad het nummer ‘Put Your Arms Around Me’ in. Tijdens het nummer ligt de nadruk vooral op de toetsen en zang, waarbij de zanger soms naar overdreven vibratie neigt. Verderop in het tweede deel van de set springt oud-bandlid Charlotte Broeder de band bij voor het nummer ‘Seven Years’. Ook opvallend zijn twee akoestische nummers waarbij Geert, als een jongen onder het balkon van zijn geliefde, met zijn gitaar een intieme sfeer weet te creëren. Zijn bandleden stappen één voor één in, om Geert al vingerknippend en schud-ei-schuddend te begeleiden.

Na tien nummers wordt vriend-van-de-band Herman Sibon van POB uitgenodigd om de eerste cd in ontvangst te nemen. Herman heeft volgens de band veel betekend tijdens de totstandkoming van Turn the Lights. Aan het einde van het concert speelt de hele band nog steeds opgewekt en zelfverzekerd de laatste nummers. Onder andere ‘Numb’, waarvoor de band eind januari een videoclip uitbracht, en ‘Turn The Lights’. Sterke afsluiter van het concert is het vrolijke ‘Hey Hey’. Hiermee eindigt het optreden en heeft Awash bijna al zijn nieuwe nummers aan het publiek voorgesteld. Het album ‘Turn The Lights’ is sinds20 april te verkrijgen via de website van Awash.

Gezien: albumpresentatie ‘Turn The Lights’ door Awash. De Watertoren, zaterdag 20 april 2013.