Albumrecensie: Duskhead - 'Duskhead EP'

"Effectief plaatje met mix van blues, classic rock en een vleugje stoner"

Auke de Vries ,

Recent stond de nieuwe Bredase revelatie Duskhead, met leden van oudgedienden TANK86 en beloftes als Sofia Nero, onder andere nog op de POBparade en waren zij te gast bij Locals United op Stadsradio Breda. Even daarvoor bracht de band de titelloze debuut-EP uit. Tijd voor 3voor12/Breda om deze eens onder de loep te nemen.

Er zijn muzikanten die alles wat ze doen met zoveel overtuiging doen, dat het vanzelf opgepikt wordt. Jochum van Weert en Rogier Berben zijn er daar twee van. In TANK86 spelen en beuken zij als ritmesectie al sinds jaar en dag in binnen- en buitenland alle zalen plat met hun onvervalste instrumentale stoner. Nu vonden ze de tijd om er een band naast te beginnen, waarin ze de rollen een beetje omgooiden: zo bleek Berben een prima gitarist en bezit Van Weert een prima zangstem. Dit resulteerde in 'Duskhead', de EP van het gelijknamige project, waarbij gitarist Joerie Dekker (onder andere Sofia Nero) aansloot als leadgitarist.

De EP opent ijzersterk met het aanstekelijke ‘Ivory Tower’, dat niet zou misstaan op de Nederlandse radio. De song bevat een goede opbouw met een refrein dat zich al snel in het hoofd van de luisteraar nestelt. De combinatie van snaredrum met beat-ring is een beproefd recept en zorgt voor een groove die het onmogelijk maakt niet met je hoofd te gaan knikken. Het was snellere ‘Gathering Of The Beards’ is meer bluesy en uptempo en getuigt ook van een dikke knipoog. Een prima solo vormt het hoogtepunt van dit nummer, dat tegelijk bekend klinkt, maar waarvan je geen idee hebt waar je het eerder gehoord hebt. Afsluiter ‘Megalomaniac’ tapt uit hetzelfde vaatje als de openingstrack, waarmee in drie tracks helder aangekaart wordt waar Duskhead voor staat.

Hoewel dit geen vernieuwend geluid is, is het plaatje wel bijzonder effectief in zijn mix van blues, classic rock en een vleugje stoner. De drie tracks zijn veel te snel voorbij en dus zit er niets anders op dan de repeat-knop in te drukken.