Deel 2 - mooie Record Store Day 2013 in Breda

Verslag binnen en buiten drie platenzaken

Tekst: Daniël Hereijgers, Auke de Vries, foto’s: Daniël Hereijgers ,

Net als vorig jaar sloegen de drie belangrijkste platenzaken van Breda de handen in elkaar om iets moois te maken van Record Store Day. Velvet, Roots Mail Music en Tunes Ville programmeerden de hele winkelzaterdag in Breda maar liefst 17 acts. Wij maakten een selectie, met voorrang voor de lokale helden Campfire Collaboration, Awash en Gingerpig. Dit is deel 2 van 2.

Platenzaken in Kampen, Breda, Dordrecht en De Watertoren in Breda, Awash heeft een drukke dag. Velvet Breda verkoopt de gelimiteerde Record Day Special edition van ‘Turn The Lights’ natuurlijk ook. De band presenteert vanavond hun debuut officieel en brengt de in eigen beheer opgenomen plaat dus ook in speciale verzameleditie. Awash oogt fris en speelt sterk. Het hechte collectief rond zanger Geert van der Burg brengt veel ‘klassiekers’ dit half uur. Klassiekers tussen aanhalingstekens omdat nummers als ‘Falling Down’ en ‘Put Your Arms Around Me’ al jaren rondzingen in de Bredase concertzaal en kroegen. POBparade, Breda Barst, Minstrelen- En Troubadourentocht, Rauw Hees Teder, Van der Burg en consorten zijn erbij. De plaat gaat hopelijk veel betekenen op een groter platform, want wie van poprock “op zijn Raccoons” houdt, heeft aan Awash een goeie keuze. Uitsmijter en single ‘Numb’, is een stap verder in de rockende richting. De dansende peuter, waar Geert op inspeelt, is aandoenlijk. Net als het vrouwenvrijgezellenfeestje met de tandems of dat andere feestje vrienden met de stadssteppen die voorbij komen terwijl de band doorspeelt. Lekker gemoedelijk en sympathiek en nu is er 'Turn The Lights', het debuut.
 
Skiggy Rapz begint wat later bij Tunes Ville, omdat singer-songwriter Dusty Stray uitloopt. Na vorig jaar Mr. Polska is het nu aan deze Utrechtse rapper om hiphop te vertegenwoordigen op Record Store Day Breda. En hij doet dat met verve, dj DNS in een actieve rol aan zijn zij. De winnaar van ‘het Nederlands Kampioenschap Turntablism (Redbull Thre3style) 2012 rapt mee, doet een dansje, laat zijn draaitafelvaardigheden zien in een scratchmix op Michael Jacksons ‘Smoot Criminal’ en neemt als playbacker de vocalen voor zijn rekening bij 'Satellites', het bekendste nummer van Skiggy Rapz. Ondertussen heeft de mc het publiek in Tunes Ville al een paar keer laten meejuichen en -dansen. Skiggy maakt er een prima hiphopshow van waardoor het halve uurtje veel langer lijkt.
 
Als de draaitafels en laptop van dj DNS zijn opgeruimd, komt Gingerpig met flinke versterkers aansjouwen, vooral die van bassist Sytse blokkeert een gangpad volledig. Niks akoestisch, gewoon een volledige opstelling, alleen de drumkit is misschien iets kleiner. Nadeel van het uitlopen van de eerdere acts is dat deze Bredase rockers nog een optreden in Zeeland hebben en daardoor strikt hun set moeten spelen. Tunes Ville staat vrij vol, als je nagaat dat Velvet haast volgepakt is voor Spinvis die op dit zelfde tijdstip hoort te starten. Zanger Boudewijn Bonebakker maakt wat grapjes over het winkelpubliek: “Zie daar, mensen pakken de platen uit de bakken, hebben jullie wel een platenspeler thuis?” om er slim achter te plakken dat ‘Hidden From View’ “ook in stapels achter de toonbank ligt te wachten.” Een goeie rockplaat, zoals we anderhalve week geleden al in Mezz konden ervaren. ‘Run’ klinkt bijvoorbeeld ook in Tunes Ville als de furieuze rocksong die het debuut siert, Bonebakker haalt dreigend uit met zijn stem. En hoewel Middelburg al lonkt, sluit Gingerpig af met het rustige, en lange, ‘Oceans’.

Spinvis stond om 16:00 uur gepland in de Velvet en het is dan ook bomvol op dat tijdstip. Spinvis is echter verlaat, maar dat weerhoudt het publiek er niet van om drie kwartier te blijven wachten. Het wachten wordt ruimschoots beloond door Spinvis en band met een sublieme semi-akoestische set. Afgelopen jaren was Spinvis al meerdere malen in Breda te zien in Mezz en Chassé. De opkomst bewijst dat het publiek de nummers van zijn meest recente album ‘Tot Ziens, Justine Keller’, toch alweer van 2011, nog steeds graag hoort en terecht. ‘Oostende’ en ‘We Vieren Het Toch’ komen ook in deze setting door het vlekkeloze samenspel goed tot hun recht. De dynamiek die de band in het spel legt en de kraakheldere samenzang zorgen ervoor dat de muziek altijd spannend blijft. Ook klassiekers als ‘Wespen Op De Appeltaart’ en ‘Ik Wil Alleen Maar Zwemmen’ komen aan bod en her en der wordt zelfs zachtjes meegezongen met de soms melancholische, dan weer haast hilarische woordspinsels van Spinvis. Als afsluiter speelt hij een langere versie van ‘Kom Terug’ en dat lijkt tevens het devies dat de luisteraars Spinvis willen vragen (AdV).

Gezien: Record Store Day Breda 2013. Velvet, Roots Mail Music, Tunes Ville, zaterdag 20 april 2013. Lees hier deel 1