Mooie Record Store Day 2013 in Breda (1)

Verslag binnen en buiten drie platenzaken

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

Net als vorig jaar sloegen de drie belangrijkste platenzaken van Breda de handen in elkaar om iets moois te maken van Record Store Day. De internationale feestdag voor platenzaken, artiesten en muziekliefhebbers met exclusieve vinyl releases en optredens in de onafhankelijke platenzaak. Velvet, Roots Mail Music en Tunes Ville programmeerden de hele winkelzaterdag in Breda maar liefst 17 acts. Wij maakten een selectie, met voorrang voor de lokale helden Campfire Collaboration, Awash en Gingerpig. Dit is deel 1 van 2.

Ann-Sophie Claeys ‘Maya’ en gitariste/toetseniste Nele De Gussem van Maya’s Moving Castle zijn vandaag met twee, terwijl de Gentse band normaal uit vier bestaat. Buiten bij Velvet is het zeer fris en het winkelverkeer van een Bredase zaterdag is nog niet op gang gekomen. Met zijn tweeën maken ze deze Record Store Day set toch al heel gevarieerd: ze brengen donkere, zachte indie met een new wave en minimale electro. De dames gebruiken een marxofoon (een soort harppiano), toetsen, gitaar en een drumpad. Met mooie samenzang en een vriendelijke uitstraling. Slotlied 'War' maakt indruk, over ruziënde geliefden “We are enemies, we are animals”. Maya’s Moving Castle heeft een contract bij Unday Records, dat vaak net wat creatievere, gelaagde muziek uitbrengt zoals Flying Horseman of Blackie & The Oohoos, maar ook Trixie Whitley. Maya’s band heeft wel wat van Björk en is ook geïnspireerd door de prachtige anime ‘Howl’s Moving Castle’. Kortom, iets bijzonders. Zelfs na een kleine twintig minuten in de vroege ochtendkoude van de Tolbrugstraat. Zou mooi staan op een Club V00d00 in Mezz Café of beter nog: Ik Zie U Graag.

Wat begon met een jamsessie en een Engelsman die ‘Whole Lotta Love’ kwam meezingen, werd Guild Of Stags. De Brit heet Michael Devlin en de andere drie mannen die aan het jammen waren, zijn Joost van Haaren, Bram van den Berg en JP Hoekstra. Oftewel de bassist, drummer en gitarist van Krezip. Krezip zonder de vrouwen dus en wat krijg je dan? Stevige rock ‘n’ roll die zo uit de jaren zeventig weggelopen zou kunnen zijn. Met als enige verschil dat Velvet Breda toen nog niet bestond en daar staat de band nu toch echt op de stoep, ‘Crazy Like A Fox’ te spelen en op te dragen aan een blonde dame die met haar fiets aan de hand voorbij loopt. Of slotnummer ‘Milionaire’ “Feel like a millionaire. No job no prospects”, waarbij een man met flashy zonnebril zijn telefoon tegen speaker houdt. Rock ’n’ roll en Guild Of Stags op straat, het werkt aanstekelijk, de band doet dan ook zijn best.

Zo’n Record Store Day is plannen, voor recensenten en voor de deelnemende bands. Omdat Handsome Poets heeft afgezegd, schuift het optreden van The Campfire Collaboration in Roots Mail Music een uurtje op. Maar dat maakt de muzikanten en zangers van Campfire Collaboration niet zoveel uit. Rik van Berlo, vandaag op akoestische gitaar, vertelt dat Roots Mail Music hen het meest aan het hart ligt. Vooral omdat de winkel gespecialiseerd is in roots, folk en wereldmuziek en Van Berlo met de andere bandleden Mario Petrus (banjo) en Robert den Hartigh (vandaag op mandoline en mandola) juist country, folk en americana maakt. Liefst zo oud mogelijk klinkend. Het lijkt en klinkt qua zang allemaal rustig, melancholiek en gemoedelijk, het vingerspel op de snaren is totaal anders. Dat gaat razendsnel, vooral Den Hartigh levert vaak ‘riffs’ af op de mandoline of de iets grotere mandola. ‘Fire On The Mountain’, over de goudkoorts of ‘Silverado’, de thematiek komt vaak rechtstreeks uit wat Den Hartigh de “tijd van de huifkar” noemt. Tijdloos is een ander woord en in het genre verdient The Campfire Collaboration zeker een groter publiek, al is het vanmorgen in Roots toch al aardig vol en warm.
 
Gezien: Record Store Day Breda 2013. Velvet, Roots Mail Music, Tunes Ville, zaterdag 20 april 2013. Lees ook deel 2