Eva & Manu brengt een bliksembezoek aan Breda

Fins-Frans duo promoot titelloze debuutalbum

Nancy de Smalen ,

De reizigers en muzikanten Eva Louhivuori en Manu Laudic stonden afgelopen donderdagavond voor het eerst in Mezz Café. Hun debuutalbum is vorig jaar in augustus uitgekomen en staat vol met muziek die zij samen gemaakt hebben tijdens hun Europese reizen. Het zijn vooral rustige, gevoelige nummers met invloeden van folk en indierock, die dit Fins-Franse duo aan Breda liet horen. Geluk hebben, want naast Zwolle de dag erna, tourt Eva & Manu direct weer door naar Zwitserland en Duitsland.

Eva, de prachtige zangeres van het duo, valt op door spookjesoorbellen in haar oren en haar zoete, af en toe zwoele stem. Het is tijdens het eerste lied 'If Only' al duidelijk dat de stemmen van Manu en Eva een perfecte match zijn. Het publiek ontvangt de wat zwaardere stem van Manu ook goed . Af en toe lijkt het erop dat Manu wat verkouden is, door het kuchen tussen de nummers door, maar dat is voor het publiek niet hoorbaar.

Eva en Manu vertellen dat de muziek van het naamloze debuutalbum tot stand is gekomen tijdens reizen door voornamelijk Europa. Dat wat ze hebben meegemaakt gedurende die reis vertalen ze naar nummers, soms van henzelf en soms gecoverd van andere  muzikanten. Ze geven graag hun eigen draai aan die covers. Zo wordt 'Lonely Boy', origineel van The Black Keys, opeens een stuk minder ruig en meer ingetogen. Het is een genot om naar te luisteren.

De nummers zijn voornamelijk vrij rustig deze avond en zorgen voor een intieme sfeer. 'Stars' is een lied dat voor de helft Frans en de andere helft Engels gezongen is. Er wordt aandachtig naar geluisterd, het nummer lijkt wat treurig, maar blijkt dat volgens Manu niet te zijn. Dan zingt Eva 'Forgive Me', dat niet op het album staat en waarover ze niets kwijt wil aan haar toehoorders. Het lijkt wat gevoelig te liggen, maar het nummer wordt met haar engelenstem mooi gebracht. 

Het is verbazingwekkend om te horen dat naast toetsen Eva ook mondtrompet bespeeld, dat ze zonder lachen in het nummer 'Hold On' probeert toe te passen. Het lukt en ze vraagt of ze nog meer kan laten horen. Het klinkt grappig en de enthousiaste Bredanaars stemmen in. Het lijkt erop dat het een bliksembezoek wordt van minder dan een uur, maar gelukkig sluit Eva & Manu toch af met een toegift.

Gezien: Eva & Manu. Mezz Café, donderdag 18 april 2013.