Geslaagde generale repetitie voor Da Roach

Dope D.O.D. was in Mezz, Ares ook

Tekst: Hugo de Graaf, foto’s: Cerafil ,

In tegenstelling tot het optreden van Hef enkele weken geleden is deze ‘Boogiedown presents… avond’ in Mezz wat minder drukbezocht. Blijkbaar doet een act als Dope D.O.D. het beter in het buitenland dan in eigen land. Dat is na afloop duidelijk een gemis te noemen, want met een bijzonder goede en volledige show levert Dope D.O.D. een waar visitekaartje af waar menig artiest jaloers op mag zijn. Ares uit Oosterhout mocht het voorprogramma voor zijn rekening nemen.

Net als Dope D.O.D. heeft voorprogramma Ares een do-it-yourself mentaliteit. De 17-jarige rapper schrijft niet alleen zijn eigen teksten, maar produceert ook zijn muziek en videoclips. Ondanks zijn leeftijd en het feit dat hij voor de eerste keer in de grote zaal van Mezz staat, levert de Oosterhoutse mc een bijzonder goede show af. De zaal is tijdens zijn optreden helaas nog veel te leeg wanneer hij te gekke tracks als ’Regenboog’, met een funky sample van Delegation, ‘Feest’ en ‘Blues’ vertolkt. De muziek is funky, vol en vooral erg muzikaal, de gezongen refreintjes klinken fijn in de oren en als je reëel bent heeft Ares geen back-up mc nodig. Het is tof dat hij zijn vrienden mee laat genieten, maar dj Dennis doet feitelijk meer mee dan de back-up mc. Wanneer een mooi label deze getalenteerde mc op gaat pikken dan staat volgend jaar de Mezz helemaal vol voor Ares, dat is zeker.

Dope D.O.D. is naar Breda gekomen om het nieuwe album ‘Da Roach’ te promoten. Dit is letterlijk de generale repetitie voor het release feest in Simplon in thuisstad Groningen en ondanks dat de zaal niet vol staat (schandalig!) gaat binnen één minuut het publiek compleet uit zijn plaat. Waar bij andere concerten er nog wel eens mensen aan de bar blijven hangen, is de dansvloer in Mezz volledig gevuld en heeft het barpersoneel een bijzonder rustige avond. Voor degene die Dope D.O.D. niet kennen, de drie rappers Dopey Rotten, Skits Vicious en Jay Reaper brengen donkere Engelstalige hiphop over duistere onderwerpen. De muziek is niet alleen beïnvloed door donkere dubstep, maar ook de ruigere hiphop komt naar boven. Mezz is een ideale zaal voor de muziek van Dope D.O.D. want de bassen doen de glazen op de bar trillen en de uitstekend geproduceerde muziek gaat door de zaal als op hol geslagen vleermuizen. Op beide schermen komen regelmatig zieke en schokkende visuals voorbij uit horrorfilms en vechtspellen.

Dope D.O.D. toerde internationaal met Limp Bizkit en Korn en dat heeft duidelijk vruchten afgeworpen. De show is bijzonder strak en ondanks dat de mannen recht uit het spookhuis lijken te zijn gekomen, hebben ze zichtbaar plezier en genieten ze van elke seconde. Het nieuwe album komt voorbij met enkele tracks zoals ‘Millennium Falcon’ en het immense ‘Rocket’, maar de focus ligt vooral op het album ‘Branded’ uit 2012. Het is bewonderenswaardig te zien hoe met zulke zware muziek alle teksten zo ontzettend goed te verstaan zijn, bij een enkele a capella track rapt het publiek nog harder mee. De drie mc's van Dope D.O.D. hebben een totaal verschillende stijl van rappen, niet alleen hun stemmen zijn anders, ook rijmschema's en punchlines zijn verschillend. Dat maakt de act alleen maar meer interessant en de drie rappers hebben zo ongeveer evenveel aandeel dit optreden. De sfeer in de zaal is ontzettend goed en met licht en rook effecten komt de zware muziek helemaal tot zijn recht.

Het staat als een paal boven water dat met Dope D.O.D. een waar juweel in handen heeft en grote internationale potentie heeft, voor de liefhebbers van hiphop maar ook misfits die naar Limp Bizkit, Korn en wellicht ICP luisteren is dit het summum. Het publiek in Mezz vertegenwoordigt al een goede mix, alto's, kleine kids met neusringen en NY caps op naast hardcore hiphoppers, alles is er. Amerika mag bang gaan worden, Dope D.O.D. gaat hiphop bommen droppen, waar menig stoere rapper in Brooklyn het in zijn broek voor doet. Da Roach is inmiddels te krijgen via iTunes, Spotify en natuurlijk op cd. Go get it!

Gezien: Ares, Dope D.O.D. Mezz, donderdag 18 april 2013.