Awash: “Het gaat nu pas echt beginnen”

Presentatie debuutalbum in watertoren

Interview: Auke de Vries ,

20 april is een datum die vet rood omcirkeld is in de agenda van Awash. Niet alleen mag de Bredaas/Tilburgse formatie op verschillende locaties in Nederland de onafhankelijke platenzaken met een bezoek verblijden in het kader van Record Store Day, ook hun debuutalbum ‘Turn The Lights’ wordt die dag officieel aan het publiek gepresenteerd. Op een dag dat de kou en de zon elkaar probeerden te verdringen, sprak 3voor12/Breda met frontman en creatief brein achter Awash, Geert van der Burg.

Het gaat goed met Awash. Jaren van keihard werken beginnen zich nu uit te betalen, zo lijkt het. De band is met regelmaat te zien in zalen in heel Nederland, is inmiddels een graag geziene gast bij 3FM, bracht recent een clip uit voor hun single ‘Numb’ en als klap op de vuurpijl ligt eind deze maand het debuutalbum ‘Turn the Lights’ in de winkels. Dit album is in eigen beheer geproduceerd en gemixt. Zanger en songwriter Geert van de Burg is zichtbaar opgetogen wanneer zijn nieuwe geesteskindje ter sprake komt. “Hier hebben we drie jaar naartoe gewerkt. Dit is de blauwdruk van wat Awash is. Eigenlijk begint het hier pas echt mee.”

Het verhaal van Awash begint ongeveer acht jaar geleden. Van Der Burg, ooit al zanger in een vriendenband en sindsdien ook een vaak geziene en betrokken gast in de muziekscene in Breda, leert zichzelf gitaar spelen en schrijft een paar nummers. Op dat moment woont hij in Dublin, waar hij de kans krijgt om mee te doen op een ‘open mic’ avond, Daar gaat het balletje rollen. “Ook al kon ik op dat moment nog niet echt goed gitaar spelen en was ik zoekende naar hoe ik met mijn stem moest omgaan, het was een doorslaand succes. Daar ontdekte ik dat ik een band wilde beginnen om mijn nummers mee te vertolken. Als het daar toen anders was gelopen, was ik er misschien niet eens mee doorgegaan”, lacht hij.

Terug in Nederland raakt hij in een sportschool in Tilburg aan de praat met ervaren bassist Peter Suoss (ex-Jane Doe), die een homestudio blijkt te hebben en het talent van Van Der Burg inziet. “Peter zag wel iets in mijn muziek en we begonnen met zijn tweeën op te nemen. Om een extra laag aan te brengen in de opzetjes die ik toen had, nam Peter contact op met gitarist Maarten Ligtenberg, die ook meteen enthousiast was. Toen waren we al met zijn drieën.” Later wordt het semi-akoestische geluid verder uitgebreid met drummer Bertwin van Avezaath en toetseniste/zangeres Charlotte Broeder, die later vervangen wordt door toetsenist Maarten de Raad. Er volgen twee EP’s, waarvan de meest recente, ‘Inner Drive’ prijsnummer ‘Sweet Josephine’ bevat, een track die al airplay kreeg op 3FM en Radio 2.

Hoewel Van Der Burg het creatieve brein achter de muziek van Awash is, is de rol van de band zeker niet uit te vlakken volgens hem. “Anders was ik wel singer-/songwriter geworden. Het is niet altijd makkelijk, aangezien ik een enorme perfectionist ben. Het kan voor mij nooit goed genoeg en ik heb het soms lastig gevonden dat het ontwikkelen van een band zoveel tijd in beslag neemt. Laatst speelden we een foutloze show, waarna ik eindelijk voor het eerst echt helemaal tevreden was. Dat geeft dan wel meteen een enorme boost. Zo is het met het nieuwe album ook eigenlijk. Alles lijkt op zijn plaats te vallen. Hoewel ik stiekem alweer bezig ben met het vervolgalbum.”

‘Turn The Lights’ kan worden gezien als een dagboek, nummers geschreven in de trein, gedachten op weg naar een bestemming; een zoektocht naar geluk, zo vermeldt het persbericht dat de band eind maart verspreidde. “De trein is eigenlijk de enige plek waar ik tot rust kom”, geeft Van Der Burg aan. “Van nature ben ik altijd druk in de weer, in de trein kan ik niet anders dan stilzitten en juist alles aan me voorbij zien gaan. Daar kan ik de tijd nemen om te schrijven.” Een belangrijke ontwikkeling op het album is de grote diversiteit aan nummers. Zo is er ruimte voor het singer-/songwriter aanverwante geluid van het Awash dat inmiddels bekend is, maar ook voor wat meer uptempo werk. Thema’s die aan bod komen zijn vooral een innerlijke kijk in de gevoelswereld van Van Der Burg: “de teksten verwoorden een bepaalde manier van zelfreflectie en mezelf leren kennen. Ik ben normaal meer een doener, maar als ik schrijf neem ik juist even tijd om na te denken en stil te staan bij bepaalde dingen. Zo zeg ik in ‘Falling Down’ bijvoorbeeld op mijn manier sorry tegen mensen op wie ik een afwezige indruk heb gemaakt in bepaalde periodes. Ik ben nu eenmaal altijd met Awash bezig, mijn creatieve drift kan ik niet zomaar uitzetten.”

De keuze om de presentatie in de Watertoren aan de Speelhuislaan te doen, ligt niet direct voor de hand en is daarom wel speciaal te noemen. “Ik hou ervan om muziek te laten horen op plaatsen waar je het niet verwacht. Onze EP ‘Inner Drive’ presenteerden we in Bonk, een kledingwinkel. Nu wilde ik graag iets groters en ik kende de Watertoren al. Het wordt erg spannend wat de akoestiek gaat doen. We besluiten pas twee uur van tevoren hoe we het precies gaan doen en hoe we het optimale geluid uit die ruimte halen,” legt Van Der Burg uit. De keuze voor de presentatie op Record Store Day was een bewuste. “We wisten alleen toen we de datum uitkozen nog niet dat we mee mochten in de landelijke programmering. Dat maakt het een lange dag, maar daardoor krijgt het ook extra glans mee.”

De cd-presentatie van Awash begint om 21:00 uur in de Watertoren aan de Speelhuislaan. De support wordt verzorgd door Lost Lions of India (akoestisch). De optredens tijdens Record Store Day gaan ook samen met het presenteren van  een limited pre-release editie van het album 'Turn The Lights' dat  naast de officiële release 's avonds als collectors item wordt aangeboden.