Onthulling 'Hidden From View' van Gingerpig in twee delen

Tenement Kids en andere gasten zorgen voor warm onthaal

Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers ,

Gingerpig was altijd die band met het Hammond-orgel. Maar vanaf nu niet meer, de band kwam de nieuwe plaat ‘Hidden From View’ presenteren in Mezz als solide trio. Hoewel Hammond-bespeler Jarno van Es vorig jaar afscheid nam, maakten zanger/gitarist Boudewijn Bonebakker, bassist Sytse Roelevink en drummer Maarten Poirters met ‘Ugly Heart’ de soundtrack voor de roman ‘Snoep’ van Mark Verver en bleek Gingerpig als driemanschap ook goed te werken. Mede daarom verschijnt nu ‘Hidden From View’. Tenement Kids deed het voorprogramma en Gingerpig hakte de albumpresentatie op in twee stukken.

Het is voor het Utrechtse Tenement Kids, met wortels in de Achterhoek, ook van het Suburban label, de eerste keer dat Breda wordt aangedaan. Tenement Kids bracht vorig jaar ‘Tenement Kids’ uit en is een graag geziene gast op de Nederlandse podia. De band stond ook op Paaspop, maar dan in Zieuwent. Tenement Kids brengt met blues verweven rock, zangeressen en een orgel. Lange, dansbare nummers, maar hoe goed de bedoelingen ook, het pakt niet echt in een dan voor nog geen kwart gevulde Mezz. ‘Wait’ is een prima afsluiter en Tenement Kids is een goede opening van de avond.   

Dan Gingerpig. De band kiest vanavond voor een albumpresentatie in twee delen, één met gastoptredens en één van de band zelf. Deel I begint met schrijver Mark Verver, de Bredase ondergrondschrijver en cybercolumnist, die op eigen en droog humoristische wijze de band introduceert aan de hand van eigen ervaringen met het maken van rock, zijn schrijverschap en kennismaking met Gingerpig voor ‘Ugly Heart’ als “marketing” voor zijn roman ‘Snoep’. “Ik verruilde de gitaren voor pen en papier. Het was met spijt in het hart, want iedereen, ook schrijvers, voetballers, straaljagerpiloten, zelfs een aanstaande koning, was nou eenmaal liever rockmuzikant geworden.”

Zanger/gitarist Bonebakker, bassist Roelevink en drummer Poirters beginnen met zijn drieën en ‘March Of The Gingerpig’ van het debuut. Stevig rocken en de toon zetten. Wat nummers komen de gastmuzikanten erbij: dwarsfluitiste Marjolein Kempen, George Pelupessy op percussie en Hammond organist Arno Krijger spelen mee op bijvoorbeeld het rustige, lang uitgesponnen ‘Oceans’ van ‘Hidden From View’. Tof, zo’n dwarsfluit erbij, en toch ook weer de Hammond. Bij het eennalaatste nummer ‘Nothing’ komt ook oud-Gorefest gitarist Frank Harthoorn mee rocken om vervolgens met alle gastartiesten formidabel de eerst set af te ronden met ‘Pride’, ook van de nieuwe plaat. 

‘Hidden From View’ is de opvolger van ‘The Ways Of The Gingerpig’ uit 2011, waarop seventies rock, blues en metal regeerden. Nu is er meer ingezet op rockmateriaal en is het Bonebakker die in de negen nummers veel meer zingt dan voorheen. Hij klinkt als, en dit is cliché, een kruising van Robert Plant van Led Zeppelin en Bon Scott van AC/DC. Na een kwartiertje ombouwen begint deel II waarbij Gingerpig als trio grijpt naar de vertrouwde rock.

Vanaf ‘Run’, ook opener van ‘Hidden From View’, valt op dat ‘vroeger-vooral-gitarist’ Bonebakker zangles heeft genomen. Roelevink gaat op de bas als vanouds op in de muziek en drummer Poirters zit wat verscholen, maar doet stevig mee. Het eerste nummer waarvan een heuse videoclip op internet te vinden is, ‘Dangling Man’, met een montage uit de zwart-wit film ‘Safety Last!’ met Harold Lloyd, pakt ook live bijzonder goed uit. Niet in de laatste plaats omdat de laatste gast zijn bijdrage levert, niemand minder dan Willem Verbuyst van Vanderbuyst. Voor Bonebakker is het “nog een droom die in vervulling gaat, Willem op tweede gitaar.” Ook ‘Backlash’ klinkt live erg goed. De finale is het hoogtepunt als ‘Ugly Heart’ wordt opgedragen aan Mark Verver. Een langgerekt, psychedelisch stoner rocknummer waarbij geen noot te veel of te weinig wordt aangeslagen. Gingerpig keert daarna nog een keer terug voor een slotnummer en een cover van Thin Lizzy’s ‘Don’t Believe A Word’. Dan is het bierdrinken.

Suburban promoot het album in Nederland, het Duitse label MiG brengt de plaat wereldwijd uit, in de rest van Europa en van Amerika tot Japan. Dus wie weet waar Gingerpig nog gaat belanden met haar laatste nieuweling. Zoals Verver sprak toen hij de band leerde kennen: “Denk aan de buurman die laat zien wat zijn BMW allemaal kan terwijl je zelf afscheid nemen moest van je Suzuki Swift omdat die weer niet door de APK kwam.”

Gezien: albumpresentatie ‘Hidden From View’ door Gingerpig. Mezz, zondag 7 april 2013.