Ingetogen Afrikaans feest met Zita Swoon Group

Act spreekt muziek als universele taal maar mist de overweldiging

Tekst: Lisa Ruskus ,

Stuur Stef Kamil Carlens naar Burkina Faso en hij komt terug met een zangeres en balafonist, mooie verhalen en prachtige muziek. Vorig jaar was dit geslaagde multiculturele experiment nog te aanschouwen in het Chassé Theater. In het kader van 10 Jaar Mezz doet dit kleurrijke gezelschap Breda vanavond opnieuw aan.
Het helaas weinige publiek wordt opgewarmd door Bai Kamara Jr., een bijzonder goede gitarist uit Brussel met zijn roots in Sierra Leone. Zijn bluesy stijl van spelen en zijn krachtige stemgeluid zijn mooi, zijn nummers blijven helaas wat minder goed hangen. Wat we vooral zullen onthouden, is zijn vingervlugheid en sympathieke voorkomen.

Het Mezz podium ziet eruit als een Afrikaanse markt: een kleurrijke, georganiseerde chaos. Wat de haas prominent op het podium voor betekenis heeft, wordt niet duidelijk; het ziet er wel erg gezellig uit. Wanneer men weet wat er komen gaat, zijn de verwachtingen hoog. Zoals vorige keer in Chassé is de kwaliteit verbluffend. Alles klopt, alles swingt. Maar het optreden dreigt na een goede drie kwartier in te zakken. Wanneer het publiek een groot aantal wat rustigere nummers krijgt gepresenteerd wordt het bijna saai. Net op tijd of net te laat gaat de band over op energieker werk. Helaas is het podium te klein om de twee vaste achtergrondzangeressen van Zita Swoon Group te herbergen, gelukkig wordt hun rol op fantastische wijze vervuld door ‘madame Angelica’. Gelukkig is het podium niet te klein voor een kleine performance met traditionele dans van zangeres Awa Démé.

Deze concertshow ‘Wait For Me’ is iets dat je gezien moet hebben. Maar misschien is een keer genoeg. De overweldiging van een eerste keer wordt deze tweede keer niet geëvenaard. Waar het aan ligt? De intimiteit tussen de muzikanten ontbreekt, het optreden is goed, maar mist een bepaalde kracht die we gewend zijn van Zita Swoon Group en de verwachtingen worden niet ingelost. Zita Swoon Groups show ‘Wait For Me’ is een fantastisch voorbeeld van hoe muziek alle talen kan spreken, hoe muziek verbindt en hoe fantastisch deze muzikanten zijn. Iets wat je één keer moet ervaren.

Gezien: Zita Swoon Group – ‘Wait For Me’. Mezz, maandag 22 oktober 2012.