Voor elk wat wils tijdens POB’s Lekker Bredaas

Verschillende bands laten van zich horen tijdens 10 Jaar Mezz

Tekst & foto's: Anouck Beglinger & Daniël Hereijgers ,

Op alweer de vijfde dag van deze tiendaagse reeks muzikale festiviteiten, kon afgelopen maandag genoten worden van zeer uiteenlopende bands tijdens Lekker Bredaas. De acts waren te bewonderen in het Mezz Café en in één van de repetitieruimten. POB was verantwoordelijk voor de samenstelling van deze avond, met de bedoeling lokaal talent in het zonnetje te zetten. Zodoende kon in het café gekeken worden naar de zeer getalenteerde, jonge honden die samen MacSwordfish vormen, naar de enthousiaste broers Crielaard als Somewhere Man, en naar de inmiddels gevestigde instrumentale metalband Tank 86. Lawaii-zanger Ruut van Andel, het podiumdebuut van Dead Duck Alley en een bijzondere set van WhYne genaamd ‘The Dark Session’ waren te zien in een repetitieruimte, voor bijzondere en intieme optredens.

De drie talentvolle jongemannen van MacSwordfish vallen meteen met de deur in huis door een op maat gemaakt intro te spelen, waarin zanger/gitarist Victor Wasser bezingt wie ze zijn en hoe leuk ze het vinden om te mogen spelen tijdens dit jubileum van Mezz. Alleen al in dit intro klinkt de muzikaliteit door en het publiek is meteen geboeid. Ten tijde van het volgende nummer is ook iedereen die dat nog niet was, fan. Ondanks de leeftijd van de jongens klinkt de muziek volwassen, evenals de stem van Wasser. De muziek klinkt vol en compleet, zelfs zonder bas, waar de band geen gebruik van maakt. Verschillende invloeden zijn te herkennen, waaronder blues en rock ’n roll, en de gitaarpartijen van Casper Heijstee doen denken aan iconen als The Doors, volgens de bandleden een behoorlijke inspirator. Een goed gevuld Mezz Café, mede door de al flinke achterban van de band zelf, blijft zich gedurende het optreden vullen, en er wordt enthousiast gejoeld en geklapt na elk nummer. Tussen de nummers door raadt Victor het publiek met klem aan Facebook in de gaten te houden, “want binnenkort komt onze EP uit! Hij is nog niet helemaal af, maar hij komt eraan! En blijf op ons stemmen bij de wedstrijd Bedroom Jam op redbullbedroomjam.nl” Na twee toegiften zit het optreden van MacSwordfish er dan toch echt op. (AB)

Lawaii-zanger Ruut van Andel heeft om half negen een “huiskamergevoel” als hij begint met zijn sessie in repetitieruimte Top-R. Hij bedankt het handjevol toeschouwers dat ze voor hem bij MacSwordfish zijn weggegaan. De Zevenbergenaar speelt mooie, prettige luisterliedjes van Lawaii of een van zijn eerdere bands als ‘Sunday Morning Toast’ of een vervroegd kerstnummer. Als er iemand binnenkomt, knalt even Revölvo’s ‘Hellspawn Baby’ door het open deurgat. De Bredase band repeteert vanavond in de naburige repetitieruimte. Als traktatie speelt Van Andel het net als Mezz tien jaar oude lied ‘Laundr-O-mat’ van The Fondletones, dat vanavond zowaar zijn live première beleeft. Het is een aangename sessie, vindt ook Van Andel die ons de volgende keer allemaal bij hem thuis uitnodigt. (DH)

Íets minder jong dan MacSwordfish, maar zeker zo enthousiast, zijn de broers Crielaard, ofwel Somewhere Man. Met hun tweestemmige samenzang en ieder een akoestische gitaar weten ze het publiek even stil te krijgen. Het zijn rustige, gevoelige liedjes met een hoge toegankelijkheidsfactor en daardoor geschikt voor jong en oud. Tussen de nummers door babbelt vooral Arjan lekker door, en laat hij de toeschouwers grinniken met aankondigingen in termen als “het volgende liedje is een lief liedje voor een lief meisje” en “het volgende nummer is eigenlijk een liefdesliedje. Eigenlijk…”.

Ook laat hij weten het niet zo hoog op te hebben met programma’s als X-Factor en Idols, “want de échte supersterren staan hier in de repetitieruimten!” Een mooie inleiding tot hun volgende nummer waarin ze voorstellen dat we met zijn allen supersterren te zijn. Als afsluiter kiezen de voormalig Teaser-leden voor een cover, die ze beschrijven als “een ode aan de échte muzikale helden”: U2’s ‘With Or Without You’. (AB)

Ervaren muzikanten Leon Weterings en Frans Ruskus hebben met Dead Duck Alley een nieuwe muzikale uitlaatklep gevonden. De heren, bekend van voorheen Curfish en tRIO CON bRIO brengen, aangevuld met drummer Ferry Nortier, over een paar maanden met deze nieuwe band een eerste EP uit en spelen de songs van die EP vanavond. Weterings is de zanger en speelt op gitaar en zou als ‘stand alone’ singer-songwriter ook prima aan de slag kunnen, Ruskus is de technische gitarist die continu schakelt en zoekt naar de juiste toon en het goede, galmende of empathische geluid voor zijn Gibson Les Paul. ‘Bluebird’, speciaal voor een Bredase toneelvoorstelling geschreven, is prachtig en melancholisch. Andere songs als ‘No One Knows Your Name’ en ‘New Orleans’ mogen er ook zijn. (DH)

TANK 86 behoeft eigenlijk geen inleiding meer. De instrumentale band draait al jaren mee in Breda en mocht daarom ook zeker niet ontbreken in het jubileumprogramma van POB voor Mezz. Ook met dit optreden kon menig fan zijn hart weer ophalen, want er wordt weer stevig doorgehakt. Niets nieuws onder de zon dus, maar daarom niet minder indrukwekkend. De nummers zijn traditioneel strak en hard als mitrailleurschoten, lang en allesoverheersend. “Instrumental heaviness”, zo omschrijft de band zichzelf, en zo is ook dit optreden te omschrijven. Er wordt geen woord gerept, maar woorden zijn ook niet nodig; de muziek eist alle aandacht op en doet dat perfect. Toch krijgt het oog ook wat. De constant keihard headbangende bassist Jochum van Weert staat pontificaal midden op het podium, meestal in een soort halve spagaat. Hij gaat zó op in de muziek dat het soms lijkt of hij zijn hoofd van zijn lichaam wil lanceren. Een pracht van een plaatje en fotografen verdringen zich dan ook om deze beelden vast te leggen. De muzikanten kennen hun nummers door en door, en dat is mooi om te horen en zien. De onderlinge band is merkbaar: zij zijn samen één front, en komen keihard op je af met een muur van geluid. Genieten! (AB)

whYne heeft bedacht dat de band voor Lekker Bredaas in het wit optreedt, waarbij een vj beelden op de bandleden projecteert. Een tof experiment dat vooral werkt met grotere projecties als psychedelische sterren of andere grotere ideeën. Wie bij de vj gluurt, ziet dat de mooie gestileerde fragmenten uit zwart-wit films simpelweg te veel aan detail verliezen. Maar het geeft wél sfeer, net als whYne dat de poprock wat kalmer verpakt. De set en de bandleden zijn ontspannen, de meerstemmigheid is relaxt. Zo’n ritme past in deze kleine repetitieruimte prima. Met ‘Today’ en de pakkende single ‘While You’re Awake’ krijgt dit bijzondere optreden een passend slot. (DH)

Sowieso is het misschien voor POB een aardig idee om een soort ‘POB Exclusive’ te introduceren waarbij een man of twintig op stoeltjes of banken in de repetitieruimtes van Mezz een intiem en uniek concert te kunnen beleven. De setting is goed, het geluid ook en de artiesten zijn vaak al aan de repetitieruimtes gewend.

Gezien: POB presenteert Lekker Bredaas met MacSwordfish, Lawaii, Somewhere Man, Dead Duck Alley, TANK86, whYne. Maandag 22 oktober 2012.