De zonnige, politiek getinte band Levellers zorgt voor een typisch Engels feestje

Tekst & foto’s: Victor van Zutven ,

Folkgroep Levellers is al meer dan vijfentwintig jaar actief in de muziekwereld en kwam ook dit jaar langs in Breda. De groep had op woensdag 17 oktober het Nederlandse The La La Lies, Serious Talent bij 3FM in 2010, als voorprogramma in Mezz en vooral bij de hoofdact werd het een feest van jewelste.

The La La Lies is een band die sinds het optreden in DWDD in 2009 behoorlijk aan de weg heeft getimmerd en dat is te merken. The La La Lies, met als zanger en frontman Sander den Das, speelt lekkere pop rock muziek met veel invloeden van de jaren zestig en zeventig. En ondanks het enthousiasme en de duidelijk ingestudeerde poses van de zanger blijft het publiek toch op een afstandje staan kijken. Helaas blijft ook het enthousiasme van het publiek weg als de band de eerder dit jaar uitgebrachte cd/lp 'Pretty Tales & Promises' aan de man probeert te brengen.

En dan, als de Levellers het podium op komen en het eerste nummer 'Beautiful Day' begint te spelen, laat het publiek duidelijk merken waarvoor ze gekomen zijn. Luidkeels en wild springend zingt het publiek het hele nummer mee. Dit is waar ze een kaartje voor hebben gekocht. De Levellers, zeven mannen uit Brighton in Engeland, die een geweldige mix van punk, rock en folk tot een waar feest maken. En het publiek feest maar al te graag mee. De excentrieke bassist Jeremy Cunningham, met zijn lange rode dreadlocks, is een plezier om naar te kijken. Zoals hij over het podium springt, dat zie je niet vaak in de meestal statige rol die de meeste bassisten zichzelf aanmeten. Helaas is gitarist Simon Friend er niet bij deze tour omdat hij de zorg op zich heeft genomen voor een ziek familielid. Hij wordt vervangen door Thomas White, die normaal gesproken bij de band Electric Soft Parade speelt.

Halverwege het optreden komt Stepen Boaks, verkleed als neon glitter clown, het podium op met zijn didgeridoo. Vanaf dat moment staat er niemand nog rustig te kijken. De sfeer lijkt wel die van een Engelse pub na het winnen van de wereldbeker voetbal. En zolang zanger Mark Chadwick blijft zingen en Jon Sevink zijn viool blijft bespelen, wordt het met de minuut meer feest. Toch vreemd als je jezelf beseft dat de bandnaam Levellers te danken is aan een radicale fractie van het New Model Army van Oliver Cromwell. Hoe dan ook, met of zonder de politieke achtergrond van deze band, is het een genot om naar de band te kijken en te luisteren.

Gezien: The La La Lies, Levellers. Mezz, woensdag 17 oktober 2012.