"Uiteindelijk betekent Reena 'vredig' en Riot 'rel', dus amai"

Een kennismaking met Reena Riot

Interview: Daniël Hereijgers ,

Reena Riot viel bij de cd-presentatie van Charlie Jones’ Big Band op 27 september al op als een “straffe madam” en komt donderdag 25 oktober alweer terug naar Mezz. Ditmaal voor een extra editie van Belgenfestival Ik Zie U Graag tijdens het tienjarig jubileum van onze Bredase concertzaal. Een verkorte kennismaking met de 24-jarige Naomi Sijmons, ofwel Reena Riot, die met een akoestische set in repetitieruimte Top-R ongetwijfeld opnieuw indruk zal maken.

Ondertussen weten we dat het indrukwekkende openingsnummer van 27 september 'Waitin'' heet en dat Reena Riot het graag inzet om direct de aandacht op te eisen. "Als je solo speelt dan moet je iets hebben om de aandacht mee te trekken natuurlijk. Dat heb ik geleerd door veel te spelen en af en toe te luisteren naar de mensen rondom mij." En veel gespeeld heeft ze, hoewel haar artiestennaam in Nederland nog in beperkte kringen bekend is. Noami Sijmons komt uit Gent, waar ze als jong meisje met piano begon en in haar vroege tienerjaren op aanraden van vader Fons Sijmons de gitaar oppakte. Vader Sijmons is bassist bij de in België beroemde rockgroep The Scabs en nam dochterlief mee door zijn platencollectie. "Zo van, je moet eerst naar dat luisteren. Ken je dat? Dus dat begon met John Lee Hooker en Muddy Waters. Hij heeft mij later een songbook gegeven van The Scabs en nadat ik daar alle akkoordjes van had geleerd ben ik er niet zo veel later ook de tekst bij gaan zingen. Mijn vader had dat niet door want die lag dikwijls uit te slapen na alweer een optreden. En als mensen die passeerden langs de tuin keken van 'Wie zingt er hier?', wou ik mij altijd wegsteken want ik wou niet dat mensen dat wisten. Ik wou dat gewoon voor mijzelf doen. Maar  op een keer ben ik dan toch in een bandje gesukkeld. Dat van mijn vader. Niemand kon een bepaald nummer zingen en ik zei: "ik kan dat wel zingen." Dat waren de eerste stapjes.

Een jaartje Kunsthumaniora in Antwerpen volgde, naar eigen zeggen een 'klaarstoomjaar' voordat ze ging studeren aan Codarts Pop Academy in Rotterdam. Mijn vader zei altijd: "Rock’n roll, dat kun je niet leren. Dat is deels zeker waar, maar er is niks mis mee het bijspijkeren van je kennis." Ze volgde het advies van een leerkracht om naar Nederland te gaan, waar ze ondertussen afgestudeerd is. "Wij hebben heel lang geen poprichting gehad in België. In Rotterdam wordt je direct in de praktijk gesmeten. Ze proberen u zoveel mogelijk miserie mee te laten maken. Niet op financieel vlak of zo haha. Ze proberen je te begeleiden in wat je wil doen. Het studeren gaf mij peper in mijn gat. Een extra duwtje, om tegen op te boksen of om meegevoerd te worden met mensen. En te schrijven."

De dubbele betekenis van Reena Riot
Als Reena Riot solo optreedt, vastberaden en met krachtige stem of druk babbelend een interview geeft, is het moeilijk voor te stellen dat Sijmons vroeger een verlegen meisje was toen ze haar artiestennaam bedacht. "Reena Riot komt van Sonic Youth. In de tijd dat ik op die naam ben gekomen, was ik zot van 'Rather Ripped' en het openingsnummer van dat album is 'Reena'. En op de plaat 'Daydream Nation' is dat 'Teen Age Riot'. Dat werd Reena Riot. Uiteindelijk betekent Reena 'vredig' en Riot 'rel', dus amai."

Akoestisch bij Ik Zie U Graag
Bij de cd-release van Charlie Jones was haar optreden versterkt, tijdens Ik Zie U Graag wordt het een akoestisch concert in de repetitieruimte van Mezz. Van de zaal naar een ruimte waar maar beperkt publiek in past, vormt dat een probleem? "Dat maakt mij niet uit. Een intiem publiek, ik vind dat supertof, zalig. Ik krijg die kans niet zo vaak meer, dus ik grijp hem graag. Ik heb de indruk dat huiskamerconcerten heel even hét ding was, maar nu weer iets minder. Het kan ook zijn dat als ze mij elektrisch zien en nog niet akoestisch hebben gezien, mensen iets denken als: "Ja, die gaan we niet in de huiskamer vragen. Die gaat de boel bij elkaar swingen." Hahaha! Terwijl ik dat supergraag doe, ik vind het heel tof om die mensen op mijn lip te hebben en uw verhaal te kunnen overbrengen."

Reena Riot speelt op donderdag 25 oktober rond kwart voor tien in Top-R tijdens een extra editie van Ik Zie U Graag. Ondertussen werkt ze aan haar allereerste EP die in januari 2013 moet uitkomen. Daarna gaat de Gentse op tournee, met band.