Mr. Polska’s kleine mess in Mezz

Nouveau Riche met een uitblinkende Boaz van de Beatz

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Robbert Nijs ,

Mr. Polska deed op donderdag 4 oktober tijdens 'De Waardevolle Gezelligheid Album Tour 2' dan wel Mezz Breda aan, na optredens bij Record Store Day in Tunesville en Boogiedown en hij bracht zijn eigen vriendenkliek van Nouveau Riche mee. Timmietex en Tjerkovara warmden het publiek op vanuit een Brabantse invalshoek, maar het echte feestje, het 'Allermooiste Feestje', kwam van de kleine Pool die zorgde voor een "kleine mess in Mezz."

Timmietex, The Texus Ranger uit Tilburg, heeft vanavond zoals altijd 'Tjerkolicious' Tjerkovara uit Dongen meegenomen en achter de draaitafels op het podium staan producer/rapper/dj Ben Jur en ook meteen al zangeres Renske Meijer. Een mannetje of vijftig nog maar, rond half negen, hoort Timmietex de set openen met zijn waarschijnlijk bekendste track 'Tantu Spangu Tatta' waarbij Meijer de zwoele tweede stem in het refrein voor haar rekening neemt. Daarna doen The Texus Ranger en Tjerkolicious een bierbuikendans, de jonge toeschouwertjes lachend waarschuwend, "over een paar jaar hebben jullie er zelf ook eentje." Dieptepunt is Timmietex improvisatie waarbij hij eerst wat grietjes een complimentje geeft over hoe ze er vanavond uit zien om daarna een platte, vulgaire en, erger, vooral humorloze freestyle te proberen. De set gaat verder gesmeerd, maar wel wat traag, pas bij de laatste drie nummers geven de rappers meer energie en show. Het publiek wil ook nog niet echt mee. Hoe zeer beide het ook proberen met kreten als "Tilburg 'till you die", misschien niet de slimste in Breda maar het levert geen boe-geroep op, en "Net zo Brabants als worstenbrood", waarbij Tjerkovara mooi zijn worstenbroodje tatoeage op zijn rechterarm kan laten zien. Met 'Roundhouse Kick' loopt de show dan toch goed af, de mannen springen en Tjerkovara gaat nog even met het publiek "inpitten" voor Mr. Polska. De Bredase dj EZD, die een paar weken terug op Boogiedown bijvoorbeeld nog de beats deed bij Amerikaan Elzhi, neemt de draaitafels en mixmateriaal weer over van Ben Jur.

Mr. Polska is een sociale man en neemt dan ook overal zijn vrienden van Nouveau Riche mee naar toe. Boaz van de Beatz verzorgt het hele Mr. Polska optreden de beats, rappers Digitzz en Jebroer hebben de schone taak het feestje alvast op gang te trekken. En dat gaat ze prima af, het publiek is inmiddels gegroeid tot een man of 150 en brult al mee van 'Aso' en 'Herrie In Me Oor'. Wat opvalt, is dat de lyrics misschien niet de allerbeste zijn én dat het makkelijk scoren is op de mix van electronica, hiphop, gabber en dubstep die Boaz de zaal in slingert. Leo, Mr. Polska’s trouwe rapkompaan kondigt dan als MC de kleine Pool aan. Als die niet opkomt, volgt er een poppenkasttrucje: "Polska, hier is wodka!", wat interactief als een echte hiphopshow werkt bij het jonge publiek. Het merendeel zal jonger dan twintig zijn vandaag. Polska begint met 'Bolle Man', terwijl hij zelf niet zo bol meer is. Maar wel "Het gaat goed!" En dat wenst hij zijn publiek ook. "Vanavond is de grote Polska Fitness Show, in vier delen gaan we tien kilo afvallen. Het is dan wel niet vol, maar we gaan er toch een kleine mess van maken hier in Mezz." En een fitness feest? Dat wordt het. De set wordt heel slim opgebouwd en Polska laat ook voldoende ruimte voor Leo, Diggitzz, Jebroer, Steph en tot slot Ronnie Flex om ook te stralen. Allemaal vrienden van het Nouveau Riche label en dat pakt vaak goed uit, toch is het meneer Pool zelf die het beste uit de voeten kan met de beats van Boaz.

Bijna alle hits van 'Waardevolle Gezelligheid' komen voorbij en hij maakt ook ruimte voor eerdere hits 'Gustav' en 'Vinger Op De Klitter'. 'Onzekere Glimlach' zorgt voor een rustmoment, waarbij telefoons de lucht in gaan en Mr. Polska in het licht van de camera, die zijn crew zelf meebracht, een tandje terugneemt en het nummer meteen opdraagt aan zijn fans. "Of je m’n cd nu koopt of downloadt, maakt me niet uit. Jullie zijn er vandaag en jullie snappen het." Om daarna nog even het verhaal te vertellen over zichzelf en Boaz, over statiegeldflessen van de Aldi en zijn laatste vijftig euro investeren in de videoclip van 'Vinger Op De Klitter'. De beste man brengt het oprecht en geeft daarna oprecht weer een hoop gas met 'Reef Teef' en 'Slonsje'. Een reggaeton intermezzo gaat over in keiharde gabber. Polska heeft op dat moment al bijna het hele publiek vlak voor het podium en niet aan de bar. Het 'Allermooiste Feestje' eindigt met de hitjes van nu: 'Gas Op Die Lollie', 'Krokobil' en 'Soldaatje' met Ronnie Flex. Probeer dan maar eens stil te staan. Want die andere kracht van Mr. Polska, waarmee hij zich drie maanden in een Hilversumse kelder opsloot om de cd af te maken en die hem kent als zijn broekzak, Boaz van de Beatz, maakt onmiskenbaar dansbare beats waarop het makkelijk los gaan is. En het jonge publiek weet dat.

Gezien: Timmietex en Tjerkovara, Mr. Polska en Nouveau Riche. Mezz, donderdag 4 oktober 2012.