Rocken zoals rock’n’roll bedoeld is met Tio Gringo en Def Americans

Tekst & foto’s: Victor van Zutven ,

Het is zondagavond acht uur, en de Dommelsch zaal van Mezz staat vol met echte rock’n’roll liefhebbers. Aan Tio Gringo de eer om deze avond te openen. Met als hoofdact The Americans uit Eindhoven. En na een beetje een rommelige start, de dj van de avond en de mensen van het geluid zaten niet helemaal op 1 lijn, knalden al snel de ruwe klanken van zanger Mo alias Riddle Box uit de speakers.

Als je denkt dat Tio Gringo een sfeervol rock'a'billy bandje is met een snaredrum, een plukbas en een gitaar dan heb je het mis. De band bestaat namelijk uit vijf zogenaamde hillbilly mannen en een mooie rondborstige dame en maken een mooie mix van rock’n’roll met invloeden van Johnny Cash en Hank Williams. Maar wel rock'n'roll met een metal- en psychobilly-randje. Dat laatste is natuurlijk niet gek als je je bedenkt dat de meeste leden hun wortels hebben bij Batmobile en the Gecko Brothers. Maar vooral hun sound is aanstekelijk. Een sound die wordt gemaakt met een plukbas, bespeeld wordt door Joris van den Berg alsof zijn leven er vanaf hangt en een tweetal gitaristen, Eric Haamers en Viktor Noatschk die weten hoe een gitaar hoort te klinken. Maar het mooiste voor het gehoor, en het oog, is toch wel de zangeres, Bonny Hubers, met haar fraaie stemgeluid. En zoals in iedere goede band is het de drummer, Jeroen de Bont, op zijn Tefalpan en speciekuip, die het alles bij elkaar houdt. Met hun eerste cd 'Country Trash to the Max' op zak is deze Bredase, of zoals ze het zelf graag zeggen, Breda Suckcity, band zeker een aanrader om eens te gaan bekijken.

De afsluiter van de avond was echter van een heel ander kaliber. En al hebben ze dezelfde inspirator, namelijk Johnny Cash, is het toch niet te vergelijken met elkaar. Daar waar Trio Gringo als een wild beest het podium vulde, bleek de Eindhovense band de Def Americans de rust zelve. Heren, als of ze zo uit de begeleidingsband van the man in black, Johnny Cash himself zijn gestapt. Ze brachten op gepaste wijze de nummers van Johnny Cash uit de jaren ‘50 en ‘60, de Sun periode, tot en met de het bekende Folsom Prison album. En terwijl het Bredase publiek tijdens dit tweede Boom Chicka Boom concert van de Def Americans los ging op nummers als ’Cocaine Blues’ en ‘25 Minutes’ speelden de heren natuurlijk ook de ingetogen nummers vol tegenslag en verdriet waar Johnny Cash bekend om staat. De zanger en gitarist Elco Weitering, de frontman van Def Americans wist het publiek aan zich te binden en ze even in de illusie te laten als of ze bij een echt concert van Johnny Cash waren. De stem en zijn bewegingen komen dicht in de buurt van de meester zelf. Maar niet op een playbackshow-achtige manier. Nee, dit komt recht uit het hart. En de bandleden, met op de plukbas Berry Kok, op drums Thijs Vonk en Willem Winkelmolen op gitaar, voelen allemaal het zelfde voor Johnny Cash. Dat zie je, dat hoor je en dat voel je tijdens hun optreden. Het mooie na meer dan een halve eeuw Cash is dat alle versies naast elkaar kunnen en mogen bestaan. Handig verbouwde traditionals en opzwepende outlaw country. Een concert als een mooie, inspirerende roadtrip door de States in een prachtige Amerikaanse oldtimer met Johnny Cash als chauffeur.

Gezien: Tio Gringo, Def Americans. Mezz, zondag 30 september 2012.