Een betoverende Heather Nova in Mezz Een betoverende Heather Nova in Mezz

Met zomerse klanken van Stefany June

, Tekst & foto's: Andre Joosse

Een betoverende Heather Nova in Mezz

Met zomerse klanken van Stefany June

Tekst & foto's: Andre Joosse ,

Een volle zaal in Mezz vanavond, ondanks het prachtige weer. Dit kan alleen maar betekenen dat er een artiest op het podium staat die er toe doet. Een grote naam. Heather Nova begon haar muzikale carrière al begin jaren 90. Als voorprogramma van Bryan Adams tourt ze momenteel door Europa. Tussen deze concerten door neemt ze de tijd om ook zelf concerten te geven in wat kleinere en intiemere zalen. Zoals vanavond in Mezz Breda.

De eerste keer dat ik Heather Nova zag was in 1995 op Boerpop in Zoetermeer. Een bijzonder mooie vrouw met een dito stem. ‘Walk This World’ was haar hitsingle en met haar cd ‘Oyster’ lag de weg naar het grote publiek open. Heather Nova was betoverend die dag. Meer dan 15 jaar later en 8 albums verder staat deze vrouw in Breda, benieuwd of de betovering nog steeds werkt.

Voordat we antwoord krijgen op deze vraag is het aan Stefany June om de zaal op te warmen. Het lijkt erop dat de programmeur voorkennis had van het mooie weer, wat in de donkere zaal zorgt Stefany June voor de nodige zonnestralen. De vrolijke indiepop doet denken aan The Asteroids Galaxy Tour, vooral door de karakteriserende stem van June zelf. Na een bijzonder geslaagd voorprogramma wordt snel het podium in gereedheid gebracht voor het hoofdprogramma, de instrumenten van Stefany June maken plaats voor een mooi vloerkleed. De zaal is inmiddels uitverkocht, veel dertigers en veertigers en een verdwaalde twintiger.

Het duurt niet lang voor het duidelijk is, de betovering blijkt nog steeds te werken. Mooie intieme rocksongs, schitterend gezongen door de inmiddels 44-jarige zangeres. Opvallend zijn ook haar nummers van de laatste cd ‘300 Days At Sea’, die erg sterk klinken. Niet origineel of vernieuwend, de sound van Heather Nova heeft weinig drastische wijzigingen gekend, maar solide en vooral pakkend.

Een hoogtepunt is ‘Everything Changes’, van haar laatste album, mooi, ingetogen, met akoestische gitaar en cello. Als toegift krijgen we meer van dit, een volledige akoestische set sluit het concert af.  Ook oude nummers zoals ‘Truth And Bone’ worden in een intieme versie gebracht. Na zo een einde is het geen probleem dat haar grootste hit ‘Walk This World’ is overgeslagen op de setlist. Een groot applaus brengt de hele band nog een keer terug voor dit laatste nummer.

De grote bekendheid van Heather Nova is dan misschien veel minder dan in de jaren negentig, haar concerten zijn nog steeds erg goed. Zeker in een zaal als Mezz, waar de intimiteit van haar muziek het beste tot recht komt. Zelf is ze ook blij in een kleinere zaal te mogen staan dan de grote hallen waar ze met Bryan Adams staat, laat ze weten. Wij ook, laten we hopen dat ze ons nog lang kan betoveren met haar muziek.

Gezien: Stefany June, Heather Nova. Mezz, zondag 25 maart 2012.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda