Prachtige balans tussen diepe ontroering en een schaterlach Prachtige balans tussen diepe ontroering en een schaterlach

Tom van Laere, Admiral Freebee ook wel ‘The Talent’ genoemd. Vanavond in Mezz!

, Tekst: Lisa Ruskus

Prachtige balans tussen diepe ontroering en een schaterlach

Tom van Laere, Admiral Freebee ook wel ‘The Talent’ genoemd. Vanavond in Mezz!

Tekst: Lisa Ruskus ,

Seated concert, dat betekent een knusse zaal met rijen stoeltjes. Het publiek is tot aan de toegift stil, heel stil. Tom van Laere speelt veel nummers, maar neemt ook ruim de tijd om verhalen te vertellen, grappen te maken en om zelfs een dansje te wagen.

Admiral Freebee is het pseudoniem van Tom van Laere. De Antwerpse rocker  heeft vier mooie albums, succesvolle club- en festivaltours met band op zijn naam staan en kan daar nu ook een prachtige solotour aan toevoegen. Vanavond speelt onze zuiderbuurman een prachtig overzicht van zijn oeuvre. Zijn eerste hit ‘Ever Present’ komt voorbij, maar ook zijn mooie, minder bekende nummers als ‘Recipe For Disaster’, ‘Coming Of The Night’ (origineel met Emmylou Harris) en ‘Murder Of The Sun’. Het is knap hoe elk nummer overeind blijft. Het geluid is perfect, Admiral Freebee zet een geluid van een voltallige band neer zonder het intieme karakter van een singer-songwriter te verliezen.

Stevige rocknummers veranderen in kleine fluisterballads; tijdens een nummer wisselt Van Laere eens van stijl. Alles kan, en zo blijkt maar weer hoe goed zijn nummers zijn. Wat de Admiraal ook met zijn eigen werk doet, het blijft even prachtig. Het meest bijzondere aan het optreden is de perfecte balans die Van Laere weet te maken. Tom van Laere is een pretletter, hij maakt grapjes en heeft zelf nog het meeste lol. Hij geeft af op de neurose van Tom Barman over de Engelse uitspraak van Vlaamse muzikanten en covert Marco Borsato op hilarische wijze. Maar zodra hij weer een nummer inzet is het publiek een en al oor en maakt een diepe ontroering zich van je meester. Tijdens het eerste nummer zet Van Laere de toon: “dit is het eerste lied over negativiteit, dat zet alvast de sfeer voor de rest van de avond.” Het wordt alles behalve negatief, Van Laere raakt het publiek met zijn verhaal over de zoektocht naar zichzelf waarbij hij God ontmoette en een pratende kikker. Admiral Freebee is een verteller, een grappenmaker. Hij dreigt te ver te gaan en te verzanden in meligheid, maar op exact het juiste moment zet hij weer een lied in. Zoals de prachtige cover ‘Man In The Long  Black Coat’ van Bob Dylan.

Het is pas maart, maar we kunnen al spreken van een van de beste concerten van het jaar. Admiral Freebee ontroerd, maakt je aan het lachen met zijn grapjes en aan het huilen met zijn prachtige nummers.

Gezien: Admiral Freebee Solo. Mezz, donderdag 8 maart 2012.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda