uMad brult 17 songs in 30 minuten uMad brult 17 songs in 30 minuten

Mighty Ships jaagt er 9 doorheen in dezelfde tijd

, Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Amber den Oudsten

uMad brult 17 songs in 30 minuten

Mighty Ships jaagt er 9 doorheen in dezelfde tijd

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Amber den Oudsten ,

Het POB-persbericht beloofde een Uit Je Hok met drie bands die elk niet dan een half uurtje nodig hebben om hun muzikale verhaal te vertellen. Dat werd deze dinsdag 6 maart in Mezz Café één verhaaltje minder: One Eyed Monster was verhinderd. Toch brachten Mighty Ships en uMad nog aardig wat volk op de been voor hun korte sessies.

Mighty Ships
Een echte Uit Je Hok voor Mighty Ships, de band staat voor de derde keer ooit op het podium. Gitarist Paul en drummer Bart speelden eerder in The Atlantic Heroes. Zanger Rowan en bassist Levi spelen dus nog maar tien maanden in bandverband. En dat zou je niet zeggen! Mighty Ships straalt al een goede eenheid uit en Rowan springt op en af het podium alsof hij nooit anders heeft gedaan. Twee jongens filmen en de band heeft een eigen fotografe mee, van wie 3voor12/Breda ook foto's mag gebruiken. Mighty Ships maakt rock’n roll met een herkenbare punk-inslag. Soms wat trager, richting hardcore, zoals in 'Black Dots' dat de band al opnam en op Facebook te beluisteren is. "She's a bomb, and she doesn’t know it yet", is een paar tandjes harder dan afgelopen vrijdag in de radiostudio bij Locals United. Met de energie zit het ook wel goed en zelfs de serieuze kant is aanwezig zoals blijkt in 'Like War', opgedragen aan een bekende die overleed aan kanker. Met slot 'In My Jeans' wekt Mighty Ships een prima indruk, al moet de band ervoor waken dat het repertoire niet te veel onderling inwisselbaar wordt.

uMad
Daan, zanger van uMad, neemt voor het optreden nog even de teksten door. En wie herkennen we daar? Sytse Roelevink, bassist bij Gingerpig, speelt in deze band gitaar in wat volgens hem "meer is dan een hobbyband." Samen met zijn vrienden Daan, gitarist Marcel, bassist Joep en drummer Koen maakt hij zoveel mogelijk lol en strooit met 17 nummers in Mezz Café. Soms ultrakort en altijd punk. Vrienden in het publiek gaan los in pits en zanger Daan marcheert en rauwdouwt door de tent. De eigen nummers in het Nederlands zijn vrij onverstaanbaar, op de meebrulrefreinen na dan. "Discriminatie. Ik ben toch geen nazi? Flikker toch op!" en "A! Anti! Anti-kapitalisten!", maar ook het éénwoordige 'Tetten'. Het gaat over 'geen kerncentrales in je achtertuin', maar ook over de 'grote blonde' (leider) en het eerst opgenomen lied 'Opruttu' mag ook rekenen op een luid, enthousiast onthaal. De band heeft leut en het publiek ook. Nederlandstalige punk die wél ergens op lijkt. En een band die ode brengt aan de eigen helden Blafkat en Agnostic Front. "We willen zoveel mogelijk onzinwoorden in onze nummers stoppen," verklaart Roelevink na het optreden die de naam uMad linkt aan internethumor waarbij mensen worden uitgedaagd of afgebrand. "Dit wordt een vernietigende recensie zeker?"

Gezien: Uit Je Hok met Mighty Ships en uMad. Mezz Café, dinsdag 6 maart 2012.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda