Hemels optreden van the Campfire Collaboration in de Waalse Kerk Hemels optreden van the Campfire Collaboration in de Waalse Kerk

Geslaagde presentatie van eerste cd

, Tekst: Lilian Graumans, foto’s: Paul Elzerman

Hemels optreden van the Campfire Collaboration in de Waalse Kerk

Geslaagde presentatie van eerste cd

Tekst: Lilian Graumans, foto’s: Paul Elzerman ,

Op 25 februari 2012 gaven de leden van the Campfire Collaboration de presentatie van hun eerste cd 'Nameless', die in januari uitkwam. Dit deden zij op een wel heel bijzondere locatie: De Waalse kerk te Breda, gelegen naast het bekende Begijnhof en het Valkenbergpark. De ideale locatie voor een luisterconcert.

The Campfire Collaboration bestaat uit het charismatische trio Mario Petrus, Robert den Hartigh en Rik van Berlo. Zij maken oldtime-country/folk/bluegrass muziek door covers uit de jaren 1800 tot +/-1950 te spelen, maar daarnaast spelen zij ook zelf geschreven nummers. De mannen halen hun inspiratie uit muziek van The Dillards, The Stanley Brothers, Lead Belly, Bill Monroe, Bob Dylan, The Osborne Brothers en The Weavers. De band wordt gekenmerkt door zijn harmonische samenzang en -spel, waarbij wordt afgewisseld met allerlei soorten (voornamelijk snaar-)instrumenten zoals dobro, mandoline, banjo, mondharmonica, ukelele, mandola en gitaar.

De cd dankt zijn titel 'Nameless' aan het nummer dat Rik van Berlo schreef over een bestaand dorpje in Amerika met slechts vier inwoners. Het nummer heeft iets meewarigs, melancholisch en nostalgisch, met ook een snufje vrolijkheid. Vaste ingrediënten voor de muziek van The Campfire Collaboration.

Voor het optreden en tijdens de pauze konden in het goed bijgehouden idyllische kerkje, zelfs alcoholische, drankjes genuttigd worden voor een uiterst vriendelijke prijs. Het publiek, dat bestond uit jong en oud, had zitplaatsen en luisterde meteen geboeid toen The Campfire Collaboration aftrapte met het energieke traditionele folk nummer 'Angeline The Baker'. Het trio, dat zichtbaar genoot van het optreden, bracht vanaf dat moment een afwisselend programma van anderhalf uur, dat het publiek meenam op een muzikale reis tussen blijdschap en ontroering. Zo schalden de toeschouwers vrolijk mee met de traditional 'Canonball Blues', opgenomen door The Carter Family, en werd geraakt door de bijzondere stem van Rik bij 'Wayfairing Stranger', een traditional, waarmee hij stilstaat bij de mensen die hij verloren heeft in zijn leven. Het optreden bleef interessant door de wisseling van het tempo van de nummers en de voortdurende wisseling van de instrumenten. Zo had het hitgevoelige nummer van Mario Petrus: 'Give Me One Good Reason Not To Be In Love With You' begeleiding van de steelguitar van Robert den Hartigh, dat het nummer een bijzondere, niet alledaagse sfeer gaf. The Campfire Collaboration bestaat uit echte entertainers en ze schuwden ook niet om het publiek af en toe te vertellen over hoe een liedje tot stand is gekomen, vaak gepaard met een grapje.

De mannen, met ieder een typisch eigen stemgeluid, hebben een gevarieerd programma geleverd. Ze hebben het publiek weten in te pakken met hun charme en professionele spel. De mooie locatie gaf een prachtige akoestiek, waardoor de harmonieuze samenzang extra goed uitkwam. Het kan niet anders of het publiek moet af en toe flink kippenvel hebben gekregen.

De cd bestaat uit tien nummers, waarvan vijf covers. Zoals 'Lilly Of The West' (een traditional) en 'Roll In My Sweet Baby's Arms' van Charlie Monroe. De gekozen liedjes zijn een gevarieerde greep uit het repertoire van de band. The Campfire Collaboration speelt deze maand nog op 17 maart in café De Kerk in Boxtel en op 18 maart op de cd-releaseparty van trash country band Tio Gringo in De Avenue in Breda.

Gezien: The Campfire Collaboration presenteert ‘Nameless’. Waalse kerk Breda, zaterdag 25 februari 2012.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda