Lekker op z’n vrijdags rocken met June en whYne

Fijn spelen in de Speeltuin

Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers ,

POB’s Friday On The Rocks bracht vrijdagavond 2 maart weer twee lokale bands gratis op het mini-podium van café de Speeltuin. De Zundertse poprock/funk-formatie June stond al lang op het affiche, whYne uit Breda kwam invallen voor Ash One, dat om persoonlijke redenen het optreden moest verplaatsen. De vrijdagavonden in de Speeltuinen zijn alweer zo’n prima kans om lokaal rocktalent te kunnen meepikken, zo vlak voor het weekend!

June
Bassist/toetsenist Tim Hereijgers mag, een goed half uurtje voordat het Zundertse vijftal het kleine podium beklimt, telefonisch promotie maken bij Locals United over June’s genre: “muziek voor meisjes, gespeeld door stoere jongens,” waarna ‘Julia Roberts’ via Stadsradio Breda de Bredase huiskamers binnen dendert, als daar de lokale radio aanstaat natuurlijk. Toevallig of niet toevallig ook het openingsnummer van vandaag. Net als bij de afgelopen Club3voor12/Breda en de gewonnen halve finale van T-Strijd in Gebouw-T spat het enthousiasme ervan af, al lijkt de stem van zanger Bart Goos de gevolgen van carnaval nog te voelen. Drummer Bart van Bergen lijkt er vanavond op gebrand June met felle, strakke drumpartijen nog wat harder te laten klinken dan normaal. De variatie en meerstemmigheid, het regelmatige wisselen van de instrumenten tussen toetsenist/bassist/saxofonist Bas Adriansen en toetsenist/bassist Tim Hereijgers, het funky gitaarwerk van Joep de Bruijn, het stemgeluid van Goos en, nogmaals, het eeuwige enthousiasme, maakt June tot een aantrekkelijke band. De set met de catchy eigen nummers als ‘Pessimist’, ‘Villains’, ‘I Can’t Lie’, aangevuld met een covertje van Kula Shaker’s ‘Hush’, doen de rest. Geen punkrock, maar pop-, funk-, rockachtig. June is op 23 maart te gast bij Locals United. En op 30 maart in de finale van T-Strijd in Bergen op Zoom.

whYne
Chris Stadhouders benoemde namens 3voor12/Breda de band "vers bloed voor de Bredase scene" in september 2011, maar vandaag zijn de bandleden, die op het laatste moment invallen voor Ash One, de figuurlijke routiniers want sinds juni 2010 bezig, terwijl June net een jaartje aan de weg timmert. Aan de andere kant, voor zanger/gitarist Maarten Morsink, gitarist Henk van den Broeke en bassist Arthur ‘Bees’ van den Acker is whYne hun eerste band, drummer Kees van Hulten speelt al langer in bandverband. whYne heeft daarnaast vaste versterking gevonden in Pieter van Hulten, alias vj Vibe, die de band een live decor geeft van beelden en fragmenten, onder andere met beeld van de door hem geproduceerde videoclip van whYne’s ‘While You’re Awake’. Invallers misschien, maar wel een juiste keuze. Dit is een rockband die waarmaakt Friday On The Rocks voor is bedacht: van traag opkruipende nummers met een strakke drum en gitaarriffs van een volop op pedalen trappende Van den Broeke naar rustigere, naar pop neigende songs en een enkele ballad naar meeslepende rock’n roll, het is allemaal pure rock bij whYne. Ook zij ervaren de omvang van het podium, Morsink stapt tweemaal ervan af om net wat meer bewegingsvrijheid te pakken. Het geeft het optreden, samen met de projecties, extra dynamiek. ‘Take It Easy’ springt er qua kracht, directe herkenbaarheid en speelplezier op het podium iets bovenuit, over het geheel staat hier opnieuw een band die het publiek wil geven wat het wil en trouw blijft aan het eigen geluid. En ongetwijfeld op de volgende POBparade ergens in Breda te zien is.

Gezien: Friday On The Rocks met June en whYne. De Speeltuin, vrijdag 2 maart 2012.