Club3voor12/Breda veelzijdig en goedbezocht Club3voor12/Breda veelzijdig en goedbezocht

June, Big Whiskey en Explicit Parrt bijten het spits af in 2012

, Tekst: Robin van Essel; Foto's: Daniël Hereijgers

Club3voor12/Breda veelzijdig en goedbezocht

June, Big Whiskey en Explicit Parrt bijten het spits af in 2012

Tekst: Robin van Essel; Foto's: Daniël Hereijgers ,

De allereerste clubavond van 3voor12/Breda nieuwe stijl vond vrijdag 27 januari traditiegetrouw plaats in Mezz Café. Wat niet is veranderd, is de insteek: drie lokale bands die dermate aan de weg timmeren dat ze een moment in de spotlight verdienen. We wisten June, Big Whiskey en Explicit Parrt te strikken voor een avond lang rock 'n roll onder onze eigen, gloednieuwe vlag. Een compleet objectief verslag.

June is in thuisdorp Zundert al wereldberoemd en speelde vorig jaar al onder de POB-vlag bij Uit Je Hok, in SamSam en in het Hijgend Hert. De vrolijke, enthousiaste mix van pop, funk en rock doet het vanavond opnieuw goed, waarbij Mezz Café gevuld is door een ware invasie van Zundertenaren en andere bezoekers die of voor de andere bands komen, of het last minute advies op de radio bij Locals United opvolgen. Het tempo ligt hoog, June speelt binnen dertig minuten acht nummers en neemt nauwelijks tijd voor interactie. Dat hoeft ook niet, de songs overtuigen van zichzelf al, vanaf de opgewekte opener 'Pessismist', tot het half-melodramatische 'Things That Upset Me' en het rockende 'Julia Roberts', het superverse 'Lisa McGuffin' tot rocksong 'Pluto', dat samen met 'Pessimist' op 'Demo #1' terecht kwam en dat is opgenomen in Studio 195. Catchy nummers met ballen, geen woord van gelogen. Op 2 maart komt June terug naar Breda, voor Friday On The Rocks in de Speeltuin.

Dan is het de beurt aan Big Whiskey. Voorman Bram Schouw toerde met zijn oude band Delychees onder andere in de VS, heeft alles gezien, alles gedaan en maakt daar nu met Big Whiskey erg mooie liedjes over. Alsof hij aan rust toe is. De zanger biedt vooraf zijn excuses aan voor het geval zijn band het publiek na het energieke optreden van June, nu in slaap gaat sussen. Maar dat is nergens voor nodig. Big Whiskey maakt akoestische Americana-slash-singersongwriter waar, pak 'em beet, Ryan Adams zich niet voor zou hoeven schamen. Niks pretentieus, gewoon verdomd mooie, verfrissende, kleine liedjes. Halverwege de set, bij het tweeluik 'Mr Rich' en 'Ms. Wrong' gaat het tempo omhoog en blijkt accordeonist Remco van Zandvoort  ook een heerlijk jankend orgeltje verdienstelijk te kunnen bespelen. Het tempo blijft erin, en het einde van het optreden doet zelfs klezmer-achtig aan. Goed opgebouwde set, zéker niet slaapverwekkend. Het rockt misschien niet enorm hard – of aan de andere kant, eigenlijk ook juist wel. Type 'ruwe bolster, blanke pit', deze jongens.  Big Whiskey is één van de interessantere Bredase bands van dit moment.

Vorig jaar stond Explicit Parrt ook al op het podium van Mezz Café, toen bij Uit Je Hok voor het allereerste optreden ooit. De band ging het begeidingstraject van POB in, trad zo veel mogelijk op en nam de ep 'Made Out Of Smoke' op. Nu, net geen jaar later, is de cirkel rond. Explicit Parrt laat tegenwoordig niks te wensen over – erg professioneel. Daarbij wint de band meteen alle aandacht als zonder aankondiging wordt afgetrapt met 'She Wasn't'. De band heeft zich toegespitst op de funkrocksound van bijvoorbeeld Red Hot Chili Peppers, een vergelijking die later bevestigd wordt als de band 'Give It Away' covert. De song is minstens zo energiek als het origineel, en toch komt deze stijl bij de band niet goed uit de verf. Want met die klassieke combo ritme- en sologitaar kom je alleen weg als je óf heel innovatief bent, óf Bon Jovi heet. Figuurlijk, dan. Waar  bij de platen van Explicit Parrt het prima werkt, wordt de muziek er live helaas nogal doorsnee van. Daarbij vraag je je soms af hoe oprecht het enthousiasme van deze band is. Single 'Asleep With A Gun', met zanger Tom Neven op akoestische gitaar, is dan weer stukken geloofwaardiger. Minder pretenties, meer écht goede en oprechte nummers zoals die, en dan komt het vast helemaal goed met deze gasten.

Gezien: Clubavond 3voor12/Breda met June, Big Whiskey en Explicit Parrt. Mezz Café, vrijdag 27 januari 2012.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda