Batmobile al dertig jaar de wereld rond Batmobile al dertig jaar de wereld rond

Bredase band werkt aan nieuw album

, Hugo de Graaf

Batmobile al dertig jaar de wereld rond

Bredase band werkt aan nieuw album

Hugo de Graaf ,

De in 1983 opgerichte Bredase band Batmobile staat nog altijd op grote podia en festivals over de hele wereld. Toch blijft de erkenning in Nederland weg. De Motörhead van de psychobilly stond in 2011 op grote festivals in de VS, Duitsland en Spanje en zal dit jaar gaan optreden in Brazilië, Japan, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast wordt druk gewerkt aan een nieuw album.

Batmobile wordt in 1983 opgericht door de gebroeders Haamers uit Breda; Jeroen op zang en gitaar en Eric op contrabas. Ze worden vergezeld door Johnny Zuidhof op drums en beginnen hun carrière met het coveren van rock-'n-roll nummers van Elvis Presley, Johnny Burnette en Gene Vincent. Als snel spelen ze eigen nummers en in 1985 krijgen ze vanwege hun energieke optredens en gekke nummers als snel de titel 'psychobillies' toebedeeld.

In 1985 brengen ze hun eerste album 'Batmobile' uit op het label Kix 4 U, wat aanleiding is voor grote optredens op internationale psychobilly-festivals. Als eerste niet-Britse bands prijkt Batmobile zelfs op de verschillende festivals als hoofdact van de line-up. Aan het einde van de jaren '80 en begin jaren '90 toert de band door Europa en Japan en staat met grote regelmaat in de legendarische KlubFoot in Londen.

Hun vooruitstrevende en conceptuele albums 'Bail's Set At $6.000.000' (1988), 'Amazons From Outer Space' (1989) en 'Batmobile Is Dynamite' (1990) blijken bestsellers en binnen het genre en ver daarbuiten zijn ze van grote invloed op andere bands (het gerucht gaat dat Reginald Arvizu van Korn zeer beïnvloed is door de muziek en het basspel van Batmobile). Jeroen Haamers zegt over die tijd: "Er is veel veranderd in vergelijking met nu, we verkochten tienduizenden platen toen en konden daar met zijn drieën een jaar volledig van leven."

Er blijft erkenning uit in het thuisland: de mannen worden wel eens uitgenodigd door de VPRO of de VARA, maar de grote aandacht blijft weg. Jeroen Haamers: "Het lijkt wel gek inderdaad, zoveel over de hele wereld spelen en ook voor veel mensen en maar beperkt erkenning 'thuis'. In elk geval door de heersende media. We hebben het in die tijd ook wel altijd weten te verklieren als we eens uitgenodigd werden door VPRO of VARA ofzo. Aan de andere kant zijn er ook wel leuke media momenten geweest. Wij kijken gewoon wat wij doen en kunnen doen en dat ligt dus vaker in het buitenland dan in Nederland. Overigens is de erkenning die we over de grens krijgen zeer kicken. Ik sta er soms nog steeds van verbaasd dat mensen zo ver van Nederland op ons staan te wachten."

In 2011 stond Batmobile op niet de minste festivals. De band was één van de hoofdacts op Ink 'n Iron in Long Beach in de VS, Satanic Stomp Festival in Speyer, Duitsland,  Psychobilly Meeting in Pineda del Mar in Spanje en Muziekcentrum Trix te Antwerpen. Batmobile is zuinig met het uitzoeken van optredens en heeft de luxe om inmiddels 'nee' te kunnen zeggen tegen verschillende promotors. 2012 zal nog meer brengen: in februari gaat Batmobile naar Brazilië om op te treden op het vierdaagse festival Psycho Carnival, waarna de band nog zal spelen in Japan, op de Boomtown Fair in het Duitse Potsdam en het Bedlam Psychobilly Festival in Engeland. Daartussen zal de band ook in Rambler in Eindhoven staan.

Én, het goede nieuws, Batmobile is weer de studio in gegaan. Het laatste album, Cross Contamination, waarop ze samenwerkten met Peter Pan Speedrock (Batmobile coverde songs van PPSR en vice versa), stamt alweer uit 2008. Jeroen Haamers: "Het PPSR project was zo leuk dat we de lol er wel weer van inzien om de studio in te duiken. We zijn op dit moment nummers aan het uitzoeken die we op de plank hebben liggen en de eerste repetitie sinds 1997 heeft alweer plaatsgevonden!" In 2013 bestaat de band 30 jaar, wellicht zal dan ook eindelijk de erkenning in Nederland eens komen. Want dat verdienen de mannen van Batmobile.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda