Romantische Nederlandse liedjes krijgen Mezz Café plat Romantische Nederlandse liedjes krijgen Mezz Café plat

The Kik switchte naar Nederlandstalig en zag dat het goed was

, Robin van Essel

Romantische Nederlandse liedjes krijgen Mezz Café plat

The Kik switchte naar Nederlandstalig en zag dat het goed was

Robin van Essel ,

Het gaat lekker met de Rotterdammers en Tilburgers van The Kik. Dankzij een kersthitje en het onvermijdelijke optreden in De Wereld Draait Door brak de band eind vorig jaar landelijk door. Beat is weer hip. Toch vertrok afgelopen maand bandlid Arjen Spies en switchte The Kik naar Nederlandstalig. Hoe de band dat ervan afbrengt kwamen ze zaterdagavond laten horen in Mezz Café.

The Kik komt net terug van een weekje Vlieland. Gitarist Arjen Spies is vervangen door Paul Zoontjens (bekend van Simon Keats en The Yards) en dit werd aangegrepen om maar meteen wat radicale veranderingen door te voeren. De tweede gitaar is vervangen door een Vox-orgel en The Kik is zowaar overgestapt op Nederlandstalig. Vandaar dat weekje afzondering. Past natuurlijk goed bij een genre dat zo'n rijke traditie kent in Nederland, maar of dit een permanente switch is, is nog niet zeker, verklaart zanger Dave von Raven later. “Op dit moment voelt het als iets dat de band moest doen,” zegt hij. “Dit is gewoon nu even onze Nederlandse periode.” Hoe dan ook, werkt dat wel, zo'n radicale verandering? Net nu The Kik landelijk lekker op stoom komt na het – Engelstalige – kersthitje “A Christmas Song For You”?

Het antwoord laat niet lang op zich wachten. The Kik in het Nederlands is zo mogelijk nog catchier dan de Engelstalige songs. 'Simone', 'De Luchtballon' en 'Verliefd Op Een Plaatje' zijn nummers die verdomd veel doen denken aan Q65 of, pak 'em beet, The Beatles tijdens 'A Hard Day's Night'. Natuurlijk loop je als band dan het risico dat je op een parodie gaat lijken, maar The Kik is zo enthousiast dat alles toch geloofwaardig is. Elke song wordt op hilarische wijze in plat Rotterdams ingeleid door de aandoenlijk arrogante Von Raven. Hij doet je afvragen of hij niet constant het publiek in de maling staat te nemen, als hij voor de zoveelste keer een song introduceert als 'een romantisch liedje'. Dankzij de Nederlandse teksten komt een stuk beter over dat The Kik ook echt wat te melden heeft, zoals in de song over de aan lager wal geraakt Rotterdamse wielrenner Willem Koopman – met een melodie die erg veel aan The Clash' 'London Calling' doet denken. Kan dus ook.

Na de laatste Nederlandstalige, 'Zevenhuizer Zondag', naar waar de band tegenwoordig leeft, volgen de twee Engelse nummers die de doorbraak voor The Kik betekenden, 'The Shape Of Things To Come' en het bovenstaande kerstplaatje. “Kan nog net,” aldus Von Raven. Heel Mezz Café staat inmiddels als één man achter de band en weigert de jongens te laten gaan. Een zeldzaamheid, maar The Kik windt het over het algemeen stugge Bredase publiek om de vinger. Als toegift worden, op verzoek, 'Simone' en 'Verliefd Op Een Plaatje' voor de tweede keer gespeeld. De band komt er nog mee weg ook. Begin jaren '60 lijken even te herleven vanavond in Breda, inclusief hysterisch dansende dame uit datzelfde era. Mooie tijden. The Kik is in één klap de meest interessante en vermakelijke Nederlandstalige band die er is.

Gezien: The Kik. Mezz Café, zaterdag 7 januari 2012.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda