Long John Sundays bijzonder geslaagde volle bak

Spinvis, Joris Dee, Fifi Hengsten en Don't Panic bijten het spits af

Robin van Essel ,

Wat moet je toch met die zondagmiddagen? Niets heftigs, na die zaterdagavond en het lonkende afzien van de maandagmorgen. Maar op de bank hangen is ook niet alles. Godzijdank hebben hebben we in Breda iemand als Dirk van Delst. Met het bovenstaande vraagstuk nam hij het initiatief voor een concept dat in iedere rokerige kroeg ter wereld een begrip is, maar waar het in onze stad nog aan ontbrak: een heuse sunday session. In de Wasserette van Wassily Chevelenko werd de ideale kroeg voor dit idee gevonden en 'Long John Sundays' was een feit.

Een beter begin hadden Van Delst en Chevelenko zich niet kunnen wensen. Zondagmiddag 5 februari, 16.00 uur en de Wasserette staat rámvol. Ondanks de kou staan er zelfs buiten mensen tegen het glas gedrukt. De reden? Erik de Jong, oftewel Spinvis. Zeven succesvolle, alom bejubelde albums bracht de man al uit, en het concert dat later op de avond in Mezz staat gepland, is al maanden uitverkocht. Niet zo vreemd dus, dat de halve stad de kans grijpt als Spinvis een paar nummers van de laatste plaat 'Tot Ziens, Justine Keller' live en nog gratis ook ten gehore komt brengen. Maar niet alleen de recente singles 'Oostende' en 'Kom Terug' komen voorbij. Ook oudjes, zoals 'Wespen Op De Appeltaart' en 'Ik Wil Alleen Maar Zwemmen' doen het meer dan prima in De Wasserette.

Als het aan het publiek had gelegen, had de troubadour uit Spijkenisse een stuk langer opgetreden. Maar helaas: de soundcheck in Mezz voor die avond roept. Hoewel na het optreden de druk op de capaciteit van de kroeg aan de Vlaszak iets wordt ontspannen, blijft het gezellig na het optreden en mag ook Joris Dee aantreden voor een volle bak. Dee heet in het dagelijks leven Joris Dieleman en die naam zou je kunnen kennen van The Exploding Shetland Ponies. Als zijn alter ego speelt hij echter breekbare songs, die worden mooi ondersteund met een viool. Dit doet het goed bij Dee's stemgeluid, dat aan Finn Andrews van The Veils doet denken. Het publiek staat vlak voor zijn neus, op het podium of op de trap. Dit geeft deze optredens een bijzonder intieme sfeer. Tel hierbij Jack Daniëls van twee euro per glas op, en zo heb je inderdaad een hele fijne zondagmiddag.

“Er zijn zoveel toffe acts in Breda, die goed in zo'n concept passen. Ik wil hier een relaxte, intieme sfeer, en veel interactie tussen de act en het publiek. Die display verdienen ze,” aldus Dirk van Delst. Er is zelfs aan eten gedacht, hoewel de kok nog nergens te bekennen is. “Hij klonk nogal gestresst toen ik hem net belde. Ach, is-ie iets later. We zien wel.” Van Delst benadrukt de openheid van het concept: “We willen dit iedere zondagmiddag gaan doen. Iedereen is van harte uitgenodigd mee te denken. Ken je een vette band, wil je een keer koken, laat het weten. Alle ideeën zijn welkom.” Ook Chevelenko is blij met zijn volle kroeg. “Om één of andere reden wordt De Wasserette altijd 'kunstenaarssociëteit' of zulk soort onzin genoemd. We zijn gewoon een kroeg waar iedereen welkom is! We gaan inmiddels lekker op donderdag- en vrijdagavond, en hopelijk spreken we nog meer mensen aan dankzij dit soort middagen”.

Als de avond valt staan de heren van Fifi Hengsten op de planken. Veruit de obscuurste bandnaam vandaag, net als onnavolgbare songs als 'Ivo Niehe'. Die zijn bijzonder grappig, maar worden zo serieus gebracht, dat je je afvraagt in hoeverre je de grimas van deze gasten serieus moet nemen. Hoe dan ook, fijne nummers uit het experimentele pophoekje. Als laatste mogen de Bredanaars van Don't Panic aantreden. De funky poprock van deze band is ambivalent. De Florence + The Machine cover 'Kiss With A Fist' spreekt boekdelen: soms doet de muziek wat lievig aan, maar als jarige zangeres Anouska Gloudemans haar strot opentrekt, blaast ze je omver met een geluid dat nog het meest doet denken aan Guano Apes' Sandra Nasic, in haar beste dagen. Gitarist Wow!ter kennen we van de Minstrelen- en Troubadourentocht en zijn nimmer aflatende pogingen een Mexicaans afhaalrestaurant op de Haagdijk ten gronde te richten: ook vanavond krijgt het publiek tot groot vermaak 'Muchos Gracias Taco Mundo' voorgeschoteld. Een Bredase klassieker in de dop en getalenteerde band die ongetwijfeld vanavond niet zijn laatste optreden heeft gespeeld.

Een ideale afsluiter voor deze zondag ook, die inmiddels in een waar feestje is uitgemond. Inmiddels is kok Martino Francesco gearriveerd en doet het publiek zich te goed aan zijn pasta's. Rond 22.00 uur gaan de meeste mensen huiswaarts, met een volle maag en een bijzonder geslaagde dag achter de rug. Long John Sundays zal vanaf nu elke zondagmiddag plaatsvinden in De Wasserette.

Gezien: Long John Sundays met Spinvis, Joris Dee, Fifi Hengsten en Don't Panic. De Wasserette, zondag 5 februari 2012.