Bellowhead brengt de Britse folk in Mezz

Elfkoppige bigband transformeert Mezz tot een Engelse pub

Tekst & foto's: Lionel Hulsbergen ,

In het Verenigd Koninkrijk is Bellowhead sinds 2004 al een gevestigde naam en hebben de folkies zelfs enkele albums in de UK-charts gehad. Nu ze aan het toeren zijn mochten ze Breda natuurlijk niet overslaan.

De band begon rustig aan met ‘Pickle Eye Bush’ om het publiek voor te bereiden op wat er nog zou komen. Het was meteen te horen dat het échte Britse folk is, met ‘Sea Shanty’s’ er tussen gegooid. Gitaar, viool, trompet, saxofoon, tamboerijn, doedelzak, instrumenten die je nooit eerder hebt gezien, van alles werd gedurende de anderhalf uur tevoorschijn gehaald.

Jon Boden, de frontman en zanger/violist viel meteen op door z’n witty attitude. Een John Cleese-achtig type met een goede stem. De band onderling had veel contact met elkaar en wisten de nummers heel leuk over te brengen. Tussendoor werden er korte verhalen verteld over de achtergronden van de songs en kwam de Britse humor natuurlijk ook boven, zelfs tijdens de nummers. Wat wel jammer was, was het publiek dat zich niet helemaal over durfde te geven aan de muziek. De band had gehoopt op een dansend publiek. Of het door het voornamelijk hoge leeftijd komt, is onduidelijk, maar er was moeilijk beweging in te krijgen.

Gelukkig trok de band zich hier niks van aan en bleef lekker door dansen en springen. Heel amusant om naar te kijken en te luisteren. Er hing dus ook een hele gezellige sfeer die deed denken aan een echte English pub. De nummers werden ook goed afgewisseld met kalme stukken en tussenpauzes die het in één keer weer tot een climax brachten waardoor heel de band weer los ging op het podium. Tegen het einde kwam wat beweging in het publiek en ging het zelfs meebewegen en klappen op de muziek. Na iets meer dan een uur was de band klaar met spelen, maar werd natuurlijk terug geroepen. Als vanzelfsprekend hadden de bandleden hier op gerekend en sloten ze af met een vrolijk traditioneel folknummer ‘London Town’. Omdat het publiek nog niet genoeg had, eindigden ze met een instrumentaal nummer met hoog dansbaarheidgehalte. Het publiek was eindelijk in de sfeer gekomen en er braken enkele danspassen los. Zo had de band het gewild. Uiteindelijk was Bellowhead écht klaar met spelen, maar toch hadden we er graag nog ééntje gehoord, gewoon om het af te sluiten.

Gezien: Bellowhead. Mezz, zondag 29 januari 2012.