Public Enemy veegt de vloer aan met Boogiedown

Oude hiphoppers na vele jaren nog altijd overtuigend

Tekst: Hugo de Graaf; foto's: Victor van Zutven ,

Wanneer je als hiphopfestival je vijfjarig jubileum viert, wil je uitpakken. Je kan dan gratis goodies weggeven, of je artwork wat aanpassen. Maar je kan ook gewoon één van de allergrootste hiphopacts je dag laten afsluiten. Met Public Enemy heeft Boogiedown Breda precies dat gedaan. De groep van Chuck D en Flavor Flav bracht het publiek zaterdagavond even 25 jaar terug in de tijd.

De potentieel legendarische show begint gelijk goed, als de S1W dansers op hun unieke manier het podium betreden met een luchtalarm en in het zoeklicht. Niet veel langer volgt Chuck D met zijn unieke stem en gooit "Bass, how low can you go?" over het Chasséveld. Na een korte introductie van de band voel je de spanning bij het publiek toenemen: waar is Flavor Flav? Niet veel later komt met een "Yeaaah boooooy" de realityster van nu het podium gerend, gehuld in een hoodie en verscholen onder een petje. Het gevarieerde publiek wordt op de wenken bediend als Flavor Flav na een vette back-and-forth de enorme klok, zijn handelsmerk, onder zijn shirt vandaan tovert. Dat hij niet alleen een hypeman is, bewijst hij later in het optreden nog als hij meespeelt op bas en drums.

Dat de oude mannen niets aan kracht hebben ingeboet, bewijzen ze als ze Boogiedown Breda mee laten springen op geniale tracks als 'Shut 'Em Down' en 'Public Enemy No. 1'. Teksten worden in Breda moeiteloos meegerapt door het hiphoppubliek, maar ook rockers en alto's gooien hun handen in de lucht en schreeuwen de longen uit hun lijven. Chuck D neemt ook steeds kort de tijd om terug te kijken, en maakt hommage aan Kurtis Blow en andere halfgoden van de hiphop.

Nadat de dj zijn bijdrage aan één van de vier elementen van de hiphop heeft laten zien met een turntable-routine van Nirvana's 'Smell Like Teen Spirit', loopt het optreden langzaamaan naar het einde. Een betere afsluiter dan 'Fight The Power' hadden de mannen niet kunnen kiezen. Ook daar is het volk op het vip-podium van het festival het helemaal mee eens, als daar Flavor Flav ineens verschijnt. Boogiedown Breda mag ontzettend trots zijn dat ze deze legendarische groep naar de mooiste stad van Nederland hebben gehaald. De Jaap Edenhal in 1987 was eventjes terug, en wel op het Chasséveld.