Boogiedown Breda 2012: de middag

Met Fotosynthese, Mr. Polska, Dope D.O.D., MC Melodee & Cookin' Soul en Kraantje Pappie

Tekst: Piet van den Boer, Hugo de Graaf; foto's: Daniël Hereijgers, Victor van Zutven ,

Oké. Het regent af en toe. Maar dat is dan ook het enige dat we te klagen hebben in Zuidwest-Brabant vandaag. Want Boogiedown Breda viert op het Chasséveld zijn vijfjarig bestaan, met de dikste line-up ooit. 3voor12/Breda doet de gehele dag live verslag. Hier deel één: het verslag van de optredens van de middag. Met de talenten van Red Ribbon Army, Bredanaar Fotosynthese en dé namen die afgelopen jaar de vaderlandse hiphop vorm gaven: Polska, Dope D.O.D., MC Melodee en Kraantje Pappie.

Red Ribbon Army

Om half twaalf mogen deze Limburgse winnaars van de HIJS Dropzone het festival aftrappen. Voor een handvol mensen bij het hoofdpodium brengt dit viertal een gevarieerde mix van Nederlandstalige én Engelstalige raps, op evenzo gevarieerde beats. Alhoewel ze niet altijd even goed te verstaan zijn, leveren de heren een prima show af. Met een gezonde dosis humor en zelfspot (“Gaat iedereen hier lekker? Oh nee, er is nog bijna niemand!”) en veel enthousiasme laten ze zien dat ze niet misstaan op het hoofdpodium van Boogiedown.Goed begin. (PvdB)

Fotosynthese

Vaste gast op Boogiedown is de Bredase rapper Fotosynthese. Met zijn debuutalbum ‘Los’ een paar maanden uit, is het aan hem om vandaag Breda te vertegenwoordigen op het hoofdpodium. Dat er vanwege het vroege tijdstip nog maar weinig mensen voor het podium te vinden zijn, deert Fotosynthese niet. Vanaf de eerste beat is het duidelijk dat er geknald moet worden vandaag. Er komen vooral veel nieuwe tracks voorbij, zoals 'Jongensdroom', 'Het Werd Tijd' (met saxofoonsolo) en natuurlijk 'Los'. Het is ook duidelijk te zien dat Foto, Benzie en DJ Radji al een tijdje samen optreden, ze zetten een erg strakke show weg. Nadat hij zijn rapskills nog eens heeft getoond op 'Was Getekend' en 'Draai Door' is het tijd om nog één keer goed los te gaan.  Voor het slotakoord wordt dan ook de Tilburgse rapper Timmietex op het podium gehaald voor de track 'Spel', die in de stromende regen voor een mooie afsluiting van een prima optreden zorgt. (PvdB)

Mr. Polska

Om half drie is het tijd voor Mr. Polska. Samen met zijn Nouveau Riche-vrienden Boaz van de Beatz en Leonardo heeft hij de taak om het Chasséveld op zijn grondvesten te doen trillen. Vanaf de eerste beat is het dan ook duidelijk, stilstaan is geen optie. De elektronische hiphopbeats van Boaz en het enorme enthousiasme van Polska zorgen ervoor dat er dertig minuten lang door het publiek wordt gesprongen en geschreeuwd. Het effect van de grote populariteit van de kleine Pool is duidelijk, het publiek doet werkelijk alles wat hij van ze vraagt. Als na ongeveer een kwartier de track ‘Uit Me Plaat’ uitmondt in de eerste moshpit van vandaag, schroeft Boaz het tempo nog wat op tot niveautje hardcore. Alles kan, als het maar hard is. Natuurlijk komen ook ‘Het Allermooiste Feestje’, ‘Krokobil’ en ‘Gas Op Die Lollie’ nog voorbij, om geheel in stijl af te sluiten met een sitdown en een wall of death. (PvdB)

Dope D.O.D.

Als je voorprogramma’s verzorgt voor acts als Limp Bizkit en Korn wek je verwachtingen bij je publiek. Maar bij een publiek wat voornamelijk bestaat uit jonge kids met snapbacks en Jordans die los zijn gegaan op de harde dubstepbeats van Mr. Polska, heb je een zware taak. De duistere muziek van Dope D.O.D. is geen makkelijk te behappen hiphop, maar heeft absoluut internationale allure. Het plaatje klopt helemaal vanaf de eerste seconde dat Dopey Rotten, Jay Reaper en Skitz Vicious het podium betreden. De beats zijn zwaar en duister, de teksten laten niets aan het toeval over, maar zijn geen seconde onverstaanbaar. Dope D.O.D. is de Nederlandse 2.0 versie van Smif-n-Wessun, Das EFX en een vroege Originoo Gunn Clappaz. Jammer dat de groep zo vroeg staat, want het is een absolute headliner. Het eerste dikke compliment heeft de organisatie binnen. (HdG)

MC Melodee & Cookin' Soul

Na het geweld van Dope D.O.D. is het tijd voor de charmante verschijning van MC Melodee op Boogiedown. Op de old school beats van de Spaanse Cookin’ Soul die voor de gelegenheid als backup MC en DJ meedoet, is het hard werken voor de Eindhovense MC. Het culture erfgoed dat Melodee uitdraagt, komt helaas niet altijd aan bij het publiek en dat komt zeker niet door de kwaliteit van de muziek. Verbouwde klassieke beats met samples van onder andere Rakim en MC Lyte dienen als een degelijke basis voor de vloeiende raps van Melodee. Het straalt ervan af dat Melodee al jaren een vaste waarde in Nederland is, met veel waardering van over de hele wereld. Met verschillende tracks van haar laatste mixtape “Check Out Melodee” geeft ze een goed visitekaartje af op Boogiedown. Melodee heeft geen opsmuk nodig en is “still the dopest female that you’ve heard thus far”. (HdG)

Kraantje Pappie

Misschien wel de succesvolste Nederlandse rapper van 2012 is Kraantje Pappie. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat hij langskomt op Boogiedown. Samen met DJ Fris en zijn backup mc Fiddox speelt de Kraan vandaag alleen maar tracks van zijn album Crane. Een goede keuze, want het publiek kent elke track tot op de letter. Hits als ‘Barkeeper’, ‘Wat Nou Als Het Lukt’ en ‘Waar is Kraan’ zorgen voor een positieve, relaxte sfeer. Zeker wanneer het zonnetje even doorbreekt is het goed toeven bij het hoofdpodium. Gedurende de hele show bewijst Kraantje dat hij niet alleen op cd goed is. Een sterke delivery en prima flow zorgen ervoor dat zijn raps kraakhelder doorkomen en bijna niet te onderscheiden zijn van zijn album. Natuurlijk mag je met producers als Noisia het niet nalaten om ook even te beuken. Dat doet Kraan dan ook met een dubstep intermezzo waarin onder andere een Skrillex mashup en Noisia’s 'Foreign Beggars' voorbij komen. Het energielevel piekt zowel op het podium als op het veld. (PvdB)