Loek Jurres: "Het wordt ons ook echt wel gegund"

Boogiedown Breda viert vijfjarig bestaan

Hugo de Graaf ,

Dit jaar viert het hiphop festival Boogiedown Breda het vijfjarig bestaan. Met een brede line-up waar de hiphopliefhebber de vingers bij aflikt, krijgt het festival dit jaar eindelijk de landelijke en zelfs internationale aandacht die het verdient. Met acts als Fotosynthese, Elzhi, Postmen, Big K.R.I.T. en veteranen van Public Enemy bereikt het festival ook dit jaar weer alle lagen van de nationale en internationale hiphopbevolking.

Dezelfde invulling

"De doelstelling is de laatste vijf jaar niet veranderd", legt Loek Jurres, één van de zeven vaste waarden van de organisatie, uit: "Sinds de eerste editie willen we hiphop toegankelijk maken voor een groter publiek". De pijlers van hiphop dienen ook bij de vijfde editie nog als basis van het festival. MC-ing, DJ-ing, B-boying en graffiti komen allemaal al vijf jaar aan bod en worden sinds 2007 ook aangevuld met skatewedstrijden. De muzikale invulling van het festival wordt ook sinds het begin op dezelfde manier benaderd: op het podium staat lokaal talent, landelijk bekende acts en liefst een internationale main act. In de vijf jaar heeft Boogiedown zo'n beetje alle grote Nederlandse acts op de poster mogen zetten. Zo stonden naast lokale acts als Fotosynthese, Kwis & AC en Abrecadabra namen als Extince, Winne, Fresku, Zwart Licht, Sticks, Rico + A.R.T., Jiggy Djé en Diggy Dex geprogrammeerd.

Ook dit jaar heeft het festival de crème de la crème van de Nederlandse scène op het podium: na jaren staat Postmen weer op het podium, naast Kraantje Pappie, Mr. Polska en MC Melodee. Die laatste geniet internationale bekendheid sinds zij laatst te horen was op een mixtape van Mac Miller. Een van de Nederlandse acts met internationaal succes is Dope D.O.D. De groep stond in het voorprogramma van Limp Bizkit en heeft inmiddels een deal in Amerika getekend bij het legendarische Duck Down-label.
 

Internationale allure

Internationale allure heeft Boogiedown helemaal dit jaar, met de groep van de legendarische MC Chuck D: Public Enemy. Met Public Enemy heeft Boogiedown één van de grootste hiphopacts ooit in huis gehaald. De groep was verantwoordelijk voor het legendarische album 'It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back' en de hit 'Fight The Power', die internationale bekendheid kreeg door de film 'Do The Right Thing' van Spike Lee. Naast Public Enemy staan ook de Amerikanen Elzhi en Big K.R.I.T op het podium. De laatste bracht vorige maand zijn debuutalbum uit op Def Jam. Het album kreeg in de VS positieve kritieken en prijkte zelfs op nummer 1 in de iTunes chart aldaar.

Brabantse gezelligheid

De line-up van de editie van dit jaar zorgt eindelijk voor nationale aandacht. Loek Jurres:"We zijn een uniek festival in Nederland, een echt hiphopfestival. Na die jaren hard werken en gewoonweg afspraken nakomen, wordt het ons gegund". De laatste jaren was Boogiedown niet alleen als festival te zien, maar had ook podia op Paaspop en Solar. In Breda is het festival inmiddels een echt succesverhaal. Brabantse nuchterheid en gezelligheid dragen daar zeker aan bij, want ondanks het stoere imago van hiphop staat Boogiedown inmiddels bekend als een 'gezellig' festival. Niet alleen door de acts, maar vooral ook door meer dan 120 vrijwilligers die elk jaar de handen uit de mouwen steken. Waar in het verleden voornamelijk een regionaal festival was, zijn dit jaar zelfs kaarten verkocht in Duitsland, Belgie en Engeland.

Daar ligt wellicht ook de kracht van het festival, want ondanks Nederlandse hiphop op de radio is de markt toch nog altijd niet heel groot. Acts als Mr. Polska maken de overstap naar het grote publiek: de Boogiedown-tent op Paaspop sprong met 1200 bezoekers bijna uit zijn voegen toen de kleine Pool op het podium stond. Boogiedown probeert in die zin nog steeds hiphop toegankelijk te maken en drempels weg te nemen, door het boeken van zowel underground acts als Elzhi als bekendere namen zoals Mr. Polska en Kraantje Pappie. Een functie die de organisatie ook in de komende jaren zal proberen te vervullen, wellicht met grote podia op andere festival en een indoor editie van Boogiedown.

Boogiedown Breda vindt aanstaande zaterdag 25 augustus vanaf 12.00 uur plaats op het Chasséveld in Breda. De laatste regular tickets á 25 euro zijn nog beschikbaar via de website. De early bird- en VIP-tickets zijn helaas uitverkocht.