Hong Kong Dong smaakt nog steeds naar meer

Record Store Day 2012 bij Tunes Ville

Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers ,

Record Store Day 2012 bij Tunes Ville aan de Haagdijk in Breda, een op voorhand gevarieerde middag met Blauw Gras, Mr. Polska, Capeman en Hong Kong Dong, pakte goed uit. Ook al was Mr. Polska wat verlaat en kwam Capeman niet opdagen. André Kuijpers nam in zijn eentje de vrijgekomen plek in. Dit verslag is niet direct een ode aan de onafhankelijke platenzaak, want daar is de Record Store Day al helemaal voor bedoeld, wel een verzameling van recensies over een aangename middag in Tunes Ville.

Blauw Gras
Blauw Gras opent Record Store Day in Tunes Ville vanmiddag. Normaal is de band met vijf, maar de mandoline-speler en de violiste zijn vandaag afwezig. Blauw Gras maakt Nederlandse teksten bij Amerikaanse folk, bluegrass en americana songs. Bijvoorbeeld ‘Boer Zoekt Vrouw’ op basis van ‘Until The Day I Die’ van Steve Earle. Op hun website lees je meer over de inspiratiebronnen van nummers zoals meezinger ‘Kom Langs’ die ook in de toegift nog eens voorbij komt of het ingetogen ‘Man Met Een Moederhart’ over de opa van zanger Ad van den Kieboom. Met ‘De Tour’ op de melodie van ‘Rawhide’ wil de band opnieuw proberen het Tourlied van het jaar te scoren, waar het in 2011 niet lukte. Met contrabas, een kundige banjo, gitaar en meerstemmigheid tussen Van den Kieboom en gitarist Thomas Heesters klinkt Blauw Gras prettig en gepassioneerd. Al zijn de teksten wellicht te cabaretsk en gekunsteld voor een groot publiek. Dat de band ook recent werk als Amy Macdonalds ‘This Is The Life’ kiest, bewijst in ieder geval dat de inspiratie niet per se alleen uit klassiekers hoeft te komen.

Mr. Polska
Omdat Mr. Polska wat later is, speelt Blauw Gras nog een toegift van vier nummers die vrij moeiteloos worden gespeeld en dus nogmaals ‘Kom Langs’, wat ook nu weer wordt meegezongen. Polska en aanhang beginnen uiteindelijk anderhalf uur later dan gepland, maar het had erger gekund. Een optreden in Rotterdam werd afgezegd door de deelnemende platenzaak. Mr. Polska, de laatste tijd veel in het nieuws van wege zijn tegenreactie op PVV’s meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen,rapt samen met rapper Leonardo, ondersteund door de beats van Boaz, slechts een nummer of vier, vijf voordat hij doorreist naar Tilburg, voor een uitverkocht optreden in 013, maar maakt er wel een feestje van.

De respons van het platen- en cd-zoekend publiek in de winkel is een beetje lauw dus lopen Polska en Leonardo naar de openstaande deur en gaan vanuit de opening het winkelend publiek bespelen op hilarische wijze. Bijvoorbeeld met het nummer ‘Soldaatje’. Zwaaien, handjes schudden en nog even terug naar binnen waar Boaz nog meer harde feestbeats aanzet die ergens in een gemengde zone vallen tussen gabber, dub step, techno en electro. En er wordt nog een keer gas gegeven terwijl Mr. Polska relaxed oogt. Een beetje kort, die mag nog eens terug komen. Als eerder bekend was geworden dat het politieke overleg in het Catshuis op de klippen was gelopen, hadden we Mr. Polska uiteraard even om commentaar gevraagd.

André Kuijpers
Toegevoegd aan de speellijst omdat Hong Kong Dong al had aangegeven iets later te zijn en dus niet direct als vervanger van het verstek latende Capeman. Die band speelt in Delft en kan niet op tijd in Breda zijn. Kuijpers grapt dat hij niet de André Kuipers is die momenteel in de ruimte hangt. Hij is wel de oud-gitarist van Halte 5 dat Nederlandstalige poprock maakte. De rest van zijn nieuwe band is op een bruiloft of anders verhinderd en dus speelt hij vandaag alleen. In het Engels, want dat is de nieuwe richting die Kuijpers is ingeslagen. Bij de POBparade nog als ‘André Kuijpers en band’, er wordt op dit moment nagedacht over een officiële naam.

Als singer-songwriter maakt Kuijpers indruk met songs als ‘Sideline’, het motiverende, optimistische ‘Get Far’ en ook de cover ‘Sound Of The Underground’ van Girls Aloud nota bene, mag er wezen. Dat hij de aandacht vast kan houden, blijkt in het mooie slotlied ‘So Bright Now’ waarbij de zanger langzaam gaat fluisteren en ook tot zijn eigen genoegen de platenzaak stil krijgt.

Hong Kong Dong
Wat doe je als band als op Record Store Day een exclusieve LP te verkrijgen is waarvan de cd pas twee weken later uitkomt? Een cd die ook nog eens je debuut-cd is? Spelen natuurlijk! Hong Kong Dong heeft al in Bergen op Zoom en in Antwerpen gespeeld voordat de band om half vijf de eerste noten in Tunes Ville aanslaat. In 2009 vonden we de band van broer en zus Boris en Sarah Yu Zeebroek al een grote belofte toen Hong Kong Dong tijdens Ik Zie U Graag in Mezz speelde. Gitarist Geoffrey Burton was er toen ook al bij en vandaag in Breda zijn ze weer met drie. Tunes Ville blijkt de kleinste onafhankelijke platenzaak vandaag en helaas past niet het hele instrumentarium in de tent. “Een extra uitdaging om te zien of je songs echt staan”, volgens Burton. “We hebben ze al wat aangepast voor vandaag, maar nu kunnen we dat nog eens doen. Ik vind dat best leuk eigenlijk. En we komen er dus achter dat de nummers kloppen.”

Burton en Sarah Yu spelen gitaar, waarbij vooral Burton veel effecten uit zijn enorme pedalenkast haalt. Boris zingt veel en overtuigend, wisselt van stem, trapt ook op zijn pedalenkast en loopt geanimeerd door Tunes Ville. Sarah vult regelmatig aan met tweede stem en broer en zus Zeebroek voelen elkaars zangpartijen goed aan. Hong Kong Dong is volwassener geworden, er wordt nu ook een heel ingetogen song gebracht, ‘Forget’ het laatste nummer van debuut-plaat ‘Sweet Sensations’. Muzikaal is het een aanstekelijke, catchy mix van avant garde, ode aan de seventies en eighties pop en rock met electronische invloeden. Met humor. De set lijkt kort en schreeuwt om meer. De band speelde pas nog in het voorprogramma van dEUS in Frankrijk en Spanje. Nu ‘Sweet Sensations’ binnenkort uitkomt, kan Hong Kong Dong hopelijk flink aan de bak om het album te promoten en veel te spelen. En laten we hopen dat ze dan ook Breda aan doen!