3voor12 classic: The John Peel Show (22-05-1985) 3voor12 classic: The John Peel Show (22-05-1985)

Vanaf vandaag staat de platencollectie van de legendarische DJ op The Space

, Robert Lagendijk

3voor12 classic: The John Peel Show (22-05-1985)

Vanaf vandaag staat de platencollectie van de legendarische DJ op The Space

Robert Lagendijk ,

Vanaf vandaag wordt een begin gemaakt om de gehele muziekcollectie van de legendarische Britse radio DJ John Peel online beschikbaar te stellen. Midden jaren tachtig maakte Peel een paar jaar lang de John Peel Show voor de VPRO. 3voor12 draagt vandaag een steentje bij aan de nalatenschap van Peel en zet een van de weinige bewaarde uitzendingen online.

John Peel werd geroemd om zijn frisse muzieksmaak. Hij was altijd op zoek naar nieuwe muziek: muziek die hij eerder nog niet had gehoord. In zijn radioshows kwam alles voorbij; van hiphop tot indierock en van reggae tot de nieuwste elektropop. Peel liep  tot aan zijn dood toe in de muzikale frontlinie.  Peel overleed op 25 oktober 2004 op 65-jarige leeftijd.

De muziekcollectie van John Peel gaat onderdeel uitmaken van The Space, een platform van Arts Council England in samenwerking met de BBC. The Space wil nieuwe doelgroepen gaan aanspreken met een innovatieve digitale omgeving voor kunst in de breedste zin van het woord. Vandaag is de eerste content online gezet waaronder een item over troubadour Mike Absalom. Zijn debuut “Save the Last Gherkin For Me” was het eerste album van de Peel collectie.  Iedere week wordt de site aangevuld met nieuwe items en albums. In eerste instantie zal The Space een half jaar beschikbaar zijn.

De muziekverzameling van Peel omvat 25.000 LP’s, 40.000 singles en duizenden cd’s. Grote kracht achter het muziekproject op The Space is de beschermvrouwe van het John Peel Centre for Creative Arts Sheila Ravenscroft de weduwe van de DJ.

Jan Donkers, programmamaker bij de VPRO maakte zich hard om Peel een eigen uurtje op de VPRO radio in de jaren tachtig te bezorgen: “We bewonderden John Peel allemaal enorm. Dus toen we van C-omroep naar B-omroep gingen en meer zendtijd moesten vullen, was het idee er al snel: John Peel een show laten presenteren! Ik herinner me nog dat ik samen met (VPRO Radio 3 eindredacteur) Roel Bentz van den Berg naar Londen ging om hem te vragen. Schoorvoetend vertelden we ons plan, verwachtend dat hij ons zou uitlachen. Maar hij was blij als een kind. Een paar jaar lang kwam hij daarna elke drie weken naar Nederland. Deed hij één uitzending live en nam er twee op. Daarna logeerde hij bij mij. Hij was een heel strikte vegetariër. Als hij ’s nachts naar de wc moest, rende hij altijd snel door de keuken. Daar stond namelijk het kattenvoer, dat ie zo vond stinken dat hij er zelfs midden in de nacht voor wegrende. Onze muzikale smaak overlapte op geen enkel vlak, maar zijn zoektocht naar nieuwe, interessante dingen is wat we deelden.”

Luister naar de John Peel Show 22-05-1985

Keeping It Peel op Twitter
John Peel Archive op Twitter

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12