Ren tijdens de opening van de Popronde in Nijmegen heen en weer tussen de dik 80 optredens en je mond valt open: wat is er een enorme stortvloed aan nieuw Nederlands talent. De lakmoesproef: weet je ons in 10 minuten te overtuigen? Deze twaalf acts lukte het.

De Popronde is de belangrijkste springplank voor nieuw muzikaal talent in Nederland. Elk jaar kiest een jury van muziekprofessionals uit meer dan duizend inschrijvingen een selectie van rond de 100 Nederlandse acts, die in het najaar door het hele land touren (data vind je hier). Van september tot december strijkt de muzikale karavaan elke week neer in telkens een andere stad, waarbij acts optreden in koffietenten, poppodia, kunstgalerieën, cafés en theaters. Onder andere De Staat, Lucky Fonz III, WIES, Chef'Special, Rondé en Kensington reisden met het festival mee voor hun grote doorbraak.

Parker Fans

Voor fans van: Primal Scream, Happy Mondays en swingen in de indiedisco

Het nummer: 'Milk'

Ah, een bekende kop! Kick Kluiving was jarenlang drummer bij Personal Trainer, maar stapte eind vorig jaar op om op zijn eigen bands te focussen: Teddy’s Hit en Parker Fans. Hij heeft alvast een bomvolle Popronde-agenda met die laatste, 23 shows staan er in de agenda en daar mag (nee, moet!) gedanst worden op die swingende indierock met drumcomputer, basgitaar en synths. Live is ’t allemaal nog wat opzwepender dan op plaat, dus tuurlijk gaat het shirt uit, tuurlijk gaat er een fles wijn richting het publiek en tuurlijk doet-ie halve pushups tegen de muur. Een vrolijke chaos en een ideale afterpartyband.

Rijnbaart

Voor fans van: mk.gee, Francis and the Lights en heel specifiek: deel twee van A.G. Cook’s Britpop-drieluik

Het nummer: 'wat doe hje

Weet je nog dat Dave Budha in 2017 op Noah’s Ark debuteerde met een soort eigenaardige Bon Iver-R&B-plaat? De architect achter die supercoole sound was Tijn van Seeters alias Rijnbaart, een producer die later ook nog zou werken met gasten als Elijah Waters en Cero Ismael. Luister zijn uitstekende solo-debuut Maankind en je vraagt je af hoe hij die zwaar vervormde synthpop (denk: Francis and the Lights en Bon Iver met een snufje hyperpop) in godsnaam live moet spelen. Nou, met een verrassend charmante indierockband, inclusief banjo, drummer met brushes en gitarist die zijn fuzzpedaaltje stevig intrapt, maar ook een lijp effectenpedaaltje dat zijn stem omhoog pitcht. Klinkt al te gek, en gaat met een stevig najaarsrondje optreden wellicht boven zichzelf uitstijgen.

Zwartewater

Voor fans van: Opgezwolle en real hiphop

Het nummer: 'Niemand Weet'

‘Ik had niet gedacht dat wij hier konden komen met onze Zwolse pikken en mensen zo mee konden krijgen’, lacht een van de Zwartewater-boys terwijl hippie-café De Plak om 1 uur ’s nachts zo’n beetje uit zijn voegen barst. Rappers Goudi en Frodeau gingen in de leer bij Opgezwolle-mc Rico en hebben nu de fakkel overgepakt van real hiphop uit het Oosten van het land. Ze rappen vol vuur over de stoffige jaren negentig-beats van producer Milan, pingpongen vreugdevol heen en weer, maken elkaars zinnen af en moeten zo’n beetje blozen bij de ontvangst van die cryptische tracks over middelenmisbruik en depressie. Verfrissend oldschool rapshow.

32elephants

Voor fans van: skatesoundtracks van rond de eeuwwisseling

Het nummer: 'Basil'


 

Openen op de Popronde preparty om 2 uur smiddags kan je een lege zaal opleveren, hebben we in het verleden kunnen zien, maar het zaaltje van skatebaan Waalhalla staat al goed gevuld voor 32elephants en de eerste moshpit van de Popronde is al een feit. De Amsterdamse emopunkers klinken dan ook alsof ze rechtstreeks uit een skate soundtrack zijn gesprongen. Ze speelden al geregeld samen met Popronde hoogtepunt van 2023 Bowl en dat zielsverwantschap is op het eerste gehoor wel begrijpelijk. Al neemt 32elephants ook wel geregeld flink gas terug om de teksten extra aan te laten komen. Als dit nu al zo goed werkt dan kan een avondslot alleen maar beter worden. 

NORE

Voor fans van: folky indierock à la Big Thief en Dr. Dog

Het nummer: 'Alive and Well' 

Wanneer zangeres Tessa vraagt: “Wie van jullie heeft ons al eens eerder gezien?”, gaan er verrassend veel handjes de lucht in. De Tilburgse band lijkt er zelf ook een beetje van te schrikken, al helemaal als sommige tracks vervolgens zelfs worden meegezongen. Het zal zijn waar de band stiekem op hoopte; de meezingrefreintjes volgen elkaar snel op in deze folky indierock die doet denken aan Big Thief. Maar dan in een wat hoger tempo, wat meer richting de jaren-2000-indierock. Niet alleen door de garage-y gitaarpartijen, maar ook door de knapperige synthesizers. Ja, de vijfkoppige band voegt op speelse wijze graag een elektronisch elementje toe. Leuk om te zien, al kan een groot deel van het publiek het alleen maar horen. De kelder van Opoe Sientje staat namelijk, vrij letterlijk, tot de nok vol.

Viccens

Voor fans van: introspectieve nederhop 

Het nummer:Rembrandt'


 

Met zijn nu al iconische kam in z’n afro staat Viccens voor een volle LUX. Als dubbelbloed groeide hij op in een Limburgs dorpje, en dat zorgt voor een muzikaal pallet van Fela Kuti tot Jaqcues Brel. Op het podium staat een ezel met een leeg canvas en als aftrap van zijn optreden schildert hij een beeld dat wel wat wegheeft van de cover-art van het nummer ‘Rembrandt’. Daarna schakelt de energieke Viccens soepel tussen luchtige “plugg”, donkere southside-beïnvloede trap en afropop. Zijn unieke woordkeuze valt snel op tussen de harmonieuze autotune-vocalen en zware 808's. Het nog-niet-uitgekomen nummer (geschreven voor zijn ouders) klinkt superwarm en swingend, maar is qua songtekst juist heel introspectief.

shoom

Voor fans van: jazz vol netelige postrock/postpunk-gitaren

Het nummer: 'Birds

Als de Groningse groep shoom een moppie vijfkwarts speelt, denk dan vooral NIET aan Dave Brubeck. Want tja, deze gasten vormen dan wel een instrumentale jazzband, maar kijken voor inspiratie duidelijk niet zozeer naar de klassiekers, ook niet alleen naar de Londense scene rondom Shabaka Hutchings, maar meer nog naar wat er in de Windmill gebeurt, de rammelende broedplek voor bands als black midi en Black Country, New Road. Dat zie je ook wel in hun presentatie: de saxofonist staat er met een lange leren jas en blits zonnebrilletje te soleren tussen de stekelige gitaarlijnen en een opruiend moppie postrock-klezmer. In oktober volgt een EP geproduceerd door Casper van der Lans (o.a. Personal Trainer), da’s alvast razend goed nieuws.


 

So-Fi

Voor fans van: eigenwijze nederindie à la Roosbeef

Het nummer: In M’n Hoofd


 

Een totale nachtmerrie: tweeënhalve week geleden werd de hele studio van So-Fi leeggeroofd. Alles namen ze mee, behalve die oude drumcomputer. Dus heeft ze nu een geleende synth mee en een uit elkaar rammelende hollowbody-gitaar die al vals wordt als je ‘er tegenaan blaast’. Ze moet die instrumenten nog een beetje leren kennen, bekent ze zenuwachtig, maar wat een leuke minimalistische setup heeft ze voor haar houtje-touwtje nederindie die totaal niet doet denken aan de hele golf van Froukje-pop, maar beter te plaatsen is in de hoek van Roosbeef (en Cat Power!). Hoeder van de goede smaak en overall topper Adriaan Pels brengt haar muziek uit via At Ease (ook o.a. Robin Kester).

Will Knox

Voor fans van: koffiehuis-folk a la Andy Shauf en Ben Howard

Het nummer: 'Trauma Queen

De track record van deze songwriter-singer Will Knox is hartstikke imposant: deze in Haarlem woonachtige Brit pende mee aan joekels van hits van Son Mieux, Dotan en ook Songfestival-winnaar ‘Arcade’ van Duncan Laurence. Hij heeft kortom meer dan een miljard streams op zijn naam. Dus waarom hij dan in godsnaam nog puf heeft om opnieuw te beginnen en mee te doen aan de Popronde? Gewoon om nieuwe mensen te leren kennen, benadrukt hij keer op keer voor de dertig stille toehoorders in het Regionaal Archief Nijmegen. Terwijl de herrie van de band een deur verderop binnensijpelt, speelt hij zijn zeer zachtaardige fluisterfolk met ingetogen stem, verraderlijk snelle gitaartokkeltjes en een heel erg ouderwetse drummachine. Hele aangename muziek voor in de koffiehuis-playlist, hoewel je daarmee de diepte van zijn liedjes over vaderschap en twintigerscrises nog wat te kort doet.

Iris Jean

Voor fans van: Sharon van Etten, Wolf Alice en emo-covers op Tiktok

Het nummer: 'Got an Idea'  


 

Dat Iris de Boer alias Iris Jean hier in Nijmegen al haar praatjes tussendoor in het Engels doet? Dat voelt wel een beetje overdreven, maar soit, deze zangeres heeft Grote Internationale Dromen. Ze speelde afgelopen jaar op Amerikaans showcasefestival SXSW, maakte een virale cover van Tiktok-hit ‘Those Eyes’ (haar versie is ook weer goed voor 3,8 miljoen views op het platform) en uploadt zo eigenlijk continu akoestische rand-van-het-bed-covers die het goed doen. Het leverde haar ook al schrijfsessies in de VS op. Veel van haar eigen indierock-liedjes blijken wat steviger, zelfs een beetje shoegazey. Uitbrengen die hap!

Zo Lief

Voor fans van: psychedelische bedroom pop in de lijn van Clairo

Het nummer: 'Fool'


 

Het is proppen in kroeg Cali. Zo erg zelfs dat de drummer van Zo Lief er vanavond niet bij is en zangeres Laura Chen benoemt dat de mensen vooraan wel héél gezellig in haar aura staan. Het mag de pret niet drukken, want de sterke liedjes van het Brits-Nederlandse band blijven prima overeind met de backing track van drums en psychedelische electronica. Het zijn namelijk toch de zalvende zang en het puntige gitaarspel die de belangrijkste rol vervullen in het geheel. Kom maar door met die set met volledige band, dit smaakt alvast naar veel meer.

ISAÏ

Voor fans van: de energie en muzikaliteit van Fred Again.. en Anderson .Paak

Het nummer: 'Cherry Jenna' 


 

Podiumervaring zat bij Isaï Reiziger. Hij drumt onder andere bij Goldband (en stond dus ales headliner op Lowlands!) en S10 en deed al succesvolle Poprondes als bandlid van Rondé en GIAN. Nu gaat hij het avontuur solo aan onder zijn eigen naam en al die ervaring spat direct bij het eerste drumsalvo van het podium. Als een Nederlandse Anderson .Paak wisselt hij de microfoon en het drumstel af en in de beats klinkt de sound van de hyped up USB plaat van Fred Again.. door. Die twee mogen dan wel moeilijk doen met puntjes in hun naam, ISAÏ zet ze kundig op de I. Het staat als een huis en gaat deze Popronde zeker wat huizen op zijn kop zetten. Voor sommige shows is 10 minuten gewoon écht te weinig. Laat die nacht maar beginnen!