Festivals festivals festivals! Heb jij al duidelijk welke evenementen je dit jaar wil bezoeken? Of hebben jij en je vrienden totale keuzestress? Om je te gidsen in het schier oneindige aanbod hebben we – net als ieder jaar – een lijst gemaakt met wat wij de vijftig belangrijkste festivals van Nederland vinden (en een aantal kroonjuwelen, de toppers van de lijst).

Meer #nieuwenamen meer

Grauzone

Den Haag, 9 t/m 11 februari
Wat:  Ooit leunde Grauzone op de mastodonten van eighties underground, van Gay Numan tot The Fall. En nu? Nu focust het festival meer en meer op de spannendste nieuwe namen uit die wereld, van post-punk tot wave, van EBM tot noise.
Wie: Drab Majesty, Follakzoid, Legowelt, Meltheads, Nuha Ruby Ra, CLT DRP, Dorpsstraat 3

Grasnapolsky

Scheemda, 7 t/m 10 maart
Wat: Dit jaar tikte het intieme winterfestival alweer de elfde editie af, en dat was Grasnapolsky volgens vast recept: een hele bups frisse talenten en opkomend Nederlands talent, de geweldige locatie (een voormalige strokartonfabriek) en vrolijke randprogrammering. Bonuspunten voor de nieuwe ontprikkelruimte!
Wie: Personal Trainer, Chibi Ichigo, néomi, Morpheus, Catherine Graindorge

Transition

Utrecht, 9 maart
Wat: Het rebelse zusje van North Sea Jazz. Het is de hele dag zappen tussen alle zalen van TivoliVredenburg voor een programma met vernieuwende jazzacts, alhoewel de Ronda dit jaar uit het programma werd gewipt.
Wie: o.a. Laura Misch, Avishai Cohen, Terence Blanchard, Sasha Berliner, Y-Otis

Kroonjuweel: Eurosonic Noorderslag

Groningen, 17 t/m 20 januari

Wat: Ieder jaar toogt de gehele muziekindustrie naar Groningen om nieuw talent te spotten en doorbraakbands te zien voor de grote doorbraak. Acts die zich hier in de kijker spelen zijn van een bomvolle festivalagenda verzekerd.
Toppers: Froukje, Sef, Joost, YĪN YĪN, Nusantara Beat, Elmer
Talenten: Droom Dit, English Teacher, CHARLOT, Hiqpy, Lambrini Girls, Fat Dog

Lees meer in ons #ESNS-dossier

Paaspop

Schijndel, 29 t/m 31 maart
Wat: Pas op dat je tenen er niet afvriezen bij de opener van het buitenseizoen. Paaspop, één van de grootste festivals van Nederland, valt dit jaar weer bijzonder vroeg.
Wie: Acda en de Munnik, De Jeugd van Tegenwoordig, Die Antwoord, Donnie, Elmer, OGUZ

 

Rewire

Den Haag, 4 t/m 7 april
Wat: Liefhebbers van avant-gardistische elektronica en conceptuele geluidskunst zijn hier aan het juiste adres. Overdag dwalen door Den Haag, van de kerk naar de Schouwburg, ’s nachts valt er ook wat af te dansen (maar wel struikelend, op weirde polyritmes).
Wie: Autechre, Jenny Hval, Oneohtrix Point Never, Julia Holter, Olof Dreijer, Brìghde Chaimbeul, ML Buch

Motel Mozaique

Rotterdam, 18 t/m 20 april
Wat: Boetiekfestival, verspreid over verschillende locaties in de Rotterdamse binnenstad, met een uitstekend neusje voor upcoming festivalsensaties, spannende nieuwe bands en een enkele (internationale) headliner.
Wie: Tom Skinner, Wende, Dry Cleaning, Lander & Adriaan, Fat Dog, NewDad, mary in the junkyard

Kroonjuweel: DGTL

Amsterdam, 30 + 31 maart

Wat: De nieuwe garde Multimillionaire Pro DJ's, de techno-knallers, de big room Ibiza-supersterren en de gehypte hypes… ze zijn er allemaal bij op DGTL, de graadmeter van de Nederlandse dansvloerzomer. Ja, en natuurlijk zijn er internationale edities in Santiago en São Paolo, maar wij richten onze pijlen vooral op de NDSM-werf, die sinds vorig jaar steeds wat avontuurlijker wordt geboekt en ook een Boiler Room-stage heeft.
Toppers: Âme & Dixon, KI/KI, Patrick Mason, Avalon Emerson, Boys Noise, Marlon Hoffstadt, VTSS
Talenten: Salute, Yazzus, Nick Léon & Bitter Babe, Tsepo, Coloray, Ahadadream

Roadburn

Tilburg, 18 t/m 21 april
Wat: Het bedevaartsoord voor de heavy avonturier, zeker sinds Roadburn een koerswijziging heeft ingezet en zich nog meer is gaan focussen op de underground.
Wie: The Jesus and Mary Chain, Chelsea Wolfe, Lankum, HEALTH, clipping., Hilary Woods, Wiegedood

Bevrijdingsfestival

Verschillende plekken in Nederland, 5 mei
Wat: Op vijf mei vieren we de vrijheid, en hoe beter dan met gratis festivals? Dit jaar zijn Claude, Flemming, Son Mieux en Wende de ambasseurs die Nederland door vliegen langs verschillende podia.
Wie: De rest van de namen zijn to be announced

London Calling

Amsterdam 17 + 18 mei en eind oktober
Wat: Nee, de bands komen allang niet meer alleen uit Londen, maar daarbuiten blijft London Calling het festival om je favoriete nieuwe band te ontdekken, of de nieuwe Britse post-punksensatie de hype te zien waarmaken. Niet een, maar twee keer per jaar.
Wie: Adwaith, Divorce, Do Nothing, mary in the junkyard, Psymon Spine (in mei)

Kroonjuweel: Best Kept Secret

Hilvarenbeek, 7 t/m 9 juni

Wat: Vergeleken met haar grootste concurrenten, focust Best Kept Secret (zoals je bij de naam kan verwachten!) inderdaad wat meer op geheime parels en indieacts die bij Pitchfork kunnen rekenen op het predikaat *best new music*. Ook een unique selling point: de stage waar dj St. Paul met de scepter zwaait en andere hoeders van de goede smaak uitnodigt. 
Toppers: o.a. Disclosure, Justice, Paolo Nutini, PJ Harvey, De Jeugd van Tegenwoordig, KI/KI, Floating Points
Talenten: o.a. English Teacher, Droom Dit, Faux Real, Hiqpy, Infinity Song, Katy Kirby, Lambrini Girls

Lees meer in ons #bks24-dossier.

Awakenings Upclose

Spaarnwoude, 18 + 19 mei
Wat: Wij zijn retebenieuwd naar Upclose, de rebranding van het Spaarnwoude festival dat werd opgeslokt door zijn grote broer in Hilvarenbeek. Dat betekent: kleinschaliger én stukken vooruitstrevender geprogrammeerd. Hyped!
Wie: Rebekah, Overmono, Donato Dozzy, Sandwell District, Nørbak & Quelza, Marie Montexier

 

Soenda

Utrecht, 17 februari (indoor) + 25 mei (outdoor)
Wat: House, progressive, hardhouse, techno, hardtechno en alles ertussenin... dit Utrechtse dancefestijn is niet te puristisch, focust op dj’s die weten hoe ze de boel AAN moeten krijgen en houdt daarin een uitstekende vinger aan de pols. 
Wie: o.a. Anetha, Benwal & Malugi, DYEN, De Sluwe Vos

Lente Kabinet

Oostzaan, 18 + 19 mei
Wat: Nadat Job Jobse meermaals stages cureerde op Draaimolen, gaat-ie nu hetzelfde doen op dit festival op een halfuurtje fietsen van Amsterdam. Het festival – dat door Dekmantel wordt georganiseerd – gaat dit jaar sowieso behoorlijk op de schop en heeft veel vooruitstrevende dj’s (en liveacts!) op het programma.
Wie: o.a. Job Jobse, Anz, Deena Abdelwahed & DJ Plead, Surusinghe, Young Marco, John Talabo en Avalon Emerson

Kroonjuweel: Pinkpop

Landgraaf, 21 t/m 23 juni

Vraag een kleuter om een festival te tekenen, en hij tekent waarschijnlijk zoiets als Pinkpop (met een beetje geluk inclusief het roze poppetje bovenop de main stage). De moeder aller festivals zet afgelopen jaren steeds steviger in op POP – zeker nu vadertje Pinkpop Jan Smeets is afgezwaaid –, en dat maakt de reus van Landgraaf hét ideale festival voor hele gezinnen en festivalontmaagdingen. Waar ze *vroegah* wel erg inzetten op de geijkte afsluiters, krijgen we dit jaar drie headliner-debutanten!

Toppers: o.a. Måneskin, Calvin Harris, Ed Sheeran, Nothing But Thieves, Sam Smith, Avril Lavigne en The Analogues
Talenten: o.a. Jiri11, YIN YIN, Pommelien Thijs en Ploegendienst

Lees meer in ons #pp24-dossier

 

Dauwpop

Helledoorn, 31 mei + 1 juni
Wat: Naast een flinke handvol publiekstrekkers, valt Dauwpop vooral op door ook edgy internationale gitaarbands te boeken. Waar zie je nou Mental Theo en Lambrini Girls op hetzelfde affiche?!
Wie: o.a. De Jeugd van Tegenwoordig, Oscar and the Wolf, Froukje, Son Mieux, The Kooks, Dinosaur Jr., Lambrini Girls, Whispering Sons, Tjade, Nova Twins

The Crave

Den Haag, 1 juni
Wat: Een beetje dansvloersnob weet dat Den Haag het Detroit is van de lage landen, toch? Dit jaar echter opmerkelijk weinig veteranen vanuit de west coast of Holland, maar wel degelijk een fraai geprogrammeerd dancefestival.
Wie: o.a. Ben UFO, DJ Heartstring, FJAAK, Dbridge & Lena Willikens, Mall Grab

Free Your Mind

Arnhem, 1 & 2 juni
Wat: Wat lullen jullie nou de hele tijd over ‘puristisch’ en ‘smaakvol’, 3voor12?! Als je gewoon wil knallen (eh, karren!) is Free Your Mind helemaal je ding, de van oorsprong Arnhemse techno-gigant die met de explosie van hardtechno nog verder is gegroeid.
Wie: o.a. Boris Brejcha, Paul Kalkbrenner, Reinier Zonneveld, Richie Hawtin, I Hate Models, Joseph Capriati, Kobosil, Len Faki, Loco Dice, Maceo Plex

Kroonjuweel: Down The Rabbit Hole

Beuningen, 5 t/m 7 juli

Het is crazy dat het concertgigant Mojo is gelukt om naast Lowlands nóg zo’n ambitieus, groot alternatief popfestival op te tuigen zonder de grote broer te kannibaliseren. Ook Down The Rabbit Hole verkoopt die tienduizenden tickets telkens in no time uit met een programma vol indiedarlings, serieuze feestacts en ook een volwaardig nachtprogramma. Cool ook dat ze altijd een Nederlandse act vragen om iets bijzonders te doen. Dit jaar is Sef de huisgast. 

Toppers: o.a. The National, LCD Soundsystem, Jungle, Michael Kiwanuka, Eefje de Visser, Jessie Ware, Khruangbin, RAYE
Talenten: o.a. Amaarae, The Last Dinner Party, JPEGMAFIA, DJ Heartstring, Sho Madjozi, Jalen Ngonda

Lees meer over #dtrh24 in ons dossier. 


 

Drift

Nijmegen, 8 juni 2024 (Festival) en november (Herfstdrift)
Wat: Je kunt tegenwoordig vrijwel ieder weekend lekker housen in studentenstad Nijmegen, en de coolste organisator is Drift, dat met een reeks kleine en tweetal grotere dancefestivals de fakkel brandende houdt.  
Wie: o.a. Freddy K, Superstrings, Fafi Abdel Nour, Vladimir Dubyshkin en Marie Montexier

Defqon.1

Biddinghuizen, 27 t/m 30 juni
Wat: Mening Lowlands-ganger zal geen flauw idee hebben dat er twee maanden eerder al net zo'n enorm festival plaatsvindt op hetzelfde terrein. Maar in een andere dimensie: die van de hardstyle. Op de 3voor12-redactie kijken we altijd juichend de spectaculaire eindshow. 
Wie: Nog niet bekend!

Lago Lago

Braamt, 28 t/m 30 juni
Wat: Mooi intiem dancefestival diep in Gelderland, op nog geen 10 kilometer van de Duitse grens. Voor het tweede jaar op rij cureert Giegling een eigen stage, en zo staan er meer coole internationale housefiguren op de line-up. 
Wie: o.a. Avalon Emerson, Alex Kassian, Antal, Courtesey, Carista, John Talabot, DJ Dustin en PARAMIDA

Kroonjuweel: Awakenings

Hilvarenbeek, 5 t/m 7 juli en Spaarnwoude, 18 & 19 mei

Wat: Pas een paar jaar organiseert Awakenings een ‘extra’ festival in Hilvarenbeek, maar nu al is dit het grote vlaggenschip geworden van het techno-imperium.
Toppers: o.a. Adam Beyer & Joseph Capriati, Freddy K, Rødhåd, Richie Hawtin, Amelie Lens, Fjaak, Len Faki, Marcel Dettmann, Nina Kraviz, Anetha, Partiboi69
Talenten: o.a. Marrøn, DJ Heartstring, Nicky Elisabeth, Sally C

NN North Sea Jazz

Rotterdam, 12 t/m 14 juli
Wat: Zeker niet alleen voor jazznerds, want er staan ook altijd superveel 3voor12-fähige pop/hiphop/soulnamen in de Ahoy tijdens NSJ. Dat André 3000 met zijn fluitproject juist dit festival kiest, voelt helemaal logisch. 
Wie: o.a. Andre 3000, Brittany Howard, RAYE, Smino, Masego, Jamie Cullum, Joss Stone, Lander & Adriaan, Noname, Sampha

Wildeburg

Kraggenburg, 12 t/m 14 juli
Wat: Wildeburg is een glitter-eenhoorn in festivalland, het enige evenement waar je zó lang non-stop kunt doordansen, tot het ochtendlicht en daar ver voorbij. Smaakvol programma ook, op een heerlijk labyrintisch terrein in de Flevopolder. 
Wie: nog niet bekend, vorig jaar stonden o.a. Young Marco, LSDXOXO, Fantastic Man, Sofia Kourtesis, Tammo Hesselink, Sevdaliza, Marcel Dettmann en salute op het festival.

 

Valkhof

Nijmegen, 13 t/m 19 juli
Wat: Terwijl heel Nijmegen wordt platgelopen tijdens de Vierdaagsefeesten, tuigt Doornroosje een klein alternatief (en gratis!) paradijsje op in het Valkhof Park, met zes dagen lang een edgy internationaal programma dat past bij Havanna aan de Waal. 
Wie: o.a. Will Butler, Kojaque, Meltheads, Loverman, O., Droom Dit en Chalk


 

Kroonjuweel: Dekmantel

Amsterdam, 26 juli t/m 4 augustus

Hopsakee: het internationaal toonaangevende dance-imperium Dekmantel breidt ter ere van het tienjarig jubileum flink uit. Naast het driedaagse festival in het Amsterdamse Bos en twee concertavonden rondom het IJ, organiseren de smaakmakers nu nog eens vijf dagen aan kleinschaligere evenementen bij Het Hem en de Oudekerk. Nu al spierpijn!  

Toppers: o.a. Bicep, CARISTA, Ben UFO & Joy Orbison, Identified Patient, Jeff Mills, Avalon Emerson, Karenn, Goldie, Young Marco
Talenten: o.a. A.S.O., Akua, Bashkka, Oklou, Toma Kami, Vlada

Lees meer over #dekmantel in ons dossier. 

Pal Mundo

Den Haag, 15 juli
Wat: giga-event voor latin en reggaeton, met Zuid-Amerikaanse popsterren die wereldwijd tot de allergrootsten behoren. Sinds 2022 onderdeel van ALDA, de organisator achter o.a. AMF, A State Of Trance en alles Armin van Buuren.
Wie: nog niet bekend, eerdere jaren kwamen o.a. J Balvin en Ozuna naar Den Haag. 

Zwarte Cross

Lichtenvoorde, 18 t/m 21 juli
Wat: Komend jaar een volle extra festivaldag voor het grootste festival van Nederland (!) en grootste motorcross-evenement ter wereld (!!!), dat huftergedrag zéér expliciet afkeurt en muziek serveert in werkelijk alle smaken. 
Wie: o.a. Armin van Buuren, De Jeugd van Tegenwoordig, The Darkness, Kraantje Pappie, Joost, Stone, Gotu Jim en Cho

Het Moment

Tilburg, 20 juli
Wat: Met het verdwijnen van ROLLING LOUD, Appelsap en Encore zijn er weinig dedicated hiphopfestivals overgebleven (naast SMIB Fest!). Maar gelukkig is daar Het Moment, een sympathiek, jong festival op de heilige geboortegrond van WOO HAH! 
Wie: Boef, Winne, Kingsize, Fresku, Cor, Reanny, Lusho

Kroonjuweel: Lowlands

Biddinghuizen, 18 t/m 20 augustus

Wat: Ondanks die stijgende ticketprijs de onbetwiste koning van het Nederlandse festivalland. Geen wonder, want dit is hét festival dat je als muziekliefhebber tenminste eenmaal voor je dood moet hebben bezocht. Of vijf keer. Of vijftien keer. Het festival waar alles samenkomt: van intieme folk tot grote hiphopsterren, van theater, ballet en cabaret tot een megalomaan nachtprogramma. Mooie (nieuwe) traditie ook dat Lowlands sterk investeert in headliners van eigen bodem. Dit jaar mag Goldband die majestueuze Alpha-tent afsluiten. 
Toppers: o.a. Goldband, Fred again.., Queens of the Stone Age, Big Thief, Denzel Curry, Peggy Gou, The Smile, Skrillex
Talenten: o.a. Ama Lou, CHARLOT, Lander & Adriaan, Fat Dog, Brutalismus 3000

Lees meer over #ll24 in ons dossier. 

 

Verknipt Arena

Amsterdam, 20 juli
Wat: Verknipt gaat de ArenA doen, dus na de grote gabber-explosie in de jaren negentig, de trance-wervelwind van de jaren nul en de EDM van de jaren tien kunnen we concluderen dat hardtechno hét dancegenre van deze tijd is. Dit wordt een mega-evenement voor 40.000 ravers.  
Wie: o.a. DIØN, DYEN, OGUZ, SHLØMO, BASSWELL en Cynthia Spiering b3b Franky-B b3b Ketting (live)


 

 

Milkshake

Amsterdam, 26 t/m 28 juli
Wat: Milkshake viert de queercommunity in alle geuren, kleuren, soorten en maten. Van regenboogdisco via tuigjestechno naar r&b om je billen op te schudden. Voornamelijk dj’s dus, maar een bonte verzameling aan dansers en dragshows, en ook altijd wat superleuke liveacts.
Wie: nog niet bekend, vorig jaar o.a. Sugababes (!), Hercules & Love Affair, Sandrien, Dr. Rubinstein, Byron Yeates, CEM, Fafi Abdel Nour en ketia. 


 

 

Orbit

Utrecht, 27 juli
Wat: By far het meest smaakvol geprogrammeerde dancefestival in Utrecht, dat bovendien slimme samenwerkingen opzoekt met Carista’s United Identities, WAS., IsBurning en La Cassette. 
Wie: o.a. Carista b2b AliA, Eris Drew b2b Octo Octa, Lucky Done Gone, Nene H, Sally C en Verraco b2b Pariah

Kroonjuweel: Draaimolen

Tilburg, 6 & 7 september

Wat: Draaimolen wist over de afgelopen jaren al flink wat hoge ogen te gooien. Georganiseerd door een klein team en volledig independent, steekt het festival met kop en schouders boven de andere alternatieve dancefestivals uit. Ook valt Draaimolen op met hele indrukwekkende lichtinstallaties. En na die b2b van Skrillex en Blawan (?!?!) kunnen we niet wachten op wat dit jaar voor ons in petto heeft!
Wie: Dat is nog onbekend.

Paradigm Festival

Groningen, 10 & 11 augustus
Wat: Hieperdepiep! Deze Groningse club vierde laatst 12,5 jaar onder de zon, en heeft rondom de indrukwekkende club-in-oude-Suikerunie-fabriek ook een permanent festivalterrein waar ze een paar keer per jaar stevig gebruik van maken. 
Wie: o.a. Beste Hira, Bambounou, livwutang, Marie Davidson, Saoirse, Luke Slater en Akua b2b Hyperaktivist.

Dynamo Metalfest

Eindhoven, 16 t/m 18 augustus
Wat: Ook het Eindhovense metalfestival Dynamo breidt dit jaar uit met een extra pre-dagje. Black Friday, noemen ze dat, met een wat laagdrempeliger programma en goedkopere tickets. 
Wie: o.a. Saxon, Dimmu Borgir, Igorrr en Amaranthe


 

 

Into The Great Wide Open

Vlieland, 29 augustus t/m 1 september
Wat: Zo sprookjesachtig als ITGWO zijn er maar weinig. Zie je opeens een feeëriek optreden in het bos. Een horde losgeslagen jongeren die de Bolder aan gort moshen. En via een wandelingetje over het strand, als je geluk hebt, Erlend Øye op een duinpan jammen.
Wie: o.a. Froukje, mary in the junkyard, Sylvie Kreusch, Ichiko Aoba, Hiqpy en Snõõper

Kroonjuweel: Popronde

Heel Nederland, 14 september t/m 30 november

Wat: Tijdens de Popronde ontdek je de tofste nieuwe Nederlandse acts van het moment op de gekste plekken. Grimmig bruin café met plakkerige vloer? Check. Hippe kapsalon? Aanwezig. Coffeeshop waar het blauw staat van de rook? Jep. Museum voor slechtzienden? Kan ook! Het is ook wel de charme van de Popronde om beginnende bands te ontdekken op de vreemdste locaties. Twee maanden lang reizen tientallen acts kriskras door heel Nederland – van Middelburg tot Zwolle, van Rotterdam tot Eindhoven – om hun eerste meters te maken in het livecircuit en zichzelf te introduceren aan een nieuw, groter publiek. Ieder jaar zitten er weer pareltjes bij die doorstoten naar de podia van de grote festivals. Zin om die van 2024 te ontdekken!
Wie: De selectie van dit jaar is nog niet bekend, maar vorig jaar waren o.a. Hiqpy, Droom Dit, Bowl en Dorpsstraat 3 de grote uitblinkers. 

Lees alles over de #Popronde in ons dossier

Bruis

Maastricht, 30 augustus t/m 1 september
Wat: Verdrietig nieuws, na dertien jaar gooit Bruis de handdoek in de ring wegens stijgende kosten en het wegvallen van structurele subsidie. Nog één laatste editie voor het festival dat vaak namen deelt met Into The Great Wide Open. 
Wie: o.a. Mudhoney, Marathon, J. Bernardt en Meltheads

Mysteryland

Haarlemmermeer, 30 t/m 31 augustus + 1 september
Wat: Hét mainstage-dancefestival van Nederland! Wordt het een kasteel? Of een gigantisch dier? Ieder jaar is het weer een verrassing op welke manier de organisatie deze keer heeft weten uit te pakken met het grootste podium. Vlakbij Hoofddorp wordt drie dagen lang gedanst op sets van de grootste dj’s van het moment met hier en daar wat liveoptredens. 
Wie: Oliver Heldens, Yellow Claw, Nicky Romero, Charlotte de Witte, Kris Kross Amsterdam

Zeezout

Amsterdam, 31 augustus
Wat: Van de techno-knallers tot de trance-dolfijnen, van househeads tot UKG-fanaten, voor ieder wat wils op dit festival in de westeruithoek van Amsterdam. Daarmee is het een goeie weerspiegeling van welke namen nu poppin' zijn (sorry, komen we daarmee weg?).
Wie: Anetha, Interplanetary Criminal, Malugi, DJ Europarking, Tafkamp, Bitter Babe, Superstrings

Kroonjuweel: Amsterdam Dance Event

Amsterdam, 16 t/m 20 oktober
Wat: Hm, niets speciaals, gewoon het grootste jaarlijkse dance-event in onze hoofdstad, dat afgelopen jaar een leuke halve miljoen ravers (!!!) trok. Het mag dan ook gerust als dé officiële feestweek voor de raver worden gezien. Aangezien elke club in Amsterdam voor gasthuis speelt, zijn we natuurlijk benieuwd naar de vuurdopen van de nieuwste clubs en feesten (en zou Raum dan wél geopend zijn?!?!).
Wie: Moeten we nog even op wachten. Afgelopen editie o.a.  Marlon Hoffstadt b2b Maluigi, KI/KI b2b Armin van Buuren, Roi Perez, Lander & Adriaan en STOOR

Lees meer in ons #ade-dossier. 

Misty Fields

Heusden, 6 t/m 8 september
Wat: Indie ontdekkingsfestival Misty Fields biedt voor ieder wat wils. Naast muziek kan je op het beboste terrein genieten van theater, beeldende kunst en documentaires. Een line-up met internationale indienamen en een goed oog voor aanstormend talent.
Wie: Nation of Language, Crack Cloud, Warmduscher, Pigs X7, Compact Disk Dummies

Into The Woods

Amersfoort, 20 + 21 september
Wat: Toch nog even nazomeren? Dan is het openluchttheater in Amersfoort dé place to be. Zoals de naam van het festival al doet vermoeden word je net als Hans en Grietje het bos ingelokt. Daar vind je zowel hete A-kanonnen als coole nieuwe underground dj's, en op de bospaden ren je zo tegen een kabouter op. Fun
Wie: Weten we nog niet, maar afgelopen editie zagen we o.a. Lucky Done Gone, Moody Mehran, Bella, Nala en Waxfiend.

 

Left of the Dial

Rotterdam, 17 t/m 19 oktober
Wat: Ah, het brutaalste ontdekkingsfestival van Rotterdam! Drie dagen lang kan je lekker nieuwe (post-)punk-, rock- en indiebandjes ontdekken in het hart van de havenstad tijdens Left Of The Dial. Deze ontstond toen Rotown na de drukke festivalzomers geen ruimte meer had om kleinere acts te boeken, maar deze wel nog graag een podium wilde bieden. 
Wie: o.a. Better Joy, Hypothetics, Gespuys, Twen, Ugly

Kroonjuweel: Le Guess Who?

Utrecht, 7 t/m 10 november

Wat: Van obscure afrobeatlegendes tot nog obscuurdere ambient artiesten die helemaal hot zijn onder de Bandcampnerds, Le Guess Who? is een ontdekkingstocht voor de grootste muzikale avonturiers. En ja, die komen zeker kijken voor de shows van de curatoren in de Ronda of de Grote Zaal van Tivoli, maar weten ook dat de mooiste ontdekking in het kleinste hoekje zit, in de Cloud9 of de Janskerk om de hoek. Vorig jaar voegde LGW? de daad bij de naam, met een vraagteken op het programma en een black box op het podium (maar stond Jonny Greenwood daar nou te spelen?!). Benieuwd of ze dat weer doen dit jaar.
Wie: Nog niet bekend, maar afgelopen editie zagen we o.a. Model/Actriz, Joanna Sternberg, Moin, Tom Skinner (die van The Smile!) en James Holden.

Lees alles over #LGW in ons dossier

Super-Sonic Jazz

Amsterdam, datum: ???
Wat: De grote jazzgolf neemt al jaaaaren meer elementen dan blaasinstrumenten, contrabassen en fancy vibes mee in haar greep. Dat begrijpen de programmeurs van Super-Sonic Jazz maar al te goed. Vandaar dat je niet alleen traditionele jazz vindt op het Amsterdamse festival, maar ook hiphop in de Bovenzaal van Paradiso, en uitzinnige funkjams in de Duif. 
Wie: To be announced! Afgelopen editie stonden o.a. Kokoroko, Theo Croker, SMANDEM, BNNYHUNNA en Ava Lavá op het festival.

Song van het Jaar Festival

Waar en wanneer is TBA!
Wat: Ons eigen festival, niet te vergeten! Ieder jaar sluiten we het muziekjaar feestelijk af op het grote 3voor12 Song van het Jaar Festival waar we samen met voornamelijk Nederlandse (en wat internationale!) artiesten acts DE beste nummers van het afgelopen jaar vieren. Daar wil je toch bij zijn?
Wie: Nog niet bekend! Afgelopen jaar waren o.a. Naaz, Pip Blom, Sophie Straat, Goldkimono en Robin Kester van de partij in de Rotterdamse Maassilo.

meer #nieuwenamen meer