Nog geen flauw idee welke route je moet uitstippelen door het blokkenschema van Lowlands 2024? Laat ons je muzikale GPS zijn. We geven je 21 tips voor het dagprogramma, handig chronologisch gesorteerd per dag en met zowel dé must see acts als de hidden gems. Zie je linksvoor!

Vrijdag 16 augustus

Jungle By Night

14.00-15.15 in de Alpha

Vijftien jaar bestaat de onweerstaanbare Amsterdamse groovemachine alweer, en dat vieren ze met een mega-show als opener van de Alpha (vijf kwartier, krijgen ze zelfs!). Voor hun nieuwe songs werken ze (zo’n beetje voor het eerst) samen met gastvocalisten als Merol, Spinvis en Sef, zouden die ook meekomen? Zo ja, dan wordt het shirt uit en helikopters wapperen boven je koppie.

Big Thief

17.15-18.15 in de Bravo

Big Thief zag er op het podium altijd uit als een extreem hechte vier-eenheid, meer naar elkaar gericht dan naar het podium en telkens weer op zoek naar de magie van spontaan spelen. Eerder dit jaar namen ze plots afscheid van bassist Max Oleartchik, nu touren ze met een tweede drummer (!) én nieuwe bassist, en spelen ze een hele sloot aan nieuwe songs. Heel benieuwd naar deze nieuwe incarnatie van de zinderende folkrockformatie. 

Justice

22.45-00.00 in de Alpha

Tuurlijk, dikke bummer dat headliner Queens of the Stone Age zo last minute afzegde. Maar eigenlijk past Justice anno 2024 veel beter op Lowlands, waar je in de Alpha vooral de benen wil warmdraaien voor de nacht en lekker wil doordansen. Het Franse electro-duo maakte een uitstekende plaat (met o.a. Tame Impala én Nederlander Rimon) en heeft tonnen en tonnen aan oogverblindende lichtshow mee, zo zagen we ook al op Best Kept Secret

Hidden gems

CHARLOT (16.25-17.15 in de Lima)
Mooie Lowlands-debutant, deze Rotterdamse zangeres met duistere elektronische popliedjes a la Billie Eilish. 

Bob Vylan (19.00-20.00 in de India)
Razend Londens grimepunk-duo waarop je al je onvrede over de wereld kunt botvieren, en ongetwijfeld heel wat kolkende moshpits op te zien zijn. 

Chibi Ichigo (19.45-20.15 in de X-Ray)
We zijn groot van van deze Belgische rave-zangeres, die op het Song van het Jaar-festival ook al uit elkaar barstte van de ‘ENERGIE’.

Model/Actriz (21.45-22.45 in de X-Ray)
Steengoede New Yorkse postpunkband die ons absolute hoogtepunt vormde op Le Guess Who, en zo ‘s avonds laat in de X-Ray móét dat wel een sensatie worden.

Zaterdag 17 augustus

Personal Trainer

15:40 – 16:40 in de Heineken

Vorige week verscheen Still Willing, het tweede album van de alsmaar grilligere gitaarband van Willem Smit, en de allereerste via het Britse label Bella Union (Beach House, Destroyer en Pom Poko). Ondertussen speelt de band een fikse tour langs grote Engelse festivals, dus wedden dat ze op Lowlands lekker ingespeeld zijn?

Soulwax

17:15 – 18:15 in de Bravo

De laatste keer dat Soulwax de Nederlandse festivals aandeed – in 2017, was dat alweer! – kwamen ze met aanzetten met een driekoppige hydra aan drummers en een fenomenaal drumlaboratorium (de video’s mogen het navertellen!). Die nemen ze weer mee, naast een stel liedjes van het aanstormende album. Psyched!

Sampha

19:30 – 20:30 in de Bravo

Met Lahai (2023) maakte de Britse singer-songwriter Sampha de allermooiste plaat van zijn carrière. In Carré zagen we ook al hoe hij die naar het podium vertaalt: met een virtuoze drummer en een vierstemmig achtergrondkoor dat ondertussen een muzikale stoelendans doet met percussie, synths en zelfs triangel.

Romy

21:00 – 22:00 in de India

Samen met haar maatje Fred again.. heeft Romy (die ene van The XX, ja!) zichzelf opnieuw uitgevonden: haar solodebuut is een liefdevolle ode aan de queerclub, vol euforische pophouse met snufjes eurodance. Eerder bracht ze die als hybride dj-set naar Down The Rabbit Hole en Glastonbury. Zal ze nu een uur lang met de mic in de hand op het podium staan?

Hidden gems

Arooj Aftab (12:30-13:30 in de India)
New Yorks-Pakistaanse schept een werkelijk betoverend universum van ambient, jazz en Pakistaanse folk.

Artemas (17:40-18:40 in de Heineken)
Na zijn internationale MEGAHIT volgde een sterke mixtape: toxic pop à la The Weeknd, met duistere synthwave-vibes en een klein snufje grunge.

Lander & Adriaan (19:00-20:00 in de India)
Belgisch duo dat hun liefde voor de UK clubcultuur omzet naar virtuoze fusionjazz, en zo de ene na de andere dansvloer binnenstebuiten keert.

Fat Dog (22:00-23:00 in de X-Ray)
Klinkt als… De Staat, herboren als absurdistische technofanfare?! Fat Dog komt uit dezelfde Londense broedplaats als black midi en Black Country, New Road, en houdt van gekke fratsen op het podium.

Zondag 18 augustus

Thundercat

16.40 - 17.40 in de Bravo

Waarschijnlijk de belangrijkste bassist van zijn generatie, een virtuoze muzikant en zanger die jazz, funk, R&B, en elektronica naadloos combineert, en al net zo eigengereid is als de artiesten waarmee hij samenwerkt (Kendrick Lamar, Flying Lotus en jeugdvriend Kamasi Washington, maar ook Tame Impala en Gorillaz). 

Idles

17:45-18:45 in de Alpha

Het is moeilijk om de brullende stem van Idles-frontman Joe Talbot de afgelopen 14 jaar gemist te hebben. De postpunk-revivalists vormden hun woedende punk-attitude langzaam om tot experimentele stadionrock, en gingen hiermee in een paar jaar tijd van shows in de Melkweg naar shows voor 6.000 man in AFAS Live. De mannen uit Bristol bieden nu ruimte om op adem te komen tussen al dat moshen. Of om te dansen, want op Tangk staat zelfs een samenwerking met LCD Soundsystem.

Willem

19.00 - 20.00 in de Heineken

Willem doorgrondt Lowlands zoals een astronoom de sterrenhemel, zeker sinds hij er twee jaar geleden als headliner aantrad met The Opposites. De rapper is ondertussen toe aan zijn tweede soloalbum, Spuug van God, waarop hij van breakbeats naar new wave schiet en van triphop naar hiphop. Zijn solo-tour (met een grote lichtgevende cirkel) zag er bovendien te gek uit. 

Hidden gems

Elephant
Perfect om een zonnige zondag mee te beginnen: de zachte, zomerse gitaarlijnen en zwoele zang van het Rotterdamse Elephant. 

Teezo Touchdown
Eigenzinnige Amerikaan wisselt zijn hiphopliedjes gerust af met luide gitaren en r&b, allemaal met een eigen, poppy twistje. 

Brutalismus 3000
Gen-Z verzamelt zich bij dit Berlijnse duo, dat rave, punk en techno moeiteloos mengt en zo onversierd is als de brutalistische architectuur waarnaar hun naam verwijst. Joost Klein is ook groot fan (en je hoeft de muziek maar één keer te luisteren om te begrijpen waarom).