Wie verdient dit jaar de Popprijs? Wie neemt de prijs over van Goldband? Niets leuker dan speculeren wie straks met die dikke cheque en nog dikkere grijns in de Oosterpoort staat. Krijgen ouwe burgermannen Acda en De Munnik hem? Jong burgerkoppeltje Suzan en Freek? Of toch techno rock ’n roll figuur Reinier Zonneveld?

De Popprijs is sinds 1986 de belangrijkste en meest besproken muziekprijs van Nederland, niet in de laatste plaats doordat de winnaar doorgaans zeer goed geheim blijft. Het gissen is ook altijd een genot, en we kunnen alle kanten op. Gaat de jury voor het grote succes? Krijgt een underdog dit jaar de prijs? Zien we een artiest over het hoofd die in het buitenland furore maakt? Wel is belangrijk dat de artiest in kwestie in het afgelopen jaar impact moet hebben gehad. Wat dat ook precies moge zijn.

Rob Ester (Qmusic), Fernando Halman (FunX), Veronica van Hoogdalem (Omroep ZWART / Praat Muziek Met Me), Lois de Jong (NTR), Joost Neelemans (Apple Music), Patrick Onderweegs (Kunstenbond), Roosmarijn Reijmer (NPO 3FM), Joey Ruchtie (De Oosterpoort / ESNS), Anna Veenstra (Melkweg) en Maartje Glas (Buma Cultuur, voorzitter jury).

1986 Mathilde Santing
1987 The Nits
1988 Claw Boys Claw
1989 Herman Brood
1990 Urban Dance Squad
1991 The Ex
1992 The Scene
1993 Bettie Serveert
1994 2 Unlimited
1995 Osdorp Posse
1996 Eboman
1997 Marco Borsato
1998 Junkie XL
1999 Postmen
2000 Arling & Cameron
2001 Anouk
2002 Tiesto
2003 Blof
2004 Ali B
2005 Within Temptation
2006 Spinvis
2007 Armin van Buuren
2008 De Dijk
2009 Kyteman
2010 Caro Emerald
2011 De Jeugd van Tegenwoordig
2012 Racoon
2013 The Opposites
2014 The Common Linnets
2015 New Wave
2016 Martin Garrix
2017 Kensington
2018 Ronnie Flex
2019 Floor Jansen
2020 ---
2021 Di-Rect
2022 Goldband

Acda en de Munnik

Zouden cabaretiers en liedjesschrijvers Acda en De Munnik zelf verwacht hebben dat hun comeback zó groots uit zou pakken? Na jarenlang los van elkaar door het leven gegaan te zijn vonden de twee vrienden elkaar terug, en hun eerlijke popsongs over dromen en desillusies bleken nog volop te leven in het collectief geheugen. 2023 stond in het teken van grote reünieshows en een nieuw album, maar de grote festivals moeten nog komen, dus misschien wordt 2024 nog wel veel meer hun jaar.

Suzan & Freek

Aan het succes van de duizelingwekkend ‘normale’ Suzan & Freek komt geen einde! In september verscheen hun nieuwe album Iemand Van Vroeger, met daarop hits ’Slapeloosheid’ en ‘Kwijt’. Het duo heeft inmiddels een abonnement op Ziggo Dome zoals Kensington dat in de jaren voor hen had en verkoopt zijn clubtours in een vloek en een zucht uit. Na de excentrieke rauwdouwers van Goldband vorig jaar zouden zijn de logische breed-gedragen winnaar zijn.

Joost

Een spannender winnaar, beste jury? Kies Joost! Zijn album Fryslan verscheen weliswaar al in 2022, maar met een super indrukwekkende show in de Lowlands Alpha werd ook dit zijn jaar. Joost weet de zwaarst mogelijke depressie en trauma’s te vangen in speelse, creatieve, vrolijke muziek. Bij hem staat echt wat op het spel, en dat voelen ze zelfs buiten het Nederlandse taalgebied. Maar ja, met het Eurovisie Songfestival voor de deur zou het wel eens te vroeg kunnen zijn om zo’n prijs al over het afgelopen jaar toe te kennen.

Reinier Zonneveld

De trein - of beter: tram - van Reinier Zonneveld denderde maar door in 2023. Opnieuw hostte hij zijn eigen festival, was hij keer op keer headliner op Awakenings en vloog hij de wereld rond met zijn ‘karren maar’ liveshows. Ondertussen snuffelde hij met een nieuw alias aan de hardtechno en bracht hij een nieuw album uit. Technopuristen kijken met enige jaloezie naar zijn fuck you mentaliteit en zijn rock ’n roll drive.

Son Mieux

De Haagse band Son Mieux werd als een malle aangevraagd tijdens Serious Request afgelopen maand, maar de liefde voor deze Haagse band beperkt zich inmiddels allang niet meer tot de 3FM luisteraar. Met songs als ‘Tonight’ en ‘Multicolor’ heeft de kleurrijke en gezellig bombastische popband genoeg fans verzameld om twee keer AFAS Live te vullen. Afgelopen week kwam daar de volgende stap bij, met de aankondiging van een eigen Ziggo Dome show.

Froukje

Froukje @ BKS 2022

Nee, Froukje gaat niet winnen, want ze staat al op het blokkenschema in het uur voor de uitreiking. Ze zou de prijs wat ons betreft wel verdienen, ook al verschijnt haar langverwachte debuutalbum pas in de week voor ESNS (wat, dat is NU!?!). Maar na drie jaar op rij de Song van het Jaar wordt het wel eens tijd voor deze echt grote prijs.  Aan de andere kant: de echte piek moet nog komen, toch?

Wende

Wende

Al jaren staat Wende Snijders aan de top van de Nederlandse muziek. Eerst als chansonniere, vervolgens met theatrale, elektronisch getinte muziek en als resident artist van Theater Carré. Is het popmuziek wat ze maakt? Who cares! Wende heeft haar eigen speelveld gecreëerd en draagt haar kennis en passie over op de nieuwe generatie (Froukje, S10). In de covid-tijd maakte ze indruk met de tv-voorstelling Kaleidoscoop: integraal geschoten in AFAS Live en met volop ruimte voor jong talent. Zelf speelde ze theaters en popzalen plat met de lovend ontvangen persoonlijke voorstelling De Wildernis, die afgelopen jaar uitmondde in het ontroerende album Sterrenlopen.