Volgende week trekken muziekliefhebbers en industriefiguren massaal naar Groningen voor Eurosonic! Honderden onontdekte pareltjes uit iedere hoek van Europa treden daar aan om zichzelf te introduceren aan een groter publiek. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij zetten de vijftien tofste acts voor je op een rijtje.

English Teacher

Vrijdag 19 januari
20:10-20:50
Maas (Main)

Voor English Teacher kunnen we op voorhand al een mooie gig optekenen: Best Kept Secret legde de band uit Leeds al vast. De programmeurs aldaar hoorden een originele band die een stuwende drive combineert met onderkoelde praatzang. Een beetje zoals Dry Cleaning dat ook doet, maar dan iets minder stijfjes en bij momenten juist wat dromeriger.

Picture Parlour

Woensdag 17 januari
20:10-20:50
MAAS (Main)

Als de naam Windmill valt, is er vaak iets aan de hand. De Engelse band (oorspronkelijk uit Manchester) is een regular in de scene rond de concertzaal in Brixton, en met amper twee singles op zak maken ze al een solide indruk. Frontvrouw Katherine Parlour valt op door haar rauwe stem, waar Hole’s Courtney Love zichzelf in herkende.

CMAT

Woensdag 17 januari
22:10-22:50
Stadsschouwburg

CMAT, da’s gewoon een afkorting van een hele lange naam: Ciara Mary-Alice Thompson. Ze komt uit Ierland en oogt als een nachtclubdiva uit de fifties. Waar sommige artiesten met niet meer dan een EP’tje op zak naar Groningen afreizen heeft CMAT al twee albums vol folkelende countrypop op zak, en het bordje ‘uitverkocht’ hangt al op de Melkweg.

Ralphie Choo

Vrijdag 19 januari
00:10-00:50
Simplon (Main)

Tot een paar jaar terug was je in het ESNS programma niet per se opgevallen met de omschrijving ‘flamenco in een modern popjasje’. Maar sinds ROSALÍA spitsen we onze oren bij zo'n omschrijving, en in het geval van Ralphie Choo uit Barcelona lijkt die verhoogde attentie terecht. Benieuwd of hij een vleugje van haar podium brille met zich meebrengt.

No Guidnce

Vrijdag 19 januari
20:50-21:30
Stadsschouwburg

Doen ze ook choreo? Natuurlijk doen ze ook choreo, op zo'n soepele, losse manier: schijnbaar achteloos maar stiekem perfect doordacht bewegen de vier zangers van No Guidnce langs elkaar heen, zoals ze ook alle vier loepzuiver zingen alsof het niks is. De Engelse band maakt klassieke 90's r&b à la Boys II Men en Jodeci, een sound die je bepaald niet in elk Groningse zaaltje tegen gaat komen volgende week.

Master Peace

Vrijdag 19 januari
00.10 - 00.50 
MAAS (Main) 

Gooi vrolijke indiepop, punkrock, een snufje hiphop en een heel klein beetje old school Calvin Harris bij elkaar in de blender, en wat krijg je? De tracks van Master Peace. De Brit tovert met zijn catchy liedjes en jeugdige onbevangenheid zelfs een glimlach op het gezicht van de allergrootste zuurpruim. Dat belooft veel goeds voor in Groningen!

Pearly Drops

Donderdag 18 januari
22.50 - 23.30
Forum (Rabostudio)

Hoe de sound van Pearly Drops het best te omschrijven is? Verknipt, glitchy en soms zelfs een beetje griezelig. Het duo uit Helsinki maakt experimentele pop die perfect in het straatje van PC Music past, en is een beetje klaar met de tijd- en plaatsgebondenheid van hedendaagse muziek. Nope, de Finnen dromen ervan om tijd en plaats te overstijgen met hun tracks, en zullen dat ongetwijfeld proberen in Groningen.

Eddington Again

Donderdag 18 januari
21.30 - 22.10
Simplon (Main)

Wat een sicke plaat is Naomi9 van Eddington Again. Hun debuut is een mengelmoes van trap, drum & bass, altpop, indierock en garage, vol met intrigerende teksten over liefde, het belang van empowerment en jezelf opnieuw uitvinden. Heel erg benieuwd hoe deze eclectische muzikale cocktail zichzelf vertaalt in een live-setting.

yuné pinku

Donderdag 18 januari
23:30-00:10
Stadsschouwburg

We hebben allemaal weleens zo'n avond: eentje waarop al je vrienden de tijd van hun leven hebben in de club, terwijl jij op adem probeert te komen op de wc en dealt met een existentiële crisis. De mascara zit onder je ogen, je lipstick zit overal en er zit glitter op plekken waar het niet hoort. De muziek van yunè pinku is perfect voor dit soort momenten: zijdezachte fluistervocals over opgroeien in de 21e eeuw, allemaal over smerige, nostalgische UK garage-beats. Een donkerdere, gruizigere versie van PinkPantheress. 

Lambrini Girls

Vrijdag 19 januari
01:30-02:10
MAAS (Main)

Weg met TERF's als J.K. Rowling, weg met misogynistische hooligancultuur en weg met die creepy dudes die hun handen niet thuis kunnen houden bij concerten! Da's wat de Lambrini Girls willen. Het Britse duo maakt radicale feministische punk met een knipoog waarmee ze een safe space willen creëren voor mensen als zijzelf. Op Best Kept Secret braken ze de Casbah vorige zomer al helemaal af, nu is Eurosonic aan de beurt. 

Ada Oda

Donderdag 18 januari
23:30-00:10
MAAS (Front)

Italiaanse post-punk? Wat moet je je daarbij voorstellen? Nee, dus niet de lamlendigheid van Dry Cleaning, en ook niet de nerveuze grooves van bands als Crack Cloud, want deze vijfkoppige band die zich in de Belgische underground verenigde over een liefde voor chansons en eighties rock klinkt verfrissend warmbloedig, en wie had gedacht dat zangerig Italiaans ook zo puntig kon klinken?

Promis3

Donderdag 18 januari
01:30-02:10
Forum (Rabostudio)

Sta je woensdag al op standje knaldrang, heb je om half 2 ’s nachts de getver al op het vizier, en wil je nog ergens KARREN MAAR? Slenter dan vooral effe naar binnen bij Promis3, Belgische nu-ravers die Y2K-trance samenbrengen met opzwepend vuige teksten en clubby fetisjwear.

Humour

Woensdag 17 januari
19:30-20:10
All Round

Nee, voor zwartgalligheid ben je bij Humour aan het juiste adres, en da’s geen grapje. De Schotse band tekent voor lamlendige post-punk die overloopt van de neuroses, en viel daarmee al in de smaak aan de andere kant van het kanaal. NME tipte ze iets te overhaast als één van de talenten van 2023. Wordt dit het jaar van Humour?

Chalk

Woensdag 17 januari
22:50-23:30
Vera

Een band met liefde voor Gilla Band én Aphex Twin? Dat is Chalk, een Iers post-punktrio dat noisy gitaren combineert met een elektronische twist. Zwelgen én dansen dus. Ze staan woensdagnacht in de VERA, dus elders komen ze niet beter tot hun recht.

Fat Dog

Donderdag 18 januari
22:50-23:30
Vera

Fat Dog debuteerde in augustus met ‘King Of The Slugs’, een manische acid-klezmer-post-punksong(?!) met een nogal absurdistische tekst over een man die zichzelf in vaseline smeert om zo te nacht in te glibberen. Deze week verscheen eindelijk de tweede single van de Londense band, die al furore maakte bij The Windmill. 'All The Same' heet die, een logge EBM-kraker die meteen doet verlangen naar de VERA-nacht. Zet die pot vaseline maar vast klaar.