Traditiegetrouw is Noorderslag de grote aftrap van een nieuw muziekjaar voor artiesten van Nederlandse bodem. Niet alleen krijgen jonge, frisse acts de kans om zichzelf te introduceren aan een nieuw publiek, maar ook gevestigde namen presenteren zichzelf hier van een nieuwe kant. Wie moet je volgende week echt gezien hebben in Groningen? Wij tippen deze 12 namen voor je.

Hiqpy

Nieuw Nederlands Peil - 16.55 - 17.10

DE Popronde-sensatie van vorig jaar? Dat was Hiqpy. Er staat nog geen enkele track van de band op Spotify, maar live maakte het viertal al super veel indruk met hun mega-strakke spel en grungy rocksongs in het straatje van Wolf Alice. 2024 belooft een druk jaar te worden voor Hiqpy. Niet alleen is het de bedoeling dat er daadwerkelijk wat muziek uitkomt, maar ook staan de Amsterdammers op Grasnapolsky en volgend weekend op Noorderslag. Spannend!

CHARLOT

Marathonzaal - 18.30 - 19.15 

In 2022 betoverde CHARLOT al op de Popronde met haar sprookjesachtige synthpop waarin ze AURORA, Billie Eilish en Regina Spektor verenigt, maar in 2024 is ze écht klaar voor het grote werk. Later dit jaar verschijnt er een debuutalbum over volwassen worden en dealen met veranderingen, die het 12van3voor12-talent op Noorderslag alvast komt voorstellen.

Library Card

Marathonzaal - 20.00 - 20.45

De gruizige gitaarbands schieten in Rotterdam als paddenstoelen uit de grond momenteel, en Library Card is ongetwijfeld een van de vetste bands in dat hoekje nu. Met hun existentiële, poëtische post-punk à la Dry Cleaning veroverde het kwartet een plekje op menig tiplijstje voor 2024 (waaronder onze 12van3voor12!), en mogen ze dit jaar aantreden op SXSW, Best Kept Secret én Noorderslag. 

Froukje

Grote Zaal - 21.30 - 22.15

Sinds haar doorbraak in de coronatijd is Froukje niet meer weg te slaan uit de Nederlandse popscene. De singer-songwriter trekt hele weides vol op elk denkbare festival, won de afgelopen drie jaar (!) onze Song van het Jaar én mag rekenen op een enorme en hondstrouwe fanbase. En dat terwijl haar debuutalbum Noodzakelijk Verdriet pas sinds deze week uit is! De plaat vol met puntige poptracks over onzekerheden en veranderingen komt precies op tijd voor haar grote show op Noorderslag. 

comforter2

Binnenzaal - 20.45 - 21.30

Mag je comforter2 een supergroep noemen? Ja, in een piepklein universum ter grootte van het Amsterdamse clubcircuit (of zeg maar gerust: die vierkante meter linksvoor de dj-booth bij Garage Noord) zijn Meetsysteem en dj’s Tammo Hesselink en Mary dat inderdaad. Samen maken ze sombere dancepop voor indieheads, geïnspireerd door de DFA-sound uit New York, de kliek rondom LCD Soundsystem.

Droom Dit

Bovenzaal - 18.15 - 18.45

Wat liet Droom Dit een verpletterende indruk achter op het Popronde-eindfeest. Dat kwam vooral door Sam de Laat, een emotionele vulkaan van een frontpersoon, die ergens het midden houdt tussen Max Colombie (Oscar and the Wolf) en Tom Smith (Editors). Droom Dit speelt met seksualiteit en gender in elektronische nederpop, linksaf bij Bazart, op een manier zoals we eigenlijk nog niet eerder in Nederland hebben gezien

Elmer

Foyer Grote Zaal - 22.15 - 23.00

De electrobeats van De Jeugd van Tegenwoodig. Een snufje MEROL. En de performancekunsten van een doorgewinterde theatermaker. De theatrale poprapper Elmer is meer dan de som van haar delen, en ze weet nu al dat ze voor het einde van het jaar de grote zaal van Paradiso moet vullen. Da’s helemaal geen hoogdravende ambitie. Het afgelopen jaar raakte haar muziek én haar bedachtzame uitgesprokenheid namelijk nogal een snaar. In de Foyer mag ze die etaleren aan het grote publiek.

Reanny

Kelder - 20.45 - 21.15

Ze is een baddie, een goddess, een ongefilterde rapper die met haar debuut-EP op Top Notch meteen een heel eigen hoekje in de Nederlandse hiphopwereld heeft ingericht. Nee, het mag duidelijk zijn dat de rapper uit Kraaiennest geen blad voor de mond neemt. Reanny kijkt voor inspiratie dan ook naar larger-than-life rappers als Nicki Minaj en Cardi B, maar de bouncebeats waar ze op springt klinken 100% Reanny, rauw én fel.

Morpheus

Bovenzaal - 20.15 - 20.45

Toen we de duistere chansonnier Morpheus net leerden kennen was hij in diepe rouw gedompeld. Zijn moeder overleed twee jaar terug, en het gat dat zij liet vulde hij met gedragen popsongs. Maar geholpen door Thomas Azier zoekt Morpheus voorzichtig ook het licht weer op. Want hoe ondraaglijk en onverslaanbaar het verdriet ook blijkt te zijn, het leven heeft wel degelijk meer te bieden.

Dorpsstraat 3

Marathonzaal - 21.30 - 22.15

Ze hebben de meest burgerlijke bandnaam ooit, maar de muziek van Dorpsstraat 3 is wel degelijk spannend, een kruisbestuiving tussen synthwave en postpunk, met een dikke vette knipoog naar nederbietgroep ZZ en de Maskers. Gruizig en mysterieus, en ook nog eens charismatisch. Om in de gaten te houden.

SUBFICTION

Kelder - 21.45 - 22.15

Het was een maf gezicht, bij de premiere van zijn korte film op IFFR. Daar stond hij dan, producer SUBFICTION, geflankeerd door de Rotterdamse choreograaf Dalton Jansen en filmregisseur Vincent Boy Kars. Over zijn hoofd een semi-doorzichtig sluiertje, alsof hij de zoon van Michael Jackson was. Eén ding kunnen we onthullen: dat is hij niet. Wie SUBFICTION wel is, dat wil hij niet kwijt, wel weten we dat zijn muziek even wobbly als filmisch is en laveert door virtuele werelden.

Mojo Fyre

Bovenzaal - 23.15 - 23.45

Wat krijgen we nou, een happy hardcore act met de klassieke eurodance combi rapper-zangeres? Jazeker, het is zover, we gaan de meest commerciële wegwerpmuziek van de jaren negentig op het schild hijsen als de nieuwe Italo disco. We horen het dj’s als Angel D’Lite en Bonzai Bonner doen op de dansvloer, we gaan het in Groningen meemaken met Mojo Fyre. En dat zou wel eens heel erg leuk kunnen worden.